Apogeo
Reklama

Chystá se 4. díl Dějin pojišťovnictví, zmapuje polistopadový vývoj

17.05.2023, Autor: Jaroslav Daňhel

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Chystá se 4. díl Dějin pojišťovnictví, zmapuje polistopadový vývoj

V současné době je pod gescí České asociace pojišťoven sestaven tým, který má připravit 4. díl Dějin pojišťovnictví. Motto chystaného počinu je veskrze pozitivní: Past for the future s ambiciozním cílem prezentovat období vývoje českého pojišťovnictví od listopadové revoluce po dnešní dny zajímavěji pro čtenáře, než jak tomu bylo v předchozích třech dílech. 

Předchozí díly ovšem vznikly v jiné, nesrovnatelné společenské atmosféře. Je to patrné zejména ze struktury 3. dílu, kdy jednotlivá období byla vždy uváděna usneseními příslušného sjezdu KSČ a jeho aplikací na pojišťovnictví v míře, která svého času vedla k otázce recenzenta, zda jde o dějiny pojišťovnictví nebo KSČ. 

Na druhé straně je ovšem nutno ocenit, že v období normalizace se tehdejší monopolní pojistitel choval k zaměstnancům korektně, v pojišťovně v té době nalezli vcelku bezpečný azyl významné osobnosti Pražského jara, jako byli například ministr Dvořák, vysokoškolští profesoři Tuček a Horský, spisovatel Ptáčník a také pozdější osobnosti a funkcionáři polistopadového vývoje, za všechny možno uvést  např. Dr. Jičínského (jako jediný disident byl z  ČSP vyhozen po podpisu Charty 77) a Dr. Velebovou. 

Polistopadové období bylo v tomto ohledu vyhrocenější, lidé typu ředitele občanské pobočky v Hradci Králové Míška s feudálními kořeny, který při nástupu do funkce vyhlásil, že za minulostí se dělá tlustá čára, byli spíše výjimkou. Nakonec se ale revoluční patos uvnitř jediného monopolního pojistitele uklidnil a podnik přes odstředivé síly zůstal pohromadě a začal se transformovat do nového prostředí.

Pro vznik a další vývoj odvětví pojišťovnictví byl důležitým mezníkem rok 1991, kdy byl zrušen monopol České státní pojišťovny a vešel v platnost Zákon o pojišťovnictví, který umožnil vznik dalších subjektů pojistného trhu. Jako první se etablovala Kooperativa pojišťovna. Důležitým milníkem bylo o dva roky později realizované hladké rozdělení federativní republiky. Po etické stránce v rámci probíhajících hlubokých změn společenských procesů ovšem nutno konstatovat, že se v první dekádě po polistopadovém přechodu na tržní ekonomickou trajektorii společnost potýkala s výskytem morálního hazardu a negativního výběru. Tedy faktory, které způsobují obecně informační asymetrii a zvyšují nejistotu v již tak dost nejistém prostředí transformace. V „divokých devadesátkách“ proběhly i významné privatizační skandály, některé dokonce s kriminálním podtextem.

Ve finančním sektoru asi největší škody, fyzické i morální, způsobila rozsáhlá bankovní krize v polovině devadesátých let. Její negativní důsledky se promítly i do ztráty hodnoty aktiv pro nově se etablující odvětví pojišťovnictví. Jistý mediální rozruch způsobila i „divoká“ privatizace v té době nejvýznamnějšího pojistitele – České pojišťovny, v souvislosti s krachem Kreditní banky Plzeň, která byla vlastněna pojišťovnou. Výsledkem byla skutečnost, že došlo k zásadnímu přerýsování původního privatizační projektu největšího českého pojistitele. 

Po „divokých devadesátkách“, po kterých zůstala ve společnosti i jistá pachuť nespravedlnosti ze způsobu nabývání majetku kovbojskými metodami, charakteristickými tehdejším ikonickým „útěkem před právníky“ se nakonec i u nás prosadil únosný etický kodex a tržní kategorie se postupně zakořeňovaly. 

Co nejobjektivnější analýza tohoto turbulentního období znovu vzkříšeného pojistného trhu a českého odvětví pojišťovnictví by měla být obsahem 4. dílu Dějin pojišťovnictví, který by měl být zpracován v horizontu zhruba dvou let.

JAROSLAV DAŇHEL, Vysoká škola ekonomická

Foto: Pixabay

Zdroj: Jaroslav Daňhel


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jaké připojištění se vyplatí pro cestování do zahraničí?

22.11.2023, Autor: red

Cestování do zahraničí je vzrušujícím dobrodružstvím, při kterém objevujeme nové kultury a prožíváme spoustu zážitků. Také však s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité si před cestou sjednat správné cestovní pojištění, které kryje náklady v případě nečekaných zdravotních komplikací a dalších nepříjemných událostí. Za zvážení také stojí, zda se vám nevyplatí některé připojištění k cestovnímu pojištění, které kryje další možná rizika související s cestováním.

Nepodceňujte pojištění domácnosti 

18.10.2023, Autor: Z blogosféry

Krádež, požár nebo třeba povodeň. To jsou jen některé příčiny, které vás mohou připravit o majetek a způsobit vám tak i milionové škody. Jak je lze nahradit? Pomůže vám pojištění domácnosti.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Novela zákona o povinném ručení

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

ČR mění podmínky kvůli sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice. Změny v novele zákona o povinném ručení jsou vnímány jako krok k větší bezpečnosti na silnicích a k ochraně poškozených v případě dopravních nehod.

Pojišťovny se musí otáčet. Vyřizování událostí se zrychluje díky digitalizaci 

10.08.2023, Autor: red

Rychlost vyřizování pojistných událostí patří mezi klíčové faktory ovlivňující spokojenost klientů s pojišťovnami. Tuzemský trh je poměrně konkurenční, a tlak na rychlé vyřizování je proto značný. Souhrnně pojišťovny řeší až tisíce případů denně, rychlost likvidace je přitom ostře sledovaná metrika.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Porucha nebo odtah vozu na dovolené v zahraničí? Povinné ručení ani havarijní pojištění často nestačí

01.07.2023, Autor: Z blogosféry

Jen do Chorvatska, Itálie, Rakouska a na Slovensko se loni podívalo přes dva miliony Čechů. Nejčastěji tam vyrazili autem. Průměrné stáří osobních vozidel v ČR je přitom šestnáct let, což je o čtyři roky více než v celé Evropské unii. Většina starších aut má navíc sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo je jen základní. Proto je před cestou důležité asistenční služby ověřit, případně si sjednat připojištění vozidla po dobu dovolené.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

30.05.2023, Autor: red

V souvislosti se složitou situací na energetických trzích v ČR prudce roste zájem o fotovoltaiku. A to na všech úrovních, tj. od malých instalací na střechách rodinných domů přes větší projekty na střechách průmyslových hal, nákupních center či veřejných budov až po velké pozemní fotovoltaické elektrárny.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama