e-news.cz - kurzy
Reklama

Jan Kruntorád: Principy důvěry, péče, slušného chování lze uplatnit vždy a všude

27.08.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Jan Kruntorád: Principy důvěry, péče, slušného chování lze uplatnit vždy a všude

Jan Kruntorád patří mezi zakladatele společnosti GEPARD FINANCE a.s., ve které současně zastává funkci předsedy představenstva. Profesní zkušenosti získal například v Českomoravské záruční a rozvojové bance, Agrobance, Českomoravské hypoteční bance (dnešní Hypoteční banka) nebo třeba v GE Capital Bank.

Společnost GEPARD FINANCE se zaměřuje na zprostředkování hypotečních úvěrů. Ovšem Jana Kruntoráda jsme požádali o komentář nejen k oblasti hypotečních úvěrů, ale jako zástupce jednoho z partnerů soutěže Vinař roku 2022 také o pár slov, která patří spíše ke skleničce oblíbeného vína.

Rozhovor s JANEM KRUNTORÁDEM, zakladatelem a předsedou představenstva GEPARD FINANCE a.s.

Žijeme v době, kdy jedinou konstantou našeho konání jsou změny. Jak je vnímáte vy?

Změny jsou potřebné, nutné a také nevyhnutelné. Pokud se jakákoliv entita nevyvíjí, potom v dohledné době zaniká. A myslím, že úvahu o změně jako jediné konstantě mohli s plnou odpovědností říkat již naši starověcí předkové. To, kam lidstvo za tisíce let dospělo, je pouze a jedině důsledkem soustavné změny.

Mám ovšem pocit, že v dnešní době ty změny přece jen přicházejí rychleji. Ale i to je zřejmě nevyhnutelné. Obrovské možnosti komunikace, o kterých se lidstvu před pouhými několika desítkami let ani nezdálo, jsou jedním z původců toho, že ze změny se stal prakticky kontinuální proces.

A jestli to nám, kteří pamatujeme i pomalejší časy, připadá někdy až příliš hektické, pak i to je přirozené a je to zcela v pořádku. Dnešní generace v tomto rychlém světě vyrůstá, přebírá jeho tempo a v době zralosti ho bude pokládat za zcela přirozené.

V historii novodobého hypotečního trhu v České republice se říká, že dobře už také bylo. Co si tom myslíte?

Každá generace říká, že „líp už bylo“. Všichni víme, že léta byla dříve teplejší a zimy studenější. Ale takový přístup je úplně bezcenný – my žijeme teď a tady a se situací, ve které se nacházíme, se musíme vyrovnat po svém. Lkaní nad lepší minulostí nám v tom nijak nepomůže.

A nesmíme zapomenout na to, že lidé mají silnou tendenci si minulost idealizovat. Chuť sousedových hrušek cítíme na jazyku i po desítkách let. A to, že jsme na útěku před sousedem upadli a rozbili si koleno – na to jsme už dávno zapomněli.

Je dnes těžké dosáhnout na hypotéku?

Je to rozhodně těžší, než kdy dříve. Důvodů je více, a bohužel aktuálně negativní vlivy působí ve vzájemné shodě proti trhu s hypotečními úvěry. Velkým důvodem jsou ceny nemovitostí, které v posledních letech velice výrazně stouply. Nevyhnutelně tak stále větší a větší část populace již není schopna získat potřebné finance – tím myslím, jak vlastní úspory tak případný hypoteční úvěr.

K tomu musíme připočíst aktuální vysoké úrokové sazby. Tak vysoké úrokové sazby znamenají citelně vyšší splátky hypotečních úvěrů. A na tyto zvýšené splátky naráží, jak sama schopnost klientů tyto splátky reálně hradit, tak i požadavky České národní banky, jejíž regulační mechanismy jsou částečně odvozeny i od výše splátek úvěrů.

A tyto negativní vlivy na trh působí v době vysokého zadlužování, obav z budoucího ekonomického vývoje, a v neposlední řadě i velice složité geopolitické situace.

To vše má nevyhnutelný vliv, jak na ochotu, tak i vůbec na schopnost klientů, financovat pomocí hypotečních úvěrů své bydlení.

Jak vysoko, respektive nízko, se pohybují aktuální úrokové sazby? 

Z pohledu posledních let je slovo „vysoko“ více než na místě. Aktuální úrokové sazby nepamatujeme více, než 20 let. Lidé vstupující dnes do samostatného života ještě nebyli na světě, když jsme naposledy měli tak vysoké úrokové sazby. A ti o něco starší, kteří se již osamostatnili a zakládají své rodiny, sice na světě byli, ale coby žáky základních škol je určitě výše úrokových sazeb nezajímala. Takže reálně mohou něco pamatovat dnešní čtyřicátníci a spíše padesátníci.

Aktuální úrokové sazby jsou zcela reálně přes 6 % a získat úrokovou sazbu, začínající číslicí „5“, je otázkou využití zvláštních podmínek či doplňkových produktů, které banky nabízí. Ale to už je systém „nechci slevu zadarmo“, a pokud mám říci spravedlivou odpověď, měli by se zájemci připravit přinejmenším na sazby 6 % a více.

Nemusí vše růst donekonečna. Kdy se může růst hypotečních úroků zastavit? 

Jestli je růst již na konci, to nevím. Ne, že bychom v GEPARD FINANCE nad budoucím vývojem neuvažovali a neměli názory na další vývoj, ale musíme zdůraznit, že budoucí vývoj úrokových sazeb nezná nikdo. Cokoliv zazní v médiích, jsou kvalifikované odhady, a v horším případě pouhé spekulace.

Velmi výraznou veličinou, která má vliv na měnovou politiku ČNB, je meziroční inflace, tedy tempo růstu cenové hladiny spotřebitelského koše v meziročním srovnání. Pomalu se začneme dostávat do bodu, kdy základnou výpočtu budou hodnoty rok staré, které samy již byly ovlivněny zrychlující inflací. Pokud se základna takto bude zvyšovat, meziroční vývoj inflace to bude stlačovat dolů. Je tedy možné, a snad i pravděpodobné, že čísla meziroční inflace se záhy začnou zlepšovat.

A to by mohlo otevřít dveře České národní bance pro postupné snižování klíčových úrokových sazeb. Nedávno částečně obměněná bankovní rada České národní banky má, jak to zatím vypadá, vychází spíše z holubičího přístupu. Tak to alespoň vypadá po prvním hlasování o úrokových sazbách, které proběhlo počátkem srpna, a kde se poměrně výrazně (v poměru pět ku dvěma) bankovní rada vyjádřila pro ponechání klíčových úrokových sazeb beze změny.

Domnívám se, že počátkem příštího roku a možná již v závěru tohoto, začne ČNB zátěž ekonomiky v podobě vysokých úrokových sazeb postupně zmírňovat.

Dlouhodobou profesionální péčí o klienty a vaše zákazníky chcete vytvářet spokojenou rodinu. Co je pro vás spokojená rodina?

Rodina je naprosto všechno. S její podporou lze zdolat každou překážku. A bez rodiny nemá cenu nic a všechny boje jsou předem prohrané.

A i když nejsilněji to všichni cítíme ve svých skutečných rodinách, ve vztahu k rodičům, sourozencům, partnerům, dětem a všem, od kterých se naše zdejší bytí odvíjí, myslím, že v přeneseném slova smyslu mají tyto principy význam i v „těch dalších“ našich rodinách – a těmi mohou být třeba právě ty profesní. Principy důvěry, péče, slušného chování lze uplatnit vždy a všude.

Doba nahrává těm, kteří to myslí vážně, a také novým technologiím. Dá se obojí využít také na hypotečním trhu a v hypotékách? 

Odpověď zní ano, obojí lze využít i v našem oboru.

A i když technologie jsou dnes důležitou hybnou silou vývoje, troufnul bych si říci, že něco tak tradičního, jako je zodpovědný vztah, odvozený z toho, že věci „myslíme vážně“, je základem všeho dalšího. Pokud by naše historie nebyla protkána lidmi, kteří brali svou věc vážně, nemyslím, že bychom spolu nyní mohli vést tento rozhovor.

My všichni chceme být spokojeni v čase, ve kterém žijeme. Co pro vás znamená čas?

Záhadná substance, která se při odpoledním vyučování za mých mladých let dovedla prakticky zastavit, zatímco v posledních letech uhání šíleným tempem, a dokonce se mi zdá, že běží stále rychleji a rychleji.

Jste také sponzoři soutěže Vinař roku. Věříte, že ve vínu je pravda?

To není otázka víry. To je jistota. Tak, jako je dobré víno esencí toho nejlepšího, co země může dát, pokud je obdělána lidskou prací, tak je zároveň nápojem, v němž pravdu nacházíme v každém jednom hltu.

Ale jako se vším, tak ani s touto tekutou pravdou bychom to neměli přehánět. Rozhodně by konečným poznáním neměla být pozdní lítost nad tím, že té pravdy bylo předchozí večer přeci jen trochu moc.

Je podle vás možné mít pravdivou hypotézu?

Pokud stanovíme hypotézu, že „nelze mít pravdivou hypotézu“, pak tato hypotéza říká, že žádná hypotéza nemůže být pravdivá. A pokud žádná hypotéza není pravdivá, není pravdivá ani ta hypotéza, která to tvrdí.

Takže tvrzení „nelze mít pravdivou hypotézu“ je neudržitelné, a proto zbývá pouze připustit, že alespoň nějaká hypotéza být pravdivá musí. A třeba to bude právě ta o pravdě na dně sklenice vína.

Jaká víno byste nám doporučil?

Pro mne a za mne třeba „Ostravský kahan“, „Pražský sklepmistr“ nebo „Hodonínské slunce“. Hlavně, aby nám chutnalo…

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Janem Kruntorádem

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňové úlevy v energetice pomáhají udržitelnosti

05.05.2023, Autor: Laura Feketeová

Možným řešením týkajících se negativních externalit v energetice dominuje snaha regulovat množství produkovaných skleníkových plynů. Ať už skrze systém obchodovatelných emisních povolenek anebo prostřednictvím vyrovnávací uhlíkové daně.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jan Kruntorád: Principy důvěry, péče, slušného chování lze uplatnit vždy a všude

27.08.2022, Autor: Renáta Lucková

Jan Kruntorád patří mezi zakladatele společnosti GEPARD FINANCE a.s., ve které současně zastává funkci předsedy představenstva. Profesní zkušenosti získal například v Českomoravské záruční a rozvojové bance, Agrobance, Českomoravské hypoteční bance (dnešní Hypoteční banka) nebo třeba v GE Capital Bank.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama