e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Politika nemá být soubojem dobra a zla. Slováci pykají za to, že nahradili ekonomický střet moralizováním. Čeká nás to také?

18.09.2023, Autor: Martin Schmarcz

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Schmarcz: Politika nemá být soubojem dobra a zla. Slováci pykají za to, že nahradili ekonomický střet moralizováním. Čeká nás to také?

Lidé volí peněženkou. Dokud politika respektuje tuto starou pravdu, je rozumná. Jakmile v ní ale převládnou morální, pseudomorální, či “kulturní” témata, stává se z ní výbušná směs emocí, nenávisti a závisti. 

Před patnácti lety se u nás i na Slovensku vedl tvrdý zápas mezi levicí a pravicí. Místy hodně vyhrocený a rozhořčený. Měl však racionální jádro, jímž byly socioekonomické zájmy různých skupin voličů. Nyní je tento tradiční demokratický střet vytlačován soubojem “dobra” a “zla”. A to není dobře.

Za dva týdny čekají bratry Slováky volby. Přičemž řada lidí s povděkem kvituje, že v Česku se (zatím) politici během kampaně aspoň neperou. Ano, poměry ve východní části bývalé federace jsou poněkud divočejší než u nás. Nicméně v politickém vývoji existují výrazné analogie. Neměli bychom je bagatelizovat, protože to, co se děje na Slovensku, nám není až tak vzdálené, jak se může zdát. Copak i doma nevidíme silné tendence volit někoho ne proto, že lépe hájí naše ekonomické zájmy, ale že je “slušnější”?

Ještě dva roky po volbách především liberální část nové koalice žije z toho, že straší Babišem a připomíná jeho poklesky. Morálka ovšem nemá hrát v politice prakticky žádnou roli. Ve stabilní demokracii jednak mají lidé a jejich volení zástupci sice různé názory, leč stejné hodnoty, jednak jisté morální standardy platí pro všechny čili nikdo nemá výhodu v tom, že se prezentuje jako “etičtější” než soupeř. Tato pravidla byla porušena, když “protikorupční” bojovníci znectili tradiční pravici a umetli cestu k moci Babišovi.

Ano, náš politický systém se pokazil už prokurátorským pučem. A právě šéf a majitel hnutí ANO zneužil “morální paniky” k tomu, aby zatlačil své oponenty do defenzívy, coby ty “špatné”, přičemž munici mu dodávala hysterie části médií a úplatní aktivisté. Nakonec se potvrdilo, že kdo s čím zachází, tím také schází a Babišovo neustálé moralizování se obrátilo proti němu. Širokou koalici, která ho porazila, nespojovalo vlastně nic, než odpor vůči jeho “nemravnému” stylu vládnutí.

Základem vítězství pětikoalice se stal “étos Letné”. Je totiž více než jisté, že pouze dobrý ekonomický program už by pravici na vítězství nestačil. To platilo naposledy v roce 2006. Nemluvě o tom, že mezi SPOLU a PirSTAN panují značné rozdíly v pohledu na daně a výdaje. V situaci, která zde panovala v roce 2021–a byla důsledkem vývoje už od doby, kdy do vlády vstoupily Věci veřejné (2010) – lze snad chápat, že Petr Fiala a spol. sáhli po etice jako vůdčím principu. Ale nyní už vládnou… Je čas ukázat reálné výsledky.

Jenomže se ukazuje, že vítězové voleb nejen nadřadili morálku ekonomice v kampani, ale zřejmě si ani žádné reformy nepřipravili “do šuplíku”. Což vede k nespokojenosti zejména konzervativní voliče. Těm liberálním zatím stačí ono moralizování a ukazování prstem na Babiše. Nějak se zapomíná, že přes všechny jeho špatné vlastnosti, on sliby svým voličům vesměs plnil. Ano, byly populistické a stály hodně peněz, ale tímto se nijak nelišil od sociálních demokratů. V mnohém hrál roli tradiční levice. A tradiční pravici máme kde?

V jistém smyslu lze vládnutí Andreje Babiše připodobnit k Robertu Ficovi v letech 2012-2018. Nekompromisní vůdcovský styl řízení strany i vlády. Cit pro témata, která táhnou lidi, bezskrupulózní populismus, ale také pragmatismus až cynismus. Schopnost masivně oslovit velké skupiny voličů, kteří sami sebe nepokládají za úspěšné, za vítěze společenského vývoje. Tvrdý nacionalismus doma a velké evropanství v Bruselu. Nutno dodat, že ani jeden z nich nezpochybnil naše spojenecké závazky v NATO, když byli u moci.

Jak Fico, tak Babiš se nyní radikalizují. Ten první mnohem víc (ale nás také nečekají brzké volby). Socioekonomická témata ustupují kulturně národním aspiracím. A proti oběma v první řadě nebojují tradiční konzervativní pravičáci, ale progresivní liberálové, pro než hospodářství, prosperita a růst nejsou prioritou a neumějí ani oslovit penzisty či lidi s nízkými příjmy jako tradiční levice. Slováci jsou na tom hůř, mají na pravici jen marginalizovaného Mikuláše Dzurindu, liberála Richarda Sulíka a křesťanské demokraty.

Uskupení Modrí konzervativního expremiéra nemá zřejmě šanci překročit pěti procentní hranici pro vstup do parlamentu, Sulíkova Sloboda a Solidarita se pohybuje kolem sedmi procent. Ještě lze pro pravicovou politiku počítat s KDH, která má kolem šesti procent, ale to už je opravdu všechno. V Česku SPOLU vyhrála volby a její lídr a předseda ODS je premiérem. Nicméně, liberálové a jejich moralistický přístup k politice hrají v kabinetu významnou roli. Na úkor řešení ekonomické krize, bohužel.

Na Slovensku hlavní střet zuří mezi mezi “proruskou” a “progresivistickou” rétorikou. Vítězství jednoho i druhého znamená prohru pro občany, protože šance na sestavení vlády s racionální a konzistentní ekonomickou politikou je mizivá. I u nás narážíme na problém, že “pětka” sice dokázala porazit Babiše, ale zatím nevyhrává nad vysokými dluhy a nízkým růstem. Paradoxně čím více její zejména liberální představitelé do oligarchy kopou, tím více ho posilují, neboť jim údery snadno vrací stejně falešným kázáním o morálce.

Pokračující útoky utvrzují voliče ANO v tom, že jeho soupeři neumějí nic než “antibabiš”. Což mu umožňuje pokračovat v agresivním chování a obviňování oponentů z kde čeho, aniž by musel přijít s vlastním řešením. I tak mu rostou preference. Pravda, jeho hulvátské vystupování zároveň pomáhá liberálům udržet si příznivce. Kdo spláče nad výdělkem, je konzervativní část vlády, která neplní očekávání svého elektorátu. Nakonec ovšem proděláme všichni. Protože ve válce mravokárců jako první umírá ekonomika.

Martin Schmarcz, vydavatelem revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama