e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Program substituční léčby může rozpočtu přinést nové miliony

04.05.2023, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CETA: Program substituční léčby může rozpočtu přinést nové miliony

V dnešní společnosti panuje majoritně rozšířený názor o řešení drogové problematiky. Směrem, kterým se vydala většina vyspělých států je totiž prohibice, spojená s širokou plejádou větších či menších sankcí.

Tento systém je však značně neefektivní a také nákladný. A co více, jeho primární motivací není navrácení závislých jedinců zpátky do společnosti. To stát připravuje o potenciální příjmy a také zvyšuje náklady, které vznikají prostřednictvím vyplácených sociálních dávek. Naštěstí k prohibici existuje alternativa, která své náklady bohatě pokryje vygenerovanými výnosy – substituční léčba.

Substituční léčba je jednou z forem harm reduction přístupu. Tedy politiky, která nemá za cíl závislé perzekuovat, ale naopak se jim snaží pomoci minimalizovat zdravotní rizika spojená s užíváním návykových látek a ideálně jim pomoci k návratu do společnosti. Samotná substituční léčba pak závislým poskytuje omezené množství léků, které jim ve slabším měřítku vynahrazují jejich návykovou látku. S těmito dávkami jsou schopni plně fungovat v práci a také jim nehrozí zdravotní rizika jako v případě užívání klasických tvrdých drog.

V případě člověka závislého na tvrdých drogách, který není schopen pracovat, zdravotní pojištění za něj platí stát, pobírá plejádu sociálních dávek a příležitostně spáchá trestný čin (například formou drobné krádeže za účelem obstarání finančních prostředků na koupi návykové látky) mohou dosahovat náklady pro státní rozpočet zhruba 340 tisíc kč ročně. 

Tabulka: Náklady SR nezaměstnaného drogově závislého jedince

Zdroj: CETA

Naopak v případě pracujícího jedince na substituční léčbě přichází do rozpočtu téměř 240 tisíc Kč ročně. Stát tedy na explicitních (vyplacených dávkách) a implicitních (ušlá platba na daních) tratí více než půl milionu korun ročně. 

Tabulka č.2: Příjmy SR pracujícího jedince na substituční léčbě

Zdroj: CETA

Samozřejmě je legitimní zmínit i samotné náklady substituční léčby, které jistě nejsou kvůli regulacím na trhu léčivy zanedbatelné (přibližně 40 tis. Kč ročně na každého pacienta). Nicméně i v případě započítání nákladů na pořízení substitučních látek je tato politika pro státní rozpočet vysoce výnosová, jak ukazuje následující tabulka.

Tabulka č.3: Bilance nákladů a výnosů substituční léčby pro SR

Zdroj: CETA

V případě obstarání dostatečných zdrojů pro neziskové organizace a instituce, jenž spravují a poskytují substituční léčbu, se tato varianta ukazuje pro státní rozpočet v dnešní době hledání úspor velice užitečná. Ruku v ruce by samozřejmě měla jít také dekriminalizace a legalizace některých návykových látek. Stát by tak mohl vynaložit prostředky, které jsou v této chvíli určeny k perzekuci, právě na poskytování substituční léčby a jiné další vhodné nástroje minimalizující rizika konzumace návykových látek. Pouhá přísná prohibice je totiž zpravidla jen čistým nákladem.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňové úlevy v energetice pomáhají udržitelnosti

05.05.2023, Autor: Laura Feketeová

Možným řešením týkajících se negativních externalit v energetice dominuje snaha regulovat množství produkovaných skleníkových plynů. Ať už skrze systém obchodovatelných emisních povolenek anebo prostřednictvím vyrovnávací uhlíkové daně.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Jan Kruntorád: Principy důvěry, péče, slušného chování lze uplatnit vždy a všude

27.08.2022, Autor: Renáta Lucková

Jan Kruntorád patří mezi zakladatele společnosti GEPARD FINANCE a.s., ve které současně zastává funkci předsedy představenstva. Profesní zkušenosti získal například v Českomoravské záruční a rozvojové bance, Agrobance, Českomoravské hypoteční bance (dnešní Hypoteční banka) nebo třeba v GE Capital Bank.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama