e-news.cz - kurzy
Reklama

Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

30.05.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

V souvislosti se složitou situací na energetických trzích v ČR prudce roste zájem o fotovoltaiku. A to na všech úrovních, tj. od malých instalací na střechách rodinných domů přes větší projekty na střechách průmyslových hal, nákupních center či veřejných budov až po velké pozemní fotovoltaické elektrárny. V nejbližších dvou letech se vláda chystá podpořit jen na střechách až 200 tisíc nových fotovoltaických zařízení. Důležitou stránkou celé věci, i s ohledem na výši investice, je pojištění všech těchto zařízení proti nejrůznějším rizikům.

Pokud jsou solární panely umístěny přímo na objektu, typicky na střeše domu nebo na vedlejší stavbě, považují se za příslušenství tohoto objektu, resp. za jeho stavební součást. Proto také navyšují celkovou hodnotu nemovitosti a o tuto hodnotu je potřeba navýšit také celkovou pojistnou částku pro danou stavbu. Zároveň je nutné o jejich existenci informovat pojišťovnu. Obecně lze říci, že v těchto případech není třeba uzavírat novou smlouvu, pojištění fotovoltaické instalace je možné jednoduše zahrnout do pojištění celé budovy.

Jsou-li panely umístěny samostatně, např. na zahradě, pojišťují se jako vedlejší stavba. V případě souboru vedlejších staveb je třeba jejich hodnotu zohlednit v celkovém limitu pro tyto stavby. Obvykle ale není možné pojistit v rámci občanského pojištění zařízení, která slouží pouze k podnikání nebo jiné výdělečné činnosti, i když jsou umístěna na stejném místě pojištění jako občanská stavba.

V rámci pojištění nemovitosti jsou u pojištění občanského majetku solární panely pojištěny na stejná pojistná nebezpečí jako samotná stavba (např. požár, výbuch, vichřice, úder blesku, případně povodeň a záplava apod.). Pozornost je třeba věnovat i dalším rizikům, která nejsou součástí základních živelních nebezpečí, zejména pak přepětí a podpětí, které může být u elektrických a strojních zařízení častou příčinou jejich poškození. 

K pojištění stavby lze u většiny pojišťoven pojistit elektrická a strojní zařízení také „allriskově“, tedy na všechna rizika, která nejsou výslovně vyloučena. Takové krytí pak zahrnuje téměř jakékoliv nahodilé poškození či zničení, ale také například technickou, elektrickou či mechanickou poruchu.

Foto: Pixabay

Zdroj: Renomia 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jaké připojištění se vyplatí pro cestování do zahraničí?

22.11.2023, Autor: red

Cestování do zahraničí je vzrušujícím dobrodružstvím, při kterém objevujeme nové kultury a prožíváme spoustu zážitků. Také však s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité si před cestou sjednat správné cestovní pojištění, které kryje náklady v případě nečekaných zdravotních komplikací a dalších nepříjemných událostí. Za zvážení také stojí, zda se vám nevyplatí některé připojištění k cestovnímu pojištění, které kryje další možná rizika související s cestováním.

Nepodceňujte pojištění domácnosti 

18.10.2023, Autor: Z blogosféry

Krádež, požár nebo třeba povodeň. To jsou jen některé příčiny, které vás mohou připravit o majetek a způsobit vám tak i milionové škody. Jak je lze nahradit? Pomůže vám pojištění domácnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Novela zákona o povinném ručení

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

ČR mění podmínky kvůli sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice. Změny v novele zákona o povinném ručení jsou vnímány jako krok k větší bezpečnosti na silnicích a k ochraně poškozených v případě dopravních nehod.

Pojišťovny se musí otáčet. Vyřizování událostí se zrychluje díky digitalizaci 

10.08.2023, Autor: red

Rychlost vyřizování pojistných událostí patří mezi klíčové faktory ovlivňující spokojenost klientů s pojišťovnami. Tuzemský trh je poměrně konkurenční, a tlak na rychlé vyřizování je proto značný. Souhrnně pojišťovny řeší až tisíce případů denně, rychlost likvidace je přitom ostře sledovaná metrika.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Porucha nebo odtah vozu na dovolené v zahraničí? Povinné ručení ani havarijní pojištění často nestačí

01.07.2023, Autor: Z blogosféry

Jen do Chorvatska, Itálie, Rakouska a na Slovensko se loni podívalo přes dva miliony Čechů. Nejčastěji tam vyrazili autem. Průměrné stáří osobních vozidel v ČR je přitom šestnáct let, což je o čtyři roky více než v celé Evropské unii. Většina starších aut má navíc sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo je jen základní. Proto je před cestou důležité asistenční služby ověřit, případně si sjednat připojištění vozidla po dobu dovolené.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

30.05.2023, Autor: red

V souvislosti se složitou situací na energetických trzích v ČR prudce roste zájem o fotovoltaiku. A to na všech úrovních, tj. od malých instalací na střechách rodinných domů přes větší projekty na střechách průmyslových hal, nákupních center či veřejných budov až po velké pozemní fotovoltaické elektrárny.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama