e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda schválila miliardu pro podnikatele a kreativce v kultuře

23.06.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda schválila miliardu pro podnikatele a kreativce v kultuře

Vláda schválila program podpory podnikatelským subjektům v kultuře a kreativním průmyslu. Na dva typy pomoci půjde celkem miliarda korun. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) po jednání kabinetu zdůraznil, že vypsání podpory závisí na schválení rozpočtového schodku 500 miliard korun.
Sněmovna o něm začne jednat v úterý. Devět set milionů korun z peněz pro podnikatele v kultuře bude určeno na dotace a 100 milionů korun půjde na poukázky určené těm, kdo si najmou firmu působící v kreativním odvětví.
Program předložený společně ministry kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a průmyslu má pomoci těm kulturním subjektům, které v kultuře podnikají a dosavadní pomoc resortu kultury pro ně nebyla určena. Program zahrnuje zmíněné dva balíčky. „Větší balíček jsou dotace, které by se rozdělovaly festivalům, soukromým divadlům, klubům, typu podniků, které jsou dneska poměrně stále ohrožené,“ řekl Zaorálek.
Pokud tito podnikatelé prokážou náklady, mohou dostat proplaceno až 50 procent do výše pěti milionů korun. Při přípravě programu se počítalo až s proplacením 70 procent nákladů, Zaorálek ale před jednáním vlády uvedl, že konečná suma je výsledkem jednání s ministerstvem financí. Odráží podle něj také snahu o to, aby forma pomoci byla v určité rovnováze vůči tomu, jak se pomáhá ostatním segmentům ekonomiky. O dotaci budou moct žádat pořadatelé akcí, které se měly odehrát, ale neuskutečnily se, mezi 10. březnem a 31. srpnem.
Druhý balík jsou podle Zaorálka takzvané kreativní poukázky. Budou dva typy, jedny na 250 tisíc korun pro ty, kteří si najmou třeba designovou firmu či jinou kreativní společnost, jež má běžnému podnikání dodat přidanou hodnotu. Poukázka na 150 tisíc korun by pak měla být určena spíše pro kulturní služby.
Dotace poskytnutá ministerstvem průmyslu a obchodu má pokrýt 50 procent ceny realizované a uhrazené zakázky podle přihlášeného návrhu projektu. První typ kreativních voucherů bude zaměřen na produktový design, průmyslový design a řemesla – jeho hodnota bude maximálně 250 tisíc korun. Druhý má směřovat na ostatní kreativní odvětví – design nábytku, design služeb, film a video, fotografii, grafický design, hudbu a zvuk, informační a komunikační technologie, kulturní dědictví, marketingové strategie či on-line marketing. Hodnota tohoto voucheru bude maximálně 150 tisíc korun.
Zaorálek uvedl, že vouchery by se mohly využívat nejen v současné době jako pomoc těm, koho zasáhla pandemie koronaviru, ale i v dlouhodobějším horizontu. Jak dlouho bude dnes schválený program trvat, neuvedl, záleží mimo jiné na tom, jaký bude mít ohlas.
Vláda už v dubnu schválila první záchranný balíček pro kulturu ve výši 1,07 miliardy korun. Byl určen především pro příspěvkové organizace ministerstva kultury a subjekty, které od ministerstva dostávají dotace. Majitelé některých soukromých divadel ale poté ministra Zaorálka kritizovali za to, že nepůjde nic do sektoru, který nepobírá dotace.
Další miliarda korun by do kultury měla podle Zaorálka jít ještě letos formou investic. Na provoz příspěvkových organizací schází Zaorálkovi podle dnešního vyjádření do konce roku půl miliardy, další půl miliardu by chtěl směrovat k filmařům.
Podle opoziční TOP 09 se Zaorálek probudil s podporou podnikatelů v kultuře velmi pozdě. „Blíží se konec června a máme stále jenom záměr na podporu odvětví, což je jen malou náplastí pro divadla, muzea i galerie, která musela zničehonic zavřít a řada z nich patrně už ani neotevře. Navíc zatím nevíme, jak přesně bude program vypadat, proto bychom měli být obezřetní, aby se nakonec finanční injekce nedostala jen k hrstce vyvolených, podobně jako v případě půjček COVID,“ komentovala rozhodnutí vlády předsedkyně TOP 09 Markéta Pekadrová Adamová.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Advokáti nabízejí bezplatnou právní pomoc postiženým povodněmi a Komora pomůže i postiženým advokátům

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s ničivými povodněmi, které zasáhly mnohá místa České republiky a ohrozily a stále ještě na některých místech ohrožují lidské životy i majetek jednotlivců či organizací, vyzvala Česká advokátní komora advokáty a advokátky k poskytování bezplatné právní pomoci všem, kteří ji v důsledku této přírodní katastrofy budou potřebovat.

ADRA nasazuje dobrovolníky v zasažených oblastech

16.09.2024, Autor: Z blogosféry

Humanitární organizace ADRA Česká republika sleduje situaci v povodněmi zasažených oblastech a nasazuje dobrovolníky. Ze současných informací vyplývá, že pomoc bude zapotřebí zejména v Moravskoslezském kraji, Libereckém kraji a Jihočeském kraji. Dobrovolníci ADRA České Budějovice se zapojují už od pátku do čtyřhodinových

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Střet odborů s vládou pokračuje: kdy, komu a kolik se bude přidávat?

28.08.2024, Autor: Z blogosféry

Odbory dnes opět budou jednat s vládou o růstu platů ve veřejném sektoru a podle veřejných vystoupení se zdá, že zatím shoda není úplně blízko. Hraje se v zásadě o tři věci. Komu přidat, kolik přidat a od kdy přidat? Zatímco odboráři by nejraději přidávali plošně a hned, vláda selektivně a od příštího roku. Jak na tom tedy jednotlivé skupiny zaměstnanců ve veřejném sektoru jsou?

PVK: Cizinecký vstup se otevře pro veřejnost

26.08.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou zájemcům v neděli 15. září komentované prohlídky unikátního kanalizačního prostoru přímo pod Staroměstskou radnicí tzv. Cizineckého vstupu.

Kanalizace není skládka, zdůrazňují PVK

22.08.2024, Autor: red

Rozhodně se do kanalizace nesmějí dostat chemické látky, barvy, ředidla, motorové oleje, léky, omamné látky, zahradní chemie, ale také biologický odpad. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace v ČR v červenci 2024 ožila víc, než se čekalo

16.08.2024, Autor: Martin Švehla

V červenci se meziroční míra inflace zvýšila na  2,2 %. Nejzajímavější na tomto údaji je v podstatě pouze to, že se inflace odchýlila od všeobecného očekávání, a že i ČNB předpokládala nižší hodnotu, konkrétně 2 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama