e-news.cz - kurzy
Reklama

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

Co je to kryptoměna?

Kryptoměna je zastřešující termín pro virtuální měny, které mohou fungovat jako digitální platební prostředek.

Pro platební procesy nejsou vyžadovány žádné banky. Finanční instituce jsou nahrazeny decentralizovanou sítí, jejíž účastníci řídí transakce a generují nové jednotky měny. Umožňuje to technologie blockchain, která je základem každé kryptoměny.

Blockchain (složený z „bloku“ a „řetězce“) je často označován jako „systém kolektivního účetnictví“. V datových blocích obsahuje zašifrované informace o případných transakcích prováděných s konkrétní kryptoměnou. Funguje jako databáze, jejíž bloky nejsou umístěny na centrálním serveru, ale na počítačích velkého počtu účastníků, které spravuje.

Jakmile je transakce vázána na blockchain, žádný účastník ji nemůže změnit. Tím je zajištěna a jednotlivé měnové jednotky nelze použít vícekrát. Z tohoto důvodu již není potřeba zavedených institucí, které dříve vždy vystupovaly jako zprostředkovatel peněžních transakcí.

Bitcoinový boom a krypto šílenství

Spolu s technologickým pokrokem přišel boom Bitcoinu. V polovině prosince 2017 měl jeden Bitcoin hodnotu téměř 20 000 USD. V následujících měsících hodnota klesala. Na konci roku 2018 měl Bitcoin někdy hodnotu méně než 3 000 $ – to je 85% ztráta hodnoty. Aktuálně se krs BTC USD pohybuje kolem 58 000 dolarů. Rekordní aktiva alternativní měny činí trh obzvláště zajímavým pro spekulace a vytvářejí pobídky k rozvoji dalších kryptoměn a provádění nových emisí kryptojednotek.

Neustále se objevují nové nápady, plány a obchodní modely pro bezhotovostní digitální měny. Ať už jde o kryptoměny, které jsou spojeny s diamanty (Carat), kryptoměny, které jsou poskytovány jako odměna za dobré skutky, jako například Hullcoin, nebo měna, která je prostě parodií na  Bitcoin – Dogecoin – zdá se, že fantazii se meze nekladou.

Proč existují kryptoměny?

Cílem první kryptoměny, Bitcoinu, bylo jednoduše vytvořit platební systém, který by fungoval bez finančních institucí, aby spotřebitelům umožnil určitou míru informačního sebeurčení a anonymity. Kryptoměny lze nyní používat pro mnohem více než jen peněžní transakce, protože představují bezpečnou, rychlou a cenově výhodnou alternativu pro přenos citlivých dat.

Například v pilotním projektu Světový potravinový program OSN využívá Ethereum k distribuci zdrojů uprchlíkům. Organizace vydává potravinové kupony prostřednictvím blockchainu a postižení mohou platit v uprchlických táborech pomocí skenování duhovky. Finanční prostředky se tak dostanou přímo k potřebným a korupce již není pro organizaci problémem.

Facebook chce také zavést vlastní digitální měnu Libra, která umožní globální platby přes Facebook, WhatsApp a Instagram. 

Jak funguje kryptoměna jako platební prostředek?

Koupit kávu a toasty v supermarketu s bitcoiny, ethereem a spol.? Tento typ plateb zatím nebyl plošně zaveden, ale v zásadě je možný. I v České republice můžete například nakoupit na Alze.cz a zaplatit Bitcoiny.

Používání kryptoměn jako běžného platebního systému je stále poměrně problematické, protože neexistují pevné směnné kurzy a kurzy kryptoměn značně kolísají. V tomto ohledu je často riskantní například pro obchodníky přijímat kryptoměny. Přesto stále více internetových obchodů nabízí možnost úhrady dlužných faktur bezhotovostně v digitálních měnách.

Foto: Pexels


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Co je inflace a jaké jsou příčiny vysoké inflace?

20.05.2024, Autor: Martin Švehla

Všeobecný a soustavný růst cen zboží a služeb, který znehodnocuje peníze se nazývá inflace: dochází k poklesu reálné hodnoty peněz, za stejný obnos si koupíme méně zboží.

Inflace v Česku – březen 2024

16.05.2024, Autor: Martin Švehla

Údaje o inflaci v ČR za březen potvrzují optimistický výhled: stejně, jako v únoru, i v březnu vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 2 %. Aktuálně je tedy inflace v ČR na úrovni inflačního cíle ČNB. Otázkou je, zda je tak inflace plně pod kontrolou. To se bohužel v návaznosti na vývoj v předcházejících dvou letech s určitostí říci nedá.   

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Spoření na důchod v daňově podporovaných produktech

16.05.2024, Autor: Z blogosféry

Plánovaná důchodová reforma počítá s postupným zhoršováním výpočtu starobního důchodu a poklesu náhradového poměru při odchodu do starobního důchodu. Vlastní spoření a investování na důchod bude ještě důležitější, než je tomu nyní. Zodpovědní občané si přitom mohou díky penzijnímu spoření snižovat daňový základ. 

Inflace skokově narostla, důvod k panice to ale zatím není

14.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu dubna oproti předchozímu měsíci narostly o 0,7 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 2,9 %. Jedná se o citelně vyšší hodnotu, než očekával trh (2,4 %) i Česká národní banka (2,5 %). V bezprostřední reakci posiluje kurz české koruny z EUR/CZK 24,92 na EUR/CZK 24,84, což odráží přehodnocení tržního názoru směrem k vyšším tuzemským úrokovým sazbám.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Na českém trhu práce klid

12.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla z březnových 3,9 na 3,7 %. Úřady práce evidovaly přibližně 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o 8 tisíc méně než před měsícem a o 19 tisíc více než před rokem.

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

CETA: Dilema zdanění tichého vína

09.05.2024, Autor: red

V České republice se dlouhodobě vede diskuse o možnosti zdanění tichého vína. Tato problematika je zvláště aktuální v době ekonomické krize, kdy stát hledá možnosti jak zvýšit daňové příjmy. Jakékoliv zavádění nových daní by se však mělo opírat o podrobnou analýzu dopadů a zohlednit poznatky a zájmy všech přítomných stakeholderů, tak aby daň nebyla zbytečně nákladná nebo neefektivní.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama