e-news.cz - kurzy
Reklama

Cestování, příroda, kultura i odpočinek. Většina lidí se letos chystá dát za zážitky více peněz než loni

25.04.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Cestování, příroda, kultura i odpočinek. Většina lidí se letos chystá dát za zážitky více peněz než loni

Zažít ty správné nezapomenutelné okamžiky je pro lidi stále důležitější. Devět z deseti Čechů má v úmyslu za zážitky v letošním roce vydat stejně nebo více peněz než v roce 2023. Hned 58 procent dotazovaných chce utratit větší množství peněz a 32 procent chce své výdaje ponechat na podobné úrovni. Vyplývá to globálního průzkumu společnosti Mastercard, do kterého se v Česku zapojilo více než pět stovek lidí.

Podle výsledků průzkumu se Češi pro letošní rok zajímají ze všeho nejvíce o cestování (51 procent), zážitky v přírodě (39 procent), wellness a lázně (34 procent), hudební festivaly (33 procent), zábavní parky (27 procent), kulinářské požitky, filmové festivaly, památky UNESCO a historická místa (vždy 23 procent) a sportovní podniky (21 procent).

Při zjišťování, proč mají výdaje za zážitky přednost, vyšlo najevo, že lidé si cení jejich nehmatatelných přínosů. Téměř čtyři z pěti respondentů (77 procent) uvedli, že výdaje za zážitky za to obvykle nebo dokonce vždy stojí. Naproti tomu jen tři procenta dotazovaných mínila, že jen málokdy nebo vůbec nikdy zážitek za vynaložené peníze nestojí. Pětina českých spotřebitelů pak cíleně ve svém rozpočtu šetří na výdaje za zážitky.

Podobné výsledky měly i další evropské země. „Není překvapivé, že obyvatelé Evropy upřednostňují zážitky více než kdy dříve. Celý kontinent nabízí nepřeberné množství kulturního bohatství a nekonečný výběr sportovních podniků a hudebních událostí pořádaných v jedinečných lokacích, kde vznikají vzpomínky na celý život,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko. Do Evropy pravidelně přijíždí nejvíce zahraničních turistů, v roce 2023 jich přilákala neuvěřitelných 700 milionů.

Zhruba třetina respondentů v Česku také uvedla, že na zážitky mají ty nejlepší vzpomínky. Více než každý čtvrtý přiznal, že díky zážitkům získal nový pohled na svět. Bezmála 30 procent souhlasilo s tím, že zážitky, jako je cestování na nová místa, návštěva kulturního podniku či společné jídlo v restauraci, prožívané spolu s dalšími lidmi jsou velmi obohacující. Tento postoj podtrhuje touhu spotřebitelů po vzpomínkách na celý život.

Hledání nových zážitků je také hnacím motorem zájmu o cestování. Plných 22 procent Čechů odpovědělo, že je to hlavním důvodem k cestování, a více než čtyři z deseti zmínili zájem cestovat do jiné země, případně na jiný kontinent, právě proto, aby si dopřáli zážitek, o který stojí.

Cílem našeho programu Priceless je zprostředkovávat lidem ty nejlepší zážitky a propojovat je s ostatními, kdo propadli stejným vášním – každý den, na jakémkoliv místě. V programu Priceless Experiences nabízíme zážitky ve více než 30 destinacích po celém světě. S blížícím se létem budou v Evropě mezi nejvyhledávanější zážitky patřit ty nejlákavější světové události, včetně finále Ligy mistrů UEFA, Filmového festivalu v Cannes, golfového The Open, stovek koncertů Live Nation, a mnoha dalších podniků,“ doplňuje Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Přesun útrat od materiálních předmětů k zážitkům podporují i data Ekonomického institutu společnosti Mastercard. Ta ukazují, že podíl výdajů za zážitky, jako je cestování nebo stravování v restauracích, na celkových výdajích vzrostl v celosvětovém měřítku vloni na 22 procent, přičemž v roce 2019 se pohyboval kolem 19 procent. Podíl výdajů připadajících na zboží zůstal nezměněn.

„V posledních letech byli spotřebitelé vystaveni těžkému rozhodování ohledně vlastních výdajů. I přesto ale zájem o smysluplné zážitky zůstával i nadále silný. S postupným oslabováním nepříznivých vlivů inflace a vysokých úroků se dá předpokládat, že spotřebitelé budou svou znovunalezenou kupní sílu směřovat do výdajů za zbytné nákupy. Výrazný zájem o významné události, které se letos v Evropě odehrají, ať již se bude jednat o sportovní podniky, koncertní turné nebo mezinárodní filmové festivaly, s největší pravděpodobností povede k tomu, že výdaje za zážitky budou opět vysoké,“ poukazuje Natalia Lechmanova, hlavní ekonomka pro Evropu Ekonomického institutu Mastercard.

Foto: Pixabay

Zdroj: Bison & Rose


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama