Češi investují do nemovitostí v zahraničí více než kdy dříve. James Riess nám prozradil, proč v JRCC dávají přednost Evropě

12.03.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi investují do nemovitostí v zahraničí více než kdy dříve. James Riess nám prozradil, proč v JRCC dávají přednost Evropě

Vaše společnost JRCC a.s. investuje převážně v evropských zemích, z jakého důvodu?  

Stabilita států, ve kterých investujeme, je jeden z hlavních faktorů. Nejdůležitější je však naše know-how. Známe lucemburský, německý a švýcarský stavební trh. Tyto znalosti jsou klíčové pro náš obchodní model. Také hraje velkou roli krátká vzdálenost. Kdykoliv se cokoliv stane, jste pár hodin jízdy autem od místa schopen vyřešit jakýkoliv problém. 

Říkáte, že se dá všude přijet, ale v dnešní době není přece velký problém zřídit někde pobočku, ať je to třeba Dubaj, popřípadě někam zaletět. Nebo snad ano? 

Ne, to určitě není. Jen nevidím žádnou přidanou hodnotu v tom, mít jednu nemovitost v Dubaji a druhou v Albánii. Lepší varianta je jich mít co nejvíce u sebe. Snižujete tím náklady a eliminujete další faktory, jako je kvalitní lidská kapacita. Například, když jsem šel stavět resort na Filipínách, zjistili jsme, že se zde stavby kvůli horku, pracovní morálce a mnoha dalším faktorům staví 2x déle než kdekoliv jinde. 

Takže JRCC má resort na Filipínách? 

Ne, hotelnictví jako takové není náš business. Tehdy to ještě nebyla JRCC, ale já jako James Riess, který tam chtěl zůstat na stáří. Nakonec si uvědomíte, že pokud tam nechcete mít resortů několik, popřípadě jeden opravdu velký, náklady na správu a management něčeho, co má 5-10 bungalovů, postrádá smysl. Pokud se tam vy, nebo někdo komu opravdu věříte nehodlá přestěhovat. U malých věcí musíte být u toho vy a maximalizovat tak efektivitu. U těch velkých je už prostor na to zaplatit kvalitní management. Všichni mi říkali, že velká přidaná hodnota je to, že vše tam stojí zlomek ceny, co u nás. Bohužel za podobný zlomek ceny to nakonec i pronajímáte. A je to místo, kde se nikdo zrovna nepředře.

JAMES RIESS, český podnikatel, investor, ale také team leader svých společností.

Proč tedy Češi investují v zahraničí? 

Mnoho z nich investuje dnes již do nemovitostí v Albánii, Dubaji nebo Chorvatsku. Je to pro ně dostupné, vzhledem k pořizovací ceně. Střední třída na tento typ investice dosáhne a je pro ně pohodlné mít nemovitost někde u moře. Většina z nich takovou nemovitost ale nebere jako zdroj příjmů, spíše jako přivýdělek, který jim kryje splátky na jejich letní sídlo. Většinou to ale dopadá tak, že jsou toho sami otroky a z investice se stává spíše starost. A já určitě nejsem typ člověka, co by celý život chtěl jezdit na jedno místo, když je náš svět tak bohatý na tolik kultur.  Raději budu destinace střídat. Je to to stejné, jako když si koupíte jachtu, pokud opravdu nemáte tu část, například Itálie opravdu rád, omrzí vás tam jezdit. Pokud tam nepojedete na minimálně 4 týdny za sezónu, zjistíte, že se vám vlastnit loď ani nevyplatí. Pokud ji tedy nechcete pronajímat. Ti, kteří chtějí investici do nemovitosti bez starostí a věnovat se skutečně tomu, co umí a nepřidělávat si zbytečné starosti za málo muziky, se semnou podílí na JRCC.

Investujete tedy do ubytování?

Ano, ale do velmi specifického ubytování. Jedná se o ubytování pro lidi, kteří cestují za prací do zahraničí. 

Takže se jedná o ubytovny? 

Ne, to je právě to, čemu se vyhýbáme. Skupujeme byty, které následně upravíme tak, aby vyhovovaly specifickým požadavkům pracovníků. Následně uzavřeme smlouvy se stavebními firmami, které se budou na projektech v okolí podílet. A získáme při 90% vytíženosti takových 6,5 let návratnost na nemovitosti.

Návratnost na nemovitosti 6,5 let je skvělá. Jak víte, kde bude koncentrace pracovníků nejvyšší? 

7 let působím na Německém stavebním trhu a mám již kontakty na společnosti, architekty, ředitele firem, které ty projekty připravují, protože o většinu také soutěžíme a víme, kde se budou nacházet přibližně půl roku před tím, než začnou. Takže víme, kde budou vznikat projekty se stovkami pracovníků, a snažíme se tak co nejvíce zpříjemnit těmto lidem pobyt v těchto státech. 

Která investice Čechů do nemovitostí v zahraničí vás zaujala?

Určitě je mnoho skvělých investic, které jsem nezaznamenal. My Češi jsme velmi šikovný a vynalézavý národ. Rozhodně mě zaujala má cesta v roce 2022 do Thajska, kam má kamarádka jela s předstihem a volá mi s tím, že měla štěstí a narazila na českého rappera Ektora, se kterým se společně bavili o investování právě do výstavby resortu Thajsku. Nakonec došla řeč i na Separa, který se nedávno zmínil o tom, že s kamarády staví resort v zahraničí. Tím nemyslel běžné kamarády, ale lidi z rapové scény. Spirit tam tráví také hodně času, takže je možné, že je zainteresovaný také. A když jsem si to spojil, tak mi to od těch kluků přišlo jako skvělá investice, kdy všichni dohromady mají zajímavou fanouškovskou základnu a mohou zvednou ceny běžného resortu už jen kvůli jejich jménům. Tudíž tam postaví levně, ale oproti běžnému malému nájmu, v běžných obyčejných hotelech, májí zajímavý „hack“ v podobě jejich jmen a fanoušků. Ale pochybuji, že tam budou dělat koncerty „haha“.

Jak vy osobně vnímáte investice do nemovitostí? 

Za mě je důležité k finanční svobodě, nebo nezávislosti, mít v portfoliu stabilní investiční produkty. Ty vám neudělají 30 % ročně, ale jsou schopné vám generovat někde okolo 10-13 % pasivně. A takto já vnímám nemovitosti jako jistotu, v tom portfoliu, která vám nahradí to, čemu se dnes říká důchod. 

Vždyť i nemovitosti jsou určité riziko podívejme se na rok 2008 a nyní se děje něco podobného.

Ptáte se mě na konkrétní období. Tyto období nemovitosti skutečně klesly na hodnotě. Pokud jste je koupili například koncem roku 2007, ale vždy po několika letech se dostaneme zase na vyšší cenu než před tím daným obdobím. Je to dáno inflací a celkově tím, jak je finanční systém nastaven. Mimo to, v Anglii by mělo vzniknout každý rok přibližně 340 tis bytů a nejlepší rok kdy se tomuto číslu aspoň přiblížili vzniklo někde okolo 260 tis. jednotek. A tohle se děje na většině míst Evropy, a to myslím mluví za vše. 

Můžeme si někde prohlédnout jaké nemovitosti nakupujete v rámci JRCC? 

Interní přístup do jrcc.cz na náhled nemovitostí mají pouze akcionáři, nebo ti, kteří u nás chtějí investovat před tím, než se tak stane. Pořádáme několik workshopů během roku a zde i ukazujeme naše portfolio. Pokud by někdo měl zájem, může nám napsat přes web jrcc.cz nebo přímo mně na riess@jrcc.cz a obdrží veškeré informace o těchto akcích. 

Jsou mezinárodní investice bezpečné? 

Když znáte tamní trh a máte tam kvalitní tým lidí, tak na tom nevidím nic nebezpečného. Ale pokud jdete kupovat první nemovitost a nikoho neznáte, vše je v cizím jazyce, tak rozhodně určitá rizika jsou.

Foto: Pixabay


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ceny nemovitostí raketově rostou. Co bude dál?

28.07.2021, Autor: red

Růst cen nemovitostí, který přinesla pandemie, překvapil mnohé. Nedílnou roli přitom paradoxně sehrál strach z inflace, který se odrazil v posílení poptávky po nemovitostech jako bezpečném způsobu uložení peněz.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama