e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Má Kalousek založit novou pravicovou stranu? Argumentů pro i proti je hodně, najít správnou odpověď není snadné

03.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Schmarcz: Má Kalousek založit novou pravicovou stranu? Argumentů pro i proti je hodně, najít správnou odpověď není snadné

Bývalý předseda TOP 09 už nějakou dobu naznačuje chuť založit novou pravicovou stranu. „Zaručené zprávy“ tvrdí, že to udělá zcela jistě. Má taková iniciativa šanci? Byla by k něčem dobrému? Za jakých podmínek má smysl představit nový subjekt? Jaké by byly možné důsledky? 

Otázek je mnoho. Co se týká odpovědí, tak ne snad, že by neexistovaly, nejsou však jednoznačné. Ostatně jako v politice nic. Není to jízda z bodu A do bodu B ani hra v šachy. Ale aktivní snaha změnit status quo a otevřít tak nové dveře k budoucnosti.

Pro Miroslava Kalouska asi není takový problém sehnat finance či zorganizovat nějakou další partaj. Otázka zní jinak: co tím získá pravice a on sám? Když postavil TOP 09, nečinil tak úplně na zelené louce. Již dlouho předtím probíhaly debaty a jednání o „pravicovějších lidovcích“, kteří by jako nejbližšího partnera měli primárně ODS a nepřikláněli se pokaždé na jinou stranu dle výsledků voleb. Něco po vzoru německé koalice CDU-CSU, kde ta první je více liberální, druhá více konzervativní.

Věci dostaly spád, když se předsedou KDU-ČSL stal levicový Cyril Svoboda – možná i v očekávání vítězství sociálních demokratů. „Kalda“ práskl do bot a vzal s sebou velkou část elity strany (což způsobilo zlou krev). Vše nakonec dopadlo úplně jinak. Ex ministr zahraničí se stal prvním lídrem, který vyvedl lidovce ze Sněmovny. Zato TOP 09 dokázala ve volbách 2010 přetáhnout hlasy nejen jim, leč rovněž oslabené ODS (která se dva měsíce před volbami zbavila silného lídra Mirka Topolánka) a skončila s nevelkým odstupem třetí.

Není obvyklé, aby nějaká nová partaj získala nejlepší výsledek rok po svém založení v prvních volbách jichž se účastní (pokud to není po revoluci). Tohle se TOP 09 povedlo díky tomu, že byla ve správný čas na správném místě a se správným lídrem. Mohl by s tak šťastnou souhrou okolností Miroslav Kalousek počítat znovu? První dvě jsou diskutabilní, třetí se jeví jako iluzorní. Už tenkrát ministr financí dobře věděl, že není příliš populární a mazaně vybral do čela nové partaje renesanční osobnost Karla Schwarzenberga.

Najít dnes někoho podobného je sám o sobě ohromný problém. Reputace politiky od té doby prudce spadla, mladé talenty se do ní nehrnou a „staré kádry“ došly. Paradoxně bída plodí bídu – čím se politika jeví personálně vyprahlejší, tím se voliči raději drží osvědčených tváří (byť z nich nejsou nadšení). Nicméně dejme tomu, že se Kalouskovi podaří objevit vhodného lídra, který by do toho šel a tím udělá první krok k oné změně daného stavu. Ale co dál? Je zde prostor? A právě pro subjekt, jaký by asi tak on vytvořil?

Jestliže „vymyslet“ osobnost do čela nové strany je sice úkol nelehký, ale řešitelný, zde je hledání odpovědi daleko těžší, protože obtížně předpověditelné. Pravdou je, že pravicová politika je když ne přímo v krizi, tak určitě v útlumu. Přestože koalice SPOLU uspěla ve volbách, kdy dokázala (byť těsně) porazit hnutí ANO a vnitřně rovněž funguje dobře, neplní očekávání svých voličů. (Mezi nimi na předním místě starých pardálů, někdejších předsedů ODS a TOP 09 Mirka Topolánka a Miroslava Kalouska.)

Spektakulárním a nejhorším selháním konzervativců je neschopnost rychleji konsolidovat státní finance a snižovat veřejné výdaje. Oba zmínění lídři si na to stěžují už rok a po celou tu dobu také vytrvale klesají volební preference SPOLU. Pádový trend je jasný – za dvanáct měsíců přišla o deset procent sympatizantů, tedy o plnou třetinu. Vrátila se tak ke svým začátkům v roce 2021. Výtky Kalouska a Topolánka potvrdil průzkum STEM u nespokojených vládních voličů. Ti za hlavní problém označili právě pokračující zadlužování.

Zajímavé přitom je, že přes vysokou míru naštvanosti tito pravicoví voliči nepřecházejí k ANO, SPD, ani k nikomu jinému. Možná nepřijdou k urnám vůbec. Takže prostor pro novou, ekonomicky zodpovědnou stranu bychom tu měli a má střízlivým odhadem šanci získat „na první dobrou“ deset procent. A to mezi nejvíce zklamanými příznivci SPOLU. Ale zde nastává ten zádrhel. Když Kalousek opouštěl lidovce, věděl, že si tím u nich vyslouží nenávist, ovšem bylo mu tu jedno. Tentokrát by musel jít proti svému „dítěti“, TOP 09.

Možná by tohle „Kalda“ překousl. Je to velký kluk a partaj, kterou založil, se k němu v poslední době chová macešsky (naposledy ho nepustila do eurovoleb). Ale je tu jiná věc. Topka nebyla kopií KDU-ČSL, měla vlastní program, daleko více zaměřený ekonomicky a pravicově. Ona nespokojenost tehdy byla do velké míry hodnotová, spojená s dlouhodobým směřováním lidovců. Tentokrát jde o to, že pravice svůj program neplní a nový subjekt by asi nepřišel s ničím moc novým, jen by řekl, že to „konečně udělá“.

Nakonec by problém s nedostatkem vlastní identity mohl překrývat dobrý marketing, kdy by se do popředí vytáhly právě ty priority, kde SPOLU nejvíce selhává. Což by pro zklamané pravicové voliči mohlo být srozumitelné a přitažlivé. Jenomže pořád platí, že páteř vlády má věci ve svých rukách. Do voleb zbývá rok a může se změnit mnohé. Pokud se Fiala a spol. „zmátoří“, ukáží odvahu, sílu, rozhodnost a lídrovství, čelil by nový subjekt výtkám, že zbytečně, jen ze sobeckých a osobních důvodů atomizuje pravici.

Připomíná to Hlavu XXII. Založíte novou stranu a snesou se na vás výčitky, že oslabujete pravici. Nezaložíte ji, pravicoví voliči SPOLU opustí, nenajdou alternativu a pravice oslabí a vy si to budete vyčítat. Těžké dilema. Řečí matematiky, ta rovnice nemá analytické řešení. Musí se rozhodnout politicky, rozseknout mečem jako gordický uzel. To je na Kalouskovi. Jeho rozhodování ovlivní i výsledek evropských voleb. Dobrý šance na novou stranu sníží, špatný zvýší. Ať tak či tak, jediným argumentem v politice je úspěch.

Martin Schmarcz, vydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama