e-news.cz - kurzy
Reklama

Adamec: Ženy? Hnací motor rekonstrukcí!

14.12.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Adamec: Ženy? Hnací motor rekonstrukcí!

Václav Adamec je řemeslník, který učí v televizním pořadu lidi pracovat. Sehnat kvalitního řemeslníka za dobré peníze je totiž prakticky nemožné. Ceny materiálů navíc v poslední době raketově rostou. Jednou z šancí, jak při rekonstrukci ušetřit, je proto vlastní práce. Za pomoci rodiny a kamarádů tak lze na rekonstrukci ušetřit i stovky tisíc korun.

Proč jste kývnul na účast v pořadu, který se zabývá domácími rekonstrukcemi? 

Když se mi dostal do ruky námět, jako bych viděl sám sebe před pár lety. Také jsem měl spoustu nápadů, ale na jejich realizaci chyběly peníze. Stejně jako hrdinové našeho pořadu jsem musel přiložit ruku k dílu. Během natáčení první série jsme navštívili lidi mnoha různých profesí a každý byl něčím výjimečný. Když jsem viděl, jak jsou úspěšní ve své profesi nepochyboval jsem o tom, že pod mým vedením zvládnou i práce pro ně zcela nové. A to mě hodně bavilo. Jak se říká – když se chce, tak dokážete vše. Nejdůležitější je chtít a začít.

Já jsem se před kamerou také cítil nesvůj. Před kamerou jsem stál poprvé, byla to moje první zkušenost. Ale díky podpoře režiséra Vaška Kutila a celého štábu jsem se také rozmluvil (směje se).

Zdroj: FB Vaška Adamce

Byl jste aktivní sportovec, dá se říci vrcholový. Dokonce jste hrál hokejovou extraligu za Duklu Jihlava. Jak jste se od hokeje dostal k rekonstrukcím?

Já k tomu zas tak daleko neměl. Jsem vyučený instalatér topenář. Po vážném úrazu při tréninku jsem se už k profesionálnímu hokeji nevrátil. Začal jsem se tedy živit manuální prací jako topenář. 

Co se vám stalo?

V rámci letní přípravy jsem měl vážnou nehodu na kole. Měl jsem četné zlomeniny, dokonce jsem přestal dýchat. Čtrnáct dní mne v umělém spánku udržovaly přístroje, které za mne i dýchaly. Po sedmi měsících hospitalizace jsem se učil znovu i chodit. 

Muselo být těžké, takhle z ničeho nic změnit životní náplň.

Byla to velká změna, dlouho jsem si myslel, že se k hokeji vrátím. Měl jsem ale malé dítě a musel jsem nějak uživit rodinu. Odešel jsem z Vysočiny do Prahy, kde jsem si dodělal potřebné zkoušky a začal jsem pracovat jako svářeč plynového potrubí a topenář. Nemohl jsem si moc vybírat, bral jsem práci především kvůli dobrému finančnímu ohodnocení. Po roce, kdy jsem byl zaměstnanec jsem zjistil, že se nikam profesně ani finančně neposouvám. Můj první syn začal navíc hrát hokej. A každý hokejový rodič ví, jak je to časově náročný koníček. Potřeboval jsem být pánem svého času, v zaměstnání jsem dal výpověď a začal podnikat jako OSVČ. Postupně po mě začali lidé chtít i další řemeslné práce. Už 15 let tak mám malou firmu na rekonstrukce bytů, domů a chalup. Chalupy dělám nejraději, protože se tam dá nejvíce improvizovat a tvořit.

Pojďme zpátky k rekonstrukcím a vašemu pořadu. Kde se dá při rekonstrukci nejvíce ušetřit?

Právě tím, že si spoustu práce dokážete udělat sami. Po dohodě s konkrétním řemeslníkem mu můžete pomoct s veškerou demontáží, bouracími pracemi, nákupem materiálu, nebo přesunem hmot. Můžete se jako řemeslník zapojit i v průběhu stavby. Například úprava stěn jako je škrabání, penetrování, natahování nebo malování jsou práce, za které nemusíte platit. Možností je opravdu spousta, podívejte se na náš pořad. Co všechno lidé sami dokázali. Práce vám pravděpodobně bude trvat déle a asi se s tím víc natrápíte. Ale zase budete hrdí, že jste si tu koupelnu obložili sami.  

Jsou ale samozřejmě práce, na které je odborník potřeba. Jde třeba o elektrikáře, topenáře, nebo instalatéra.

Zaznamenal jste nějaké rozdíly mezi ženami a muži? 

Ženy často stály za myšlenou rekonstrukce. Ony jsou tím hnacím motorem. A dnes vím, že mají rozhodující slovo. Rozhodně se nebály práce, jen na ně některé činnosti byly fyzicky náročné. V mnoha případech byly zručnější než pánové. 

První série pořadu už v televizi proběhla pod názvem Do montérek! Chystáte pokračování?

Ano. V těchto dnech už natáčíme druhou sérii. Ještě nemůžu prozradit kdy a na jaké televizní stanici poběží. Oproti první sérii dojde k určitým změnám – více se budeme soustředit například na rady ohledně energetických úspor. Co však mohu je vyzvat vaše čtenářky a čtenáře k účasti na natáčení. Výběr našich nových hrdinů rekonstrukcí stále probíhá. Pokud chcete pomoc s rekonstrukcí, přihlaste se na www.domonterek.cz. Určitě se vám ozveme a možná se i uvidíme. Samozřejmě při práci!

Zdroj: FB Vaška Adamce

Foto: Michal Novotný

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama