Rohan City – zelené centrum Prahy

01.04.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rohan City – zelené centrum Prahy

Sekyra Group zahajuje výstavbu projektu Rohan City. Na nejrozsáhlejších doposud nevyužívaných pozemcích v sousedství historického jádra vyroste „zelené centrum Prahy“. Společnost zde vybuduje 380 tisíc metrů čtverečních převážně bytových, ale i administrativních a obchodních ploch.

Součástí projektu budou rezidenční věže a nové sídlo společnosti Sekyra Group od uznávané architektky Evy Jiřičné. Vznikne moderní čtvrť včetně kilometrové pobřežní promenády určené pro odpočinek a sport, na niž naváže velkoryse koncipovaný park. V budoucnu promenádu propojí lávky s volnočasovým ostrovem. Dle předpokladů bude v nové pražské čtvrti po dokončení bydlet či pracovat jedenáct tisíc lidí. Celkové investiční náklady projektu, který výrazně změní tvář metropole, dosáhnou 18 mld. Kč.  
Vznikne moderní pražská čtvrť
„Záměrem je vybudovat novou městskou čtvrť, která bude evokovat autentické prostředí domova a která obnoví důstojnost vztahu města a řeky. To vše v zeleni a v blízkosti srdce metropole. Vznikne nové zelené centrum Prahy,“ říká v této souvislosti Luděk Sekyra, předseda představenstva společnosti Sekyra Group. Dodává, že „korzo na břehu řeky, rozsáhlý park i nový volnočasový ostrov budou komunikovat s historickou budovou Invalidovny, což celému rozvíjenému území dodá jedinečný genius loci“.
Zahájení projektu předcházela třináctiletá příprava, která zahrnovala řadu předběžných studií, projednání s veřejností, jakož i diskuzí s předními světovými urbanisty a významnými architekty. Cílem bylo novou čtvrť organicky začlenit do kontextu původní zástavby Karlína a otevřít mu dveře do 21. století.
„V případě Rohan City jsme kladli důraz na bydlení a veřejný prostor, neboť to je to nejcennější, co můžeme městu a jeho obyvatelům nabídnout. Klíčový byl pro nás dialog se světoznámým urbanistou Janem Gehlem, ale i myšlenka města krátkých vzdáleností, kde prim mají lidé, nikoliv auta. Západní metropole vznikaly jako domovy pro pěší. To, co naší vizi dodává univerzální charakter, je kontinuita s původní podstatou městského sídla jako místa svobodného setkávání a sdílení společného prostoru. Jeho kultivace je určující i pro naše další projekty, jako je například Smíchov City, které protne rozsáhlý pěší bulvár, nebo Žižkov City, kde veřejnou funkci bude mít revitalizovaná nádražní budova. Tímto přístupem nastavujeme nové standardy rozvoje velkých území, kde se sdílený veřejný prostor skloubí s pocitem domova,“ konstatuje Luděk Sekyra.
Rozsáhlá urbanizace autům patřit nebude
Ze stávající cyklostezky vznikne široká promenáda, která naváže na budoucí rozlehlý park, připravovaný ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Chybět nebudou obchody, kavárny, služby, zdravotnická zařízení, plochy pro relaxaci a sport a samozřejmě ani škola. V centrální části území budou mít domy aktivní parter. Ambicí je vytvořit příjemnou čtvrť respektující kritérium dochozí vzdálenosti. „Věřím, že tento dlouho připravovaný projekt přinese Praze 8 mnoho nových a především spokojených obyvatel. Vítám hlavně to, že součástí celého projektu bude moderně koncipovaná a dobře udržovaná parková zeleň. Tento kout Prahy 8 se z nevzhledného brownfieldu změní v moderní čtvrť a to Praha 8 určitě potřebuje,“ říká starosta MČ Praha 8 Ondřej Gros.
Lokalita na břehu Vltavy, která dlouhé roky patřila mezi ty nejzanedbanější v Praze, se díky revitalizaci stane atraktivním místem pro bydlení, práci i odpočinek. Nynější území Rohanského ostrova bylo až do první poloviny minulého století řečištěm, které bylo později zasypáno. Nově vzniklé plochy se využívaly k průmyslovým a skladovým účelům a časem se z nich stal brownfield protkaný zelení o rozloze téměř 21 hektarů. Jde o území, které snad nejlépe charakterizuje slovo proměna. Ostrov vznikal, měnil se a mizel. Byl tu přístav a poté betonárka. Aktuálním tématem souvisejícím s územím jsou mosty. Diskutuje se o podobě nového, Rohanského mostu a o citlivé rekonstrukci Libeňského mostu.
Zeleň, veřejná prostranství a sociální kapitál
Až polovinu ploch budoucí čtvrti Rohan City budou tvořit parky a veřejná prostranství. Současný neutěšený charakter území nahradí koncept zahradního města, kde zeleň, řeka a příroda obklopí rodící se výstavbu. To vše přispěje ke komfortu obyvatel a k dobrým sousedským vztahům. „Rohanský ostrov je území s velkým potenciálem. Kromě moderní obytné čtvrti s občanskou vybaveností a kvalitním veřejným prostorem pro rekreační i sportovní vyžití připravujeme my jako město projekt významného městského parku – Rohanského parku, který svojí rozlohou odpovídá pražské Stromovce. Vše koordinujeme tak, aby se realizace v čase potkaly a souběžně s novou čtvrtí vznikl právě i park. Já se na realizaci tohoto dlouho připravovaného projektu moc těším,“ říká 1. náměstek primátora Petr Hlaváček.
Nový park, který bude mít ráz volně rostoucí zeleně, naváže na Kaizlovy sady před Invalidovnou a bude pokračovat pobřežní promenádou. Ta vytvoří osu celého projektu. Počítá se také s pěším přístupem ke stanici metra Invalidovna, která se stane přirozeným dopravním uzlem nové čtvrti. Tento záměr umožní kromě jiného tolik potřebný osobní a komunikační kontakt všech, kdo zde budou žít. Rohan City má ambici být novým zeleným srdcem Prahy, které se díky veřejným prostranstvím a pěším zónám stane středobodem občanského života a výrazně posílí sociální kapitál i pocit sounáležitosti obyvatel této části metropole. Důrazem na veřejný prostor, participativní plánování a klimaticky šetrné budovy Sekyra Group vytváří předpoklady, aby se tato vize stala realitou.
„Rohanský ostrov je jedním z míst, která jsou v Praze pro výstavbu nové moderní čtvrti vhodná. Jsme rádi, že v tomto místě vznikne kvalitní kus města podle pražských stavebních předpisů. Rohanský ostrov ale nejsou jen domy. V IPR v současné době pracujeme na krajinářské koncepci, která má za cíl zachovat tamní městskou divočinu. Většinu oblasti chceme postupně upravit pro volnočasové aktivity. Území bude plnit také funkci protipovodňové ochrany Prahy,“ doplňuje ředitel IPR Ondřej Boháč.
Čtyři věže od Evy Jiřičné
Výstavba Rohan City je rozdělena do pěti etap. Architektka Eva Jiřičná se svým studiem AI DESIGN navrhla čtyři bytové věže. V první etapě budou postaveny dvě, nazvané Diamanty Karlín. Zahrnovat budou 102 bytů. „Jsme rádi součástí velkého projektu, který nabídne krásné bydlení a pracovní prostředí pro Prahu,“ podotýká architektka Eva Jiřičná. Autory dalších domů se 118 byty, nazvaných Riviéra Karlín, jsou architekti z EBM Expert. Rezidenční část doplní dvě architektonicky výrazné kancelářské budovy od Evy Jiřičné a Jakuba Ciglera. Administrativní objekty mají sloužit i jako protihluková bariéra rušného Rohanského nábřeží. Jedna z těchto budov, konkrétně ta navržená Evou Jiřičnou, bude sídlem společnosti Sekyra Group.
Paralelně s první etapou by měla být realizována i etapa druhá, která bude situována v jihozápadní části Rohan City. Na podobě této části projektu se podílí vítězové architektonické soutěže – kanceláře architektů Schindler Seko, Atelier bod, Loxia, Qarta Architektura a A.D.N.S. Druhá etapa počítá s výstavbou bezmála 500 bytů a tří administrativních budov. V rámci této etapy řeší architekti také vhodné začlenění budoucího mostu, který propojí Karlín s Holešovicemi.
Projekt Rohan City má být dle plánu zcela dokončen do roku 2033. Spolupracovat by na něm měly asi dvě desítky architektů. V nové čtvrti bude bydlet a pracovat 11 tisíc lidí. Celkové náklady se odhadují na osmnáct miliard korun.

Rohan City
Lokalita: Praha 8, Rohanský ostrov
Hrubá podlahová plocha: 380 000 m2
Náklady: 18 mld. Kč
Kapacita: bydlení a pracovní místa pro cca 11 tisíc lidí
Rohan City – 1. etapa
Náklady: 2,5 mld. Kč
Zahrnuje: 220 bytů ve dvou bytových projektech – Diamanty Karlín a Riviéra Karlín – a dvě kancelářské budovy
Aktuální stav projektu: zahájení 2021
Rohan City – 2. etapa
Zahrnuje: 500 bytů a 3 kancelářské budovy 
Participující architektonická studia (1. a 2. etapa):

  • Eva Jiřičná, AI DESIGN, s.r.o.
  • EBM Expert, s.r.o.
  • JAKUB CIGLER ARCHITEKTI, a.s.
  • Schindler Seko architekti s.r.o.
  • Atelier bod architekti s.r.o.
  • LOXIA a.s.
  • D.N.S. architekti s.r.o.
  • QARTA ARCHITEKTURA s.r.o.

Foto + Zdroj: Sekyra Group
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Ceny nájmů v Praze a Středočeském kraji rostou, druhý dech nabírá i Brno. Celorepubliková poptávka se zřejmě ustálila

21.06.2023, Autor: Z blogosféry

Ceny nájmů v Česku na konci jara opět vzrostly. Největší procentuální nárůst zaznamenala Plzeň, nejvyšší cenou kromě Prahy a Brna nepřekvapil Středočeský kraj, kde se ceny přiblížily 250 korunám za metr čtvereční. Pravděpodobně to nezmění ani zrušení parametru DSTI – spíše můžeme očekávat, že se na trh dostane více menších nájemních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smíchov City – výstavba největšího projektu v moderních dějinách Prahy zahájena

04.04.2022, Autor: red

Přestavba jednoho z nejatraktivnějších pražských brownfieldů, území kolem nádraží na Smíchově, se tak stane symbolem proměny města ve dvacátém prvním století. Vznikne zde téměř 400 000 metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních či veřejných ploch včetně kilometrového pěšího bulváru, který bude těžištěm celého projektu.

Rohan City – zelené centrum Prahy

01.04.2022, Autor: red

Sekyra Group zahajuje výstavbu projektu Rohan City. Na nejrozsáhlejších doposud nevyužívaných pozemcích v sousedství historického jádra vyroste „zelené centrum Prahy“. Společnost zde vybuduje 380 tisíc metrů čtverečních převážně bytových, ale i administrativních a obchodních ploch.

Udržitelné bydlení díky nové Hypotéce a Úvěru od Buřinky pro budoucnost

16.03.2022, Autor: red

Pro čtvrtinu Čechů je úspora energií jedním z hlavních faktorů při rozhodování o rekonstrukci, jak zjistil průzkum mezi klienty Buřinky uskutečněný v roce 2021. Ve venkovních rekonstrukcích také převažovaly činnosti spojené se zateplením fasády, výměnou oken a sedmnáct procent klientů nově instalovalo tepelné čerpadlo nebo fotovoltaické panely.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

V loňském roce byl rekordní zájem o stavební spoření

17.02.2022, Autor: red

Stavební spoření je v Česku jedním z nejoblíbenějších finančních produktů a zájem o něj byl v loňském roce rekordní. Podle zjištění České tiskové kanceláře překonal v roce 2021 počet nově sjednaných smluv půlmilionovou hranici. Historicky nejvyšší byl také celkový objem poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření.

Barometr obliby spoření: S růstem sazeb věří Češi spoření více

07.12.2021, Autor: Z blogosféry

Barometr obliby spoření v posledním čtvrtletí letošního roku po předchozím poklesu opět vzrostl. Sílí tak důvěra Čechů ve spořicí produkty, což zřejmě souvisí s postupným růstem úrokových sazeb. V žebříčku oblíbenosti pak stále vede zlato, které je těsně následováno stavebkem.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama