e-news.cz - kurzy
Reklama

Rodinné firmy se v pandemii osvědčily. Vpřed je ženou investice

07.07.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rodinné firmy se v pandemii osvědčily. Vpřed je ženou investice

Jubilejní desátý ročník soutěže o nejlepší rodinné firmy odstartoval zveřejněním průzkumu, který proběhl mezi dvěma stovkami českých rodinných firem napříč obory a regiony ČR. Vypovídá o mimořádné schopnosti rodinných firem rychle reagovat na změny.

Tato schopnost byla zásadní výhodou v koronavirovém roce a právě tuto schopnost také vyzdvihl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.
Rodinné firmy drží hospodářství i v krizových dobách
„Schopnost rychle reagovat na změny a udržet si zaměstnance je výsadou rodinných firem. Nejen proto jsem rád, že se definicí rodinných firem podařilo nastartovat systematickou podporu těchto podniků, která – jak ukazuje praxe – pomáhá s rozvojem regionů a drží hospodářství i v krizových dobách,“ říká ministr.
V rámci soutěže Equa bank Rodinná firma roku, kterou organizuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) s cílem zviditelnit malé a střední rodinné firmy, se výzkumná agentura IPSOS dotazovala rodinných firem na priority. Majitelé je spatřují primárně v zaměstnancích, a potom v rozvoji obchodu, tedy investicích. Přestože byly firmy nuceny investovat do testování na Covid-19, neustoupily ani od svých plánovaných investičních záměrů, především investic do nových strojů a technologií, či do rekonstrukce stávajících prostor. Oproti původním plánům rodinné firmy v době pandemie investovaly překvapivě také více do marketingu a online komunikace. Právě investice jsou motorem, který rodinné firmy pohání vpřed. A nejenom tyto firmy.
Odolnost a nakažlivý optimismus
Firmy, které dokázaly obstát v pandemii, vyzdvihuje i ocenění Czech Best Managed Companies 2021. Globálně osvědčená metodika Deloitte se ukázala funkční i v mimořádném období. Miroslav Svoboda, lídr programu Czech Best Managed Companies, Deloitte Private současně jmenoval vlastnosti, které nejlépe řízeným firmám Česka pomohly obstát: „Odolnost a optimismus do budoucna byly až nakažlivé, a ti, kteří splnili kritéria a získali ocenění, jsou určitě vítězi nejen v tomto programu, ale obecně v boji proti nepřízni doby.“
Titul Czech Best Managed Companies 2021 si ze soutěže odneslo šestnáct společností, mj. Zásilkovna, Pilulka Lékárny, AKESO holding, ABRA Software, GUMEX, LIKO-S, Helux nebo společnost PSN. Ta se dá zařadit i mezi nejvýznamnější české rodinné firmy, přitom investice jsou jednou z jejích klíčových oblastí. Naprostou většinu je navíc schopna pokrýt vlastním kapitálem.
Miliardové investice
Michal Kozdera, CFO společnosti PSN období pandemie vnímá období pandemie z pohledu developera a investora takto: „Podstatná část našeho byznysu nebyla naštěstí pandemií příliš negativně ovlivněna, prodeje bytů i akvizice nových nemovitostí proběhly v plánovaných objemech, a navíc se zvýšil počet potenciálních akvizičních příležitostí. Určitý dočasný pokles jsme zaznamenali u výnosů z nájemného, ty však představují jen malou část celkových tržeb společnosti.“
Společnost PSN v následujících pěti letech plánuje realizovat hned 25 projektů v oblasti nové výstavby a revitalizace v celkovém objemu 10 miliard korun. Mj. připravuje výstavbu nového multifunkčního objektu na pozemku bývalého komplexu Transgas. V samém srdci Prahy by díky PSN mělo vyrůst asi 150 nových bytů, také kanceláře a obchody.
Chuť investovat PSN neopouští ani s velkolepými plány. Na další nákupy nemovitostí má připraveno 6 až 10 miliard korun. Rozhlíží se po všech typech realit, ať jsou to klasické činžáky či rodinné vily na straně jedné, anebo ty největší výzvy typu City Empiria jako třetí nejvyšší budova Česka. Legendární mrakodrap rozšířil portfolio PSN loni. Jeho akvizice se také stala jednou z největších transakcí českého realitního trhu.
Foto: Pixabay
Zdroje: AMSP ČR, MPO, Deloitte, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama