e-news.cz - kurzy
Reklama

Návrh zákona o hromadném občanském řízení soudním

18.09.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Návrh zákona o hromadném občanském řízení soudním

Předkladatel: vláda

Datum předložení: 25. 8. 2023

Hodnocení EM: 50%

Hromadné žaloby v minulém volebním období zamrzly ve sněmovně a nevyšel ani pokus o jejich resuscitaci hned po volbách. Nyní jsou zpět, ale pochybnosti u zákonodárců i soudců přetrvávají. Čím to?

Jedním z důvodů je zjevný protimluv, kterým jsou hromadné žaloby odůvodňovány. Jedna teze říká, že zavedení hromadných žalob povede k odbřemenění soudů, čímž vznikne prostor pro to, aby se rozhodování soudů zrychlilo. Podle teze druhé je účelem těchto žalob zamezit problému tzv. racionální apatie, kdy poškození nemají zájem uplatňovat své bagatelní nároky, protože je to pro ně z ekonomického hlediska příliš nákladné a možný úspěch ve sporu jim za to nestojí.

Jinými slovy nám důvodová zpráva tvrdí, že dojde k odbřemenění soudů tím, že budou řešit spory, které by jinak ani nevznikly. Faktem je, že spotřebitelské spory, které se prostřednictvím hromadných žalob nejčastěji řeší, na rozdíl třeba od insolvencí, žádné velké břemeno pro soudy aktuálně nepředstavují. Po zavedení hromadných žalob se může situace rázem změnit. Zatímco soudcům absence hromadných žalob vyhovuje, pro veřejnost je současný systém individuálního uplatňování nároků nevýhodný. A protože justici nemáme pro soudce, ale pro veřejnost, hromadné žaloby budou. Vyžaduje to ostatně i evropská směrnice o zástupných žalobách z roku 2020.

 Podstata vládního návrhu vychází ze směrnice, ale hned zkraje je nutno říci, že výše naznačený rozpor vláda řeší podle mustru, aby se vlk nažral a koza, rozuměj málo žalob, zůstala celá. Využívá k tomu řadu rozcestníků, které rozevírají nůžky hromadných žalob do široka, nebo naopak tyto žaloby spíše omezují. Jde o to, v jakých sporech je možné hromadné žaloby podávat, kdo je smí podávat, jakou bude mít odměnu a podobně. Ve všech těchto parametrech vláda záměrně zvolila užší vymezení s jasným cílem, aby se nám to moc nerozjelo. Na druhou stranu ale důvodová zpráva připouští, že až se hromadné žaloby etablují, bude možné zvažovat rozšíření mantinelů. 

Hromadné žaloby budou omezeny pouze na spotřebitelské spory, kde se jejich potřeba pociťuje zpravidla nejčastěji. Jednou žalobou mají být uplatněny všechny nároky vzniklé z jediné protiprávní činnosti, které tak lze vymoci v jednom soudním řízení. Procesní legitimaci k podání hromadné žaloby bude mít v souladu s unijní regulací určená nezisková osoba (např. dTest, Sdružení českých spotřebitelů apod.). Advokáti úplně neostrouhají, neziskovka si je najme a podle všeho si bude muset „najmout“ i jejich peníze, protože podobné spory se táhnou dlouhou dobu a bez investorů se jednoduše nemohou obejít. 

Zákon počítá s řízením na přihlašovací bázi. Podle předkladatele s ním nejsou spojena téměř žádná rizika zneužití. Jedná se o princip nazývaný opt-in, v němž se musí členové skupiny do řízení v určené lhůtě výslovným projevem vůle připojit. Skupina musí mít dostatečný počet členů, konkrétně alespoň 20. V řízení jsou následně projednávány nároky pouze těch, kteří se přihlásili. Opakem je opt-out, kdy jsou členové skupiny připojeni automaticky a mohou se odhlásit. Zastánci opt-outu přitom argumentují tím, že opt-in dostatečně neřeší problém racionální apatie spotřebitelů, kteří se o hromadné žalobě ani nemusí dozvědět.  Zákon kvůli tomu počítá s povinnou infomační kampaní. 

A nyní k tomu, čeho se vlastně všichni bojí. Zkušenosti s hromadnými žalobami ze zahraničí, zejména z USA, ukazují, že je lze zneužít ke konkurenčnímu boji, vymáhání smyšlených nároků, případně k reputačnímu či majetkovému poškození žalovaného. Zapojení neziskových organizací  s akreditací od Ministerstva průmyslu a obchodu jako jediného oprávněného žalobce má být pojistkou. Má to ale háček. Žalobce bude řízení financovat a ponese též riziko prohry. Když si tuhle větu dvakrát zopakujete, musí vám být jasné, že takhle fungují komerční investoři, těžko ale něco takového očekávat od neziskovky. Oficiální žalobce tak může být jen nastrčenou zástěrkou. 

Co se týče pojistek a ochrany před zneužitím, je jich v zákoně víc než v minulé předloze. Dokonce i odměna žalobce v případě vítězství je nejistá, neboť není stanovena pevným procentem nebo tarifem. O její výši na základě návrhu žalobce a po posouzení výše odhadované odměny v rámci zákonných mantinelů rozhodne soud. Pokud už hromadné žaloby přijdou, soudům kromě nich přibude další práce. Kromě řízení budou muset posílat informace do rejstříku hromadných řízení, vedeného u ministerstva spravedlnosti, v němž budou po splnění podmínek uveřejňována jednotlivá probíhající řízení a nejdůležitější úkony v nich provedené. 

Předložený návrh je výsledkem schizofrenie kolem odbřemeňování nebo zatěžování soudů. Hromadné žaloby chceme, ale vlastně je tak úplně nechceme. Nebo jinak: chceme a musíme je mít v zákoně, ale nechceme je na stole. A to se předkladateli celkem povedlo. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jednání o legislativních opatřeních na zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

02.05.2024, Autor: red

Zástupci České advokátní komory jednají se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace, senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími o návrzích legislativních opatření, která mají vést ke zvýšení bezpečnosti advokátních úchov a obnovení důvěry veřejnosti v advokátní úschovy, která byla zásadním způsobem podlomena v důsledku trestné činnosti některých advokátů.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama