Apogeo
Reklama

Švehla: Vyšší daně nebo vyšší příjmy z nich?

13.05.2023, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Švehla: Vyšší daně nebo vyšší příjmy z nich?

Zdá se to velmi jednoduché: stát zvýší daně a tím pádem vybere víc peněz. Je to tak, ale není to tak jednoduché, jak to vypadá. Pod pojmem zvýšení daní se může skrývat všechno možné, nejčastěji se tím ale rozumí zvýšení sazby daně – když např. firmy platí z příjmu 19 %, zvýší se tato daň tím, že se začne vybírat 20 %.

Statistici řeknou, že je to zvýšení o jeden procentní bod. Když se na této dani vybralo loni kolem 150 miliard, zvýšení sazby o jeden procentní bod nezvýší příjmy automaticky o 1 %, tedy o 1,5 miliardy. Bude to nejspíš podstatně menší přírůstek. Proč?

Sazba daně je pro plátce signálem, podle kterého se budou chovat od vyhlášení až do rozhodného dne pro daňové přiznání. Těžko lze počítat s tím, že by někdo rád a s nadšením platil na daních co nejvíc. Většina poplatníků se na daně dívá jako na nutné zlo, jako na peníze ztracené … a samozřejmě se snaží, aby těch ztrát bylo co nejméně. Vychází to z jednoduché logiky – stát mi neodpustí ani korunu, všechny dluhy mi penalizuje a je v tom velmi důsledný. Proto i já budu důsledný a zaplatím pouze to, co opravdu a nezbytně musím.

Nová sazba daně zvedne tedy otázku – co mohu udělat, abych daň snížil?

Konkrétně v případě daně z příjmu je vždy snaha vykázat těch příjmů co nejméně. Některé se nemusejí přiznat – například ty, které se realizují v hotovosti a „bez dokladu“. Vzhledem ke zrušení EET je tento krok pro mnohé poplatníky zjednodušený a snadno dostupný. Příjmy se ovšem také mohou odkládat nebo naopak realizovat ještě v době, kdy platí stará sazba a nemusí se do nich zahrnout úplně všechno. Triků existuje několik, většinou je poplatníci znají a pokud ne, není účelem tohoto textu dávat podobné návody.

Druhou cestou, jak snížit zdaňované příjmy je zvýšit daňově uznatelné náklady. I tady existuje několik možností, neboť papír snese všechno a formulace na daňových dokladech se dají dohodnout tak, aby to pod drobnohledem daňové kontroly prošlo. 

Pestrý vějíř optimalizací, legálních i pochybných úniků a různých kombinací, které se mohou pohybovat na samé hraně zákona, se při zvýšení daňových sazeb rozevře a pak přijde na to, jak velké to zvýšení ve skutečnosti je a jaké kroky budou tedy poplatníkům stát za nějaké to úsilí či riziko. Celkově platí, že čím větší zvýšení daní nastává, tím razantnější kroky ke snížení daňových povinností se vyplácejí – a také v praxi dělají. Kvantifikace je v tomto ohledu velmi obtížná, motivace ke krácení daní na straně poplatníků je progresivní a může vést i k velmi zásadním krokům – k přemístění sídla firmy do země s nižšími sazbami daní, k nastavení výhodnějších majetkových struktur a k zapojení pronájmů. Ty jsou totiž od některých daní osvobozené a tím se mohou „ušetřit“ významné sumy peněz. Stejné je to s různými výjimkami v daňovém systému, které samozřejmě lákají a nemusí to být vždycky tak, že je člověk či firma v nějaké situaci a zjistí, že se na něj vztahuje výjimka. Funguje to i obráceně – lidé a firmy hledají, jak se pod nějakou tu výjimku vejít, jak se přizpůsobit, jak mít obrat do určitého limitu nebo jak se z velké firmy proměnit na dvě menší. Oblíbenou výjimkou je například dohoda o provedení práce s výdělkem do 10.000 měsíčně. Je-li to přivýdělek k důchodu, je-li podepsaný tzv. růžový formulář, je tento příjem osvobozený od od všech daní. Pro zaměstnavatele je to ale ročně 120 tisíc, které si může započítat do nákladů a ušetřit na dani z příjmu 18 tisíc.   

Platí ovšem, že co poplatník na daních „ušetří“, to stát ztrácí a když stát peníze potřebuje, bude daně zvyšovat dál a dál, příjmy mu budou stoupat pomaleji a pomaleji a ve výsledku z toho bude nešťastná sirtuace, kdy poctiví poplatníci doplácejí na ty méně poctivé (jakože přídavné jméno „poctivý“ se stupňuje stejně těžko, jako třeba přídavné jméno „těhotná“). 

Samotné zvyšování daní se zkrátka nejeví jako úplně optimální. Nejprve by celý systém daní měl být jednoduchý a přehledný. V takovém systému se celá řada optimalizací prostě nedá dělat a všechno se lépe kontroluje. Nevznikají rozdíly ve zdanění jedněch a druhých, podmínky jsou pro každého stejné a zvýšení daňových sazeb pak může přinášet zamýšlené ovoce. 

Zároveň pak stojí za úvahu i skutečnost, do státní pokladny může přitékat víc peněz i v případě, že se některé sazby daní sníží. Jednak klesá motivace k daňovým únikům, zároveň se ale může vyplatit i některým zahraničním firmám, když si své aktivity zaregistrují u nás a zaplatí tu naše daně, které by u nich doma byly vyšší. Daňový paradox tedy říká – ne každé zvýšení sazeb vede k vyšším příjmům státu naopak, určité snížení daňových sazeb může příjmy státu zvýšit.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama