Pokračující růst cen stavebních prací oddaluje návrat cenově dostupných bytů na trh

21.11.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pokračující růst cen stavebních prací oddaluje návrat cenově dostupných bytů na trh

Velmi drahé stavební práce a materiál patří k hlavním viníkům zhoršující se dostupnosti vlastního bydlení. Právě jejich raketový růst s sebou v minulém období strhnul také ceny nových bytů a domů. 

Jak ukazují aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ), tento trend bohužel stále nekončí. Ceny stavebních prací v říjnu podle ČSÚ meziročně vzrostly o dalších 3,6 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví naopak nepatrně klesly, konkrétně meziročně o 0,7 procenta.

Už sice nevidíme závratný dvouciferný růst cen stavebních prací a materiálů, jako v minulých čtvrtletích, ale pokračující zdražování nevěstí nic dobrého. I nadále tu zůstává tlak na celé stavebnictví. Jak ukazují jiné statistiky ČSÚ, klesá počet vydaných stavebních povolení, zatímco celková hodnota těchto povolených staveb výrazně vzrostla. Přeloženo do jednoduché řeči – staví se mnohem méně za mnohem více peněz. Každý investor tak musí vynaložit mnohem víc financí než ještě před rokem. U bytových domů jde o miliony korun, velké infrastrukturní stavby se prodražují až o stovky milionů korun.

Vysoké ceny limitují celé stavebnictví a výrazně zhoršují už tak špatnou dostupnost bydlení. Určitá cesta, jak z toho ven, přesto existuje. Investoři velkých projektů, ať už bytových či infrastrukturních, mohou využít úspor z rozsahu a vyjednat se stavebními firmami příznivější ceny. Že je takové řešení možné, dokazuje například projekt Výhledy Barrandov II, které právě díky tomu nabízí kvalitní nové byty o stovky tisíc levněji. Právě to by mohlo být řešením, jak na rezidenční trh vrátit cenově dostupné byty.

EVŽEN KOREC, Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Foto: Pixabay

Zdroj: EKOSPOL


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Ceny nájmů v Praze a Středočeském kraji rostou, druhý dech nabírá i Brno. Celorepubliková poptávka se zřejmě ustálila

21.06.2023, Autor: Z blogosféry

Ceny nájmů v Česku na konci jara opět vzrostly. Největší procentuální nárůst zaznamenala Plzeň, nejvyšší cenou kromě Prahy a Brna nepřekvapil Středočeský kraj, kde se ceny přiblížily 250 korunám za metr čtvereční. Pravděpodobně to nezmění ani zrušení parametru DSTI – spíše můžeme očekávat, že se na trh dostane více menších nájemních bytů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smíchov City – výstavba největšího projektu v moderních dějinách Prahy zahájena

04.04.2022, Autor: red

Přestavba jednoho z nejatraktivnějších pražských brownfieldů, území kolem nádraží na Smíchově, se tak stane symbolem proměny města ve dvacátém prvním století. Vznikne zde téměř 400 000 metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních či veřejných ploch včetně kilometrového pěšího bulváru, který bude těžištěm celého projektu.

Rohan City – zelené centrum Prahy

01.04.2022, Autor: red

Sekyra Group zahajuje výstavbu projektu Rohan City. Na nejrozsáhlejších doposud nevyužívaných pozemcích v sousedství historického jádra vyroste „zelené centrum Prahy“. Společnost zde vybuduje 380 tisíc metrů čtverečních převážně bytových, ale i administrativních a obchodních ploch.

Udržitelné bydlení díky nové Hypotéce a Úvěru od Buřinky pro budoucnost

16.03.2022, Autor: red

Pro čtvrtinu Čechů je úspora energií jedním z hlavních faktorů při rozhodování o rekonstrukci, jak zjistil průzkum mezi klienty Buřinky uskutečněný v roce 2021. Ve venkovních rekonstrukcích také převažovaly činnosti spojené se zateplením fasády, výměnou oken a sedmnáct procent klientů nově instalovalo tepelné čerpadlo nebo fotovoltaické panely.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

V loňském roce byl rekordní zájem o stavební spoření

17.02.2022, Autor: red

Stavební spoření je v Česku jedním z nejoblíbenějších finančních produktů a zájem o něj byl v loňském roce rekordní. Podle zjištění České tiskové kanceláře překonal v roce 2021 počet nově sjednaných smluv půlmilionovou hranici. Historicky nejvyšší byl také celkový objem poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření.

Barometr obliby spoření: S růstem sazeb věří Češi spoření více

07.12.2021, Autor: Z blogosféry

Barometr obliby spoření v posledním čtvrtletí letošního roku po předchozím poklesu opět vzrostl. Sílí tak důvěra Čechů ve spořicí produkty, což zřejmě souvisí s postupným růstem úrokových sazeb. V žebříčku oblíbenosti pak stále vede zlato, které je těsně následováno stavebkem.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama