e-news.cz - kurzy
Reklama

Halina Trsková: Zásadní je, aby stát systematicky a efektivně řešil každý zdravotní problém, byť je vlastní jen úzkému spektru lidí

04.04.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Halina Trsková: Zásadní je, aby stát systematicky a efektivně řešil každý zdravotní problém, byť je vlastní jen úzkému spektru lidí

Rozhovor s Halinou Trskovou, oddělení činností spolku Za sklem o. s.

Halina Trsková je členka týmu v oddělení činností spolku Za sklem o. s. Charitativním činnostem se věnuje a podporuje je již řadu let. Dlouhodobě se věnuje internímu auditu, účetnictví, controllingu. Jejím koníčkem je rodina, příroda, jakékoli aktivní trávení volného času. Je patriot a váží si každého kdo odvádí poctivou práci.

Celé startovné z akce Česko Běží Modře 2024 je použito na pomoc lidem na spektru autismu prostřednictvím organizace Za sklem o. s. 

„Diagnóz je určitě mnoho a každá si určitě zaslouží pozornost. V rámci našeho spolku se věnujeme zejména lidem na spektru autismu, nicméně existuje spousta dalších spolků a neziskových organizací, které se věnují dalším lidem se závažnými diagnózami, nemocemi, vývojovými vadami či tělesným omezením,“ říká Halina Trsková.

Stavíte běháním mosty mezi zdravými a lidmi s handicapem?

I takto se to dá nazvat. Pomáháním potřebným se snažím podporovat přístup k rovným příležitostem, šířit osvětu, porozumění mezi lidmi, respektování rozmanitosti v přátelském prostředí, a to vše aktivní formou, tj. např. i pořádáním sportovních akcí.

Proč zrovna Česko Běží Modře? 

U příležitosti Světového dne zvýšení povědomí o autismu se z 2. na 3. dubna významné světové objekty nasvěcují modře, lidé nosí modré prvky oblečení symbolizující komunikaci. Česko Běží Modře představuje nové pojetí osvětové akce formou zážitkového charitativního běhu, kdy aktivní formou chceme prohlubovat vzájemné porozumění lidi na spektru autismu s okolím a také zapojit jedince s jakoukoli jinakostí vnímání do sportu, který je nenáročný. 

Je akce vhodná i pro lidi, kteří běhat nemohou? 

Ano, akce je pojata tak, aby si ji každý užil. Pro děti je připravena cela řada dětských běhů, rodinný běh je určen pro děti, rodiče, prarodiče i handicapované. Trať je 2 km a může se běžet s kočárkem, domácím mazlíčkem, s invalidním vozíčkem. Kdo běžet nemůže nebo nechce, může si tuto trať projít, neboť rodinný běh je koncipován i jako chůze. No a aby běžci nepřišli zkrátka, tak pro ně je pak připravena trať 5 km.

Jak je složité uspořádat charitativní akci? 

Je to dost náročné. Stejně jako každá činnost v životě, kterou děláte poctivě, když chcete, aby výsledek byl, co nejlepší. Zcela vás to pohltí a když už si myslíte, že jste udělali vše zdárně, modlíte se, aby nepršelo. (smích)

Je těžké přesvědčit osobnosti, aby se takové akce zúčastnili?

Ne. Musím říci, že všechny osobnosti, které jsem kdy oslovila pro dobrou věc, téměř vždy ochotně udělali maximum a navíc ještě velmi často bez nároku na honorář. Mají moji hlubokou úctu, obdiv a poděkování.

Kolik je diagnóz, které nejsou vidět, a přesto jsou závažné jako porucha autistického spektra? 

Diagnóz je určitě mnoho a každá si určitě zaslouží pozornost. V rámci našeho spolku se věnujeme zejména lidem na spektru autismu, nicméně existuje spousta dalších spolků a neziskových organizací, které se věnují dalším lidem se závažnými diagnózami, nemocemi, vývojovými vadami či tělesným omezením.

Zásadní je, aby stát systematicky a efektivně řešil každý zdravotní problém, byť je vlastní jen úzkému spektru lidí, podporoval vědu a výzkum v oblasti léčby onemocnění, podporoval nové psychologické, terapeutické a pedagogické trendy v rámci pomoci a přístupu k lidem s jakoukoli jinakostí.  A to skrze kvalitní legislativu, která zajistí rovný přístup všech jedinců k možnostem, efektivní financování organizací, které v oblasti zdravotních či sociálních služeb suplují stát. A také skrze zajištění vysoké kvality vzdělání svých občanů. Podpora veřejnosti prostřednictvím veřejných sbírek, nebo napřímo by měla být jen nadstavbou a skutečnou podporou systematických řešení. 

Jak vidíte zvýšení příspěvků na péči?

Samotné zvýšení příspěvků na péči je sice pozitivním krokem, ale není to efektivní řešení. Mnohem vhodnější by bylo, kdyby osoby pečující mohli chodit do práce, věnovat alespoň trochu času svému rozvoji a přitom nemuseli osoby opečovávané umísťovat do ústavu, různých zařízení apod.  Je to stejné jako podpora v nezaměstnanosti nebo různé další podpory. Problém se tím efektivně neřeší. Je mnohem lepší dát práci než peníze. Jakákoli sociální podpora by měla být na časově omezenou nezbytnou dobu a měla by být poskytována tam, kde je snaha. Bez rozvoje vědy a výzkumu, zvyšování vzdělanosti, zamezení ničení přírody a s respektováním osob bez domova nebudeme nikdy jako společnost kvalitní. 

Může si zdravotnický systém dovolit více výdajů?

Výdaje zdravotnického systému jsou tématem, které přesahuje moje kompetence, nicméně se domnívám, že reforma zdravotnictví je naprosto nezbytná a stejně tak důraz na efektivní využití prostředků.

Proč podle vás nemohou zdravotní pojišťovny platit více výkonů?

Dnešní systém veřejného zdravotního pojištění funguje tak, že zdravotní pojišťovny jsou odpovědné pouze k veřejným financím a nikoli přímo svým klientům. Předmětem reformy zdravotnictví zřejmě bude i reforma příjmu zdravotních pojišťoven a možnost klientů platit více či méně své zdravotní pojišťovně, což se pak projeví v následné péči a krytí výdajů.

Jak dlouho běháte? 

Běhání je mým koníčkem od dětství a pořádání charitativních závodů se věnuji již 5 let.

Troufla byste si i na maraton?

Pokud bych tím pomohla nějaké dobré věci, tak určitě. Jen by byl nutný dlouhodobý trénink. (smích)

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Halinou Trskovou

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama