Apogeo
Reklama

Ondřej Vaněk: Je důležité se na elektromobilitu dívat racionálně

29.04.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Ondřej Vaněk: Je důležité se na elektromobilitu dívat racionálně

Rozhovor s Ondřejem Vaňkem, jednatelem PKV Build s.r.o..

Ondřej Vaněk je jednatel PKV Build s.r.o., poradenské firmy v oblasti energetických úspor v rámci šetrnosti k přírodě a snižování uhlíkové stopy pro dosažení uhlíkové neutrality.

„V České republice se o tom stále zbytečně hádáme a stává se z nás skanzen.  Automobilová osobní doprava nikdy nebude stoprocentně beze stopy, ale bude zanechávat menší stopu, pokud budeme do aut „tankovat“ elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Osobně vidím problém v tom, jakým způsobem se tato témata komunikují veřejnosti. Jasné je, že firmy budou v příští dekádě hromadně přecházet na flotily takových vozů a je potřeba se na to připravit. Třeba zmíněnými instalacemi u obchodních center nebo tím, že se přizpůsobí energetická infrastruktura logistických areálů a dalšími kroky.  To je to, co máme jako společnost řešit, ne dohady, jestli elektromobily ano nebo ne. To už se rozhodlo,“ říká Ondřej Vaněk. 

Je dle vás dostatek energie? A do budoucna?

Elektrická energie bude. Otázkou je, za jakou cenu. Podle aktuálních prognóz, které tento rok vydala organizace ČEPS (Česká elektroenergetická přenosová soustava), může už v roce 2030 chybět České republice 14 TWh energie. Pro představu je to tolik energie, kolik vyprodukuje jaderná elektrárna Dukovany. Jinými slovy nám bude chybět energie, kterou musíme někde nakoupit. Počítá se s tím, že ji budeme kupovat z ostatních zemí EU. A to bude drahé. 

Proto jako PKV pomáháme firmám s tím, aby byly energeticky nezávislé, co nejvíce je to možné. Připravujeme pro ně projekty vytvoření obnovitelných zdrojů energií, které jim tento nedostatek pomohou vykrýt.

Proč se tolik mění ceny energií? Mohou ceny energií pomoct v cenách dalších produktů?

Ceny energií se mění, protože se s energií obchoduje na burze. Každopádně koncový zákazník, který se přímo nákupu na trhu neúčastní, ve skutečnosti takové výkyvy nezažívá. Většinou má zasmluvněné ceny energie od svého dodavatele, třeba na rok, nebo dokonce více. Hlavní důvod, proč jsme v průběhu energetické krize viděli tak drastické výkyvy, je závislost evropské energetiky na ruském plynu, který zdražil výrobu elektrické energie. 

Ceny energií se odráží v cenách produktů. Představte si český automotive průmysl, který vyrábí komponenty do aut a následně je i kompletuje. Pokud je vstupní cena energie vysoká, tak jsou náklady na výrobu drahé a takový výrobek tím pádem buď není konkurenceschopný, nebo na něm nevydělám. Ale například firmy, které mají fotovoltaické elektrárny, vyrábí v létě s podstatně nižšími náklady než firmy, které všechnu energii odebírají ze sítě.

Zabýváte se fotovoltaickou energií. V čem vidíte největší problémy? 

Pokud se bavíme o fotovoltaických elektrárnách pro firmy, největší problémy se objevují v přípravě projektů těchto elektráren. Fáze přípravy je u nich totiž zásadní. Obsahuje kroky, které nelze přeskočit: přípravu projektové dokumentace, statické posouzení, požární řešení nebo třeba žádost a získání stavebního povolení. Chyby v jednotlivých krocích elektrárny prodražují o desítky tisíc až miliony. A to pak zásadně ovlivňuje cenu, za jakou firma svoji solární energii vyrobí.

Dnes je trend zabírat a využívat orná pole pro fotovoltaické elektrárny. Je to dobrý nápad? 

Trend se v České republice naštěstí ubírá směrem ke střešním instalacím, kterých se staví suverénně nejvíc. Éru dominantních výstaveb na zelené louce máme za sebou. Největší škoda naopak je, že se nevyužívají ostatní plochy, kde by fotovoltaiky mohly být. Skvělým příkladem jsou přístřešky nad auty na parkovištích obchodních center. Parkoviště v letních dnech si každý umí představit. Rozpálený beton, nepříjemné vedro. Přitom tyto přístřešky by plochu pomohly zase ochladit a jejich střecha osazená solárem by mohla generovat elektřinu. Pokud majitel osadí konstrukci i s nabíječkami na elektromobil, získává tím ještě konkurenční výhodu. Obchodní centra, která tuto infrastrukturu mají, se pak snáze stanou cílem lidí s elektromobilem. Podobné fotovoltaické konstrukce je možné budovat v zemědělství, kde také generují elektřinu a ještě chrání například ovoce před důsledky špatného počasí.   

Jsou i jiné možnosti pro využití fotovoltaických elektráren? 

Je jich spousta: fotovoltaické elektrárny na vodě, přístřešky na parkovištích, konstrukce s fotovoltaikou spojené například právě s vinohrady nebo sady, fotovoltaické ploty. Technologie se za posledních pár let posunuly poměrně daleko. Nemluvě o prvních vlaštovkách kombinace fotovoltaiky a hydrolyzéru na vodík, na kterých se jako PKV také podílíme.

Lze zkombinovat fotovoltaiku i pro čištění vod? 

Kombinace je to vhodná. PKV v posledních letech pomáhalo i městským firmám, které mají právě čištění vod na starost. Vzhledem k tomu, že je to energeticky náročný proces, fotovoltaiky se jim hodí. 

Je fotovoltaika vhodná pro naše klimatické podnebí a zemědělskou šířku? 

Fotovoltaika u nás vyrábí velké množství energie a díky mírným zimám produkují energii i v zimě. Do budoucna se navíc nedá čekat, že by se trend mírných zim otočil, a to je další argument pro využívání této formy generování energie. 

Radíte velkým klientům, jak na energie. Domácnosti si však musí pomoct samy. Proč?

Pro domácnosti existuje řada jiných specializujících se expertů. My jsme si zkrátka vybrali fokus na firmy, obce a měst a instituce, protože jim dovedeme dát nejvyšší přidanou hodnotu.

Pomocí stovek čidel monitorujete spotřebu energií a jednu ze společností v kancelářském komplexu už jste zachránili před vytopením kvůli havárii vody. Jak k tomu došlo? 

Před šesti lety jsme dělali velké výběrové řízení na partnera – vývojáře softwaru, který by v kombinaci s našimi službami dokázal měřit a analyzovat spotřebu energie u našich klientů. Díky tomu bychom jim dokázali dodávat přesnější řešení šité na míru jejich nakládání s energiemi. Na trhu jsme však takový software, který by splňoval naše požadavky, nenašli. Proto jsme vyvinuli vlastní. Jmenuje se Enmon. Za pět let, co ho naši klienti používají, se nesmírně posunul. Dnes už pomáhá i s výpočtem uhlíkové stopy nebo sběr dat nutných pro vykazování ESG. A ano, zákazníci mají vždy přehled o případných únicích, protože data z jejich elektroměrů, plynoměrů i vodoměrů shromažďujeme každých 15 minut. Aktuálně proto měříme na desítkách tisíc míst po 8 zemích Evropy.

Samozřejmě díky tomu máme pak spoustu příběhů, jako ten, že našemu klientovi prasklo pod podlahou potrubí s vodou, zjistil to právě z dat, která mu poskytujeme, a ne tak, že by našel promáčenou podlahu. Dokázal díky tomu pohotově zareagovat a ušetřil spoustu peněz. Tohle je přesně jeden z mnoha způsobů, jakým klientům dokážeme pomoci. Ještě před šesti lety nic takového možné nebylo, pokrok v této oblasti je obrovský a firmám se dostávají do rukou mocné nástroje, jen musí mít chuť je využívat.

Váš technický ředitel říká, že elektroauta nečoudí lidem pod nosem. To ale neznamená, že jsou 100% ekologická. Souhlasíte s ním? Jaká je tedy alternativa?

Je důležité se na elektromobilitu dívat racionálně, je to zkrátka vývojový stupeň jako když jsme přešli z koňských povozů do aut. V České republice se o tom stále zbytečně hádáme a stává se z nás skanzen.  Automobilová osobní doprava nikdy nebude stoprocentně beze stopy, ale bude zanechávat menší stopu, pokud budeme do aut „tankovat“ elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Osobně vidím problém v tom, jakým způsobem se tato témata komunikují veřejnosti. Jasné je, že firmy budou v příští dekádě hromadně přecházet na flotily takových vozů a je potřeba se na to připravit. Třeba zmíněnými instalacemi u obchodních center nebo tím, že se přizpůsobí energetická infrastruktura logistických areálů a dalšími kroky.  To je to, co máme jako společnost řešit, ne dohady, jestli elektromobily ano nebo ne. To už se rozhodlo. 

Jaký je váš názor na Green Deal?

Jak už jsem říkal u elektromobility, je to realita. Nejen Evropa, ale celý svět chce být uhlíkově neutrální a investuje nemalé množství peněz do přechodu směrem k čisté energii. My v PKV věříme, že udržitelnost a ekologie musí mít v první řadě ekonomiku –  firmy musí na takové věci profitovat a vidět za ní ekonomický význam, ne jen náklady. A za nás pořád vidíme prostor pro to bavit se o tom, jak to dělat racionálně, aby české firmy profitovaly. Měli bychom se ptát, kolik nás bude stát, když udržitelní nebudeme, než kolik mě bude stát, abych udržitelný byl… Říká se, že štěstí přeje připraveným. Já bych byl raději připravený, než se ještě v roce 2045 hádat, jestli tedy chceme být udržitelní.

Kde se radíte pro životní energii vy?

Osobně si pro energii chodím za svojí rodinou a do lesa. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Ondřejem Vaňkem

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama