Apogeo
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu. Asociace českého carsharingu (AČC) však v posledních dvou letech sleduje další trend, významně roste využívání sdílených aut i u uživatelů 40 – 60 let. Ti často využívají sdílený vůz jako doplněk k vlastnímu vozu v rodině a nemají potřebu si pořizovat do rodiny další vůz.

Nejčastějšími uživateli carsharingových služeb jsou zástupci mladé generace mezi 18 – 29 lety, kteří si prozatím vlastní vůz nepořídili. Za poslední dva roky však sledujeme výrazný nárůst využívání z řad lidí nejen ve věku 30 – 39 let, ale významně i ve věkové hranici 40 – 60 let. Důvodů vidím hned několik. Zvýšené náklady na vlastnictví a provoz vlastního auta, ale i rozmach sdílené ekonomiky a využívání mobilu a aplikací na denní bázi. Nejen mladí, ale i čtyřicátníci a padesátníci dnes přes mobil nakupují na internetu oblečení, potraviny, stále častěji využívají aplikace na dovoz jídel z restaurací. Mění se jejich chování a životní styl, a to potvrzuje i námi zaznamenaný trend: není problém si během pár minut na mobilu najít nejbližší volné sdílené auto a za pár minut vyrazit na cestu,“ říká Roman Filip, předseda Asociace českého carsharingu.

„Provoz automobilu je v mnoha rodinách významnou nákladovou položkou. Drahé pořízení, často na splátky, opravy, pojištění, pneumatiky a pohonné hmoty. Všechny tyto náklady se postupně nasčítají a jedná se o nemalé částky. Pokud nenajezdíte více než 10 tisíc km ročně, pak se vám vlastní vůz nevyplatí. A to je právě případ mnoha rodin: vlastní jeden vůz, kterým najedou i desítky tisíc kilometrů za rok, jezdí s ním na dovolené, víkendy, ale díky carsharingu nemají potřebu vlastnit vůz druhý, který využijí třeba jenom 2x, 3x týdně.  Ten si mohou půjčit nárazově v případě potřeby,“ říká Milan Beutl z Anytime carsharing a dodává: „Podle našich dat a průzkumů, které si děláme mezi klienty, se počet uživatelů, kteří využívají naše vozy, a přitom pouze jeden vlastní, zvýšil za poslední dva roky o 55 % a někteří z nich třeba v budoucnu i upustí od vlastnictví svého vozu.“

Tento trend potvrzuje i další carsharingové společnosti. „V CAR4WAY pozorujeme rostoucí trend využívání sdílených aut uživateli 40 – 60 let. Tvoří 15 % z našich celkových tržeb a každým rokem toto procento roste. Tito uživatelé používají vozy pro běžné cesty stejně tak, jako mladší uživatelé, ale hlavně jezdí za svými koníčky a nákupy po městě i mimo něj a o víkendech, ale i na letiště, kde růstový trend potvrzuje i 100 % nárůst jízd sdílenými vozy na Letišti Václava Havla v obou směrech pro cesty na letiště i na cesty z letiště domů zejména v případě letu v pozdních hodinách,“ uvádí Michal Pecina, člen představenstva CAR4WAY.

„Uživatelé ve věkové skupině 35 – 60 let tvoří u Autonapůl dokonce nadpoloviční podíl našich uživatelů. Řada z nich totiž do systému vstoupila již před 10 – 15 lety a nadále u nás zůstávají. Z našich průzkumů víme, že oceňují přínosy round-trip carsharingu pro snižování počtu aut v ulicích. Aktivně své klienty motivujeme k tomu, aby sdílená auta využívali primárně jako doplněk veřejné dopravy, tedy sáhli po nich až ve chvíli, kdy své dopravní potřeby nemohou vyřešit jinak. Právě snižování počtu aut v ulicích vnímáme jako hlavní účel carsharingu, který nemá konkurovat MHD,“ popisuje ředitel carsharingu Autonapůl Michal Šimoník.

Foto + Zdroj: ASPEN PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v Česku – březen 2024

16.05.2024, Autor: Martin Švehla

Údaje o inflaci v ČR za březen potvrzují optimistický výhled: stejně, jako v únoru, i v březnu vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 2 %. Aktuálně je tedy inflace v ČR na úrovni inflačního cíle ČNB. Otázkou je, zda je tak inflace plně pod kontrolou. To se bohužel v návaznosti na vývoj v předcházejících dvou letech s určitostí říci nedá.   

Spoření na důchod v daňově podporovaných produktech

16.05.2024, Autor: Z blogosféry

Plánovaná důchodová reforma počítá s postupným zhoršováním výpočtu starobního důchodu a poklesu náhradového poměru při odchodu do starobního důchodu. Vlastní spoření a investování na důchod bude ještě důležitější, než je tomu nyní. Zodpovědní občané si přitom mohou díky penzijnímu spoření snižovat daňový základ. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Inflace skokově narostla, důvod k panice to ale zatím není

14.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu dubna oproti předchozímu měsíci narostly o 0,7 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 2,9 %. Jedná se o citelně vyšší hodnotu, než očekával trh (2,4 %) i Česká národní banka (2,5 %). V bezprostřední reakci posiluje kurz české koruny z EUR/CZK 24,92 na EUR/CZK 24,84, což odráží přehodnocení tržního názoru směrem k vyšším tuzemským úrokovým sazbám.

Na českém trhu práce klid

12.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla z březnových 3,9 na 3,7 %. Úřady práce evidovaly přibližně 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o 8 tisíc méně než před měsícem a o 19 tisíc více než před rokem.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Dilema zdanění tichého vína

09.05.2024, Autor: red

V České republice se dlouhodobě vede diskuse o možnosti zdanění tichého vína. Tato problematika je zvláště aktuální v době ekonomické krize, kdy stát hledá možnosti jak zvýšit daňové příjmy. Jakékoliv zavádění nových daní by se však mělo opírat o podrobnou analýzu dopadů a zohlednit poznatky a zájmy všech přítomných stakeholderů, tak aby daň nebyla zbytečně nákladná nebo neefektivní.

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama