e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely exekučního řádu 

12.05.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely exekučního řádu 

Autor: vláda

Datum projednání vládou: 10. 5. 2023

Hodnocení EM: 40% 

Exekutoři mají stejně dobrou pověst jako v Ježíšových dobách celníci. Stručně řečeno mizernou.  Zatímco celníci vybírali nepřímé daně prostřednictvím cel, exekutoři vybírají či spíše vymáhají dluhy. Ještě nedávno platilo, že dluhy se musí platit, v poslední době čím dál častěji hledají politici způsob, jak tento princip změkčit nebo rovnou zrušit. Zlaté exekutorské časy počátku milénia jsou na každý pád minulostí. A s každou novelou exekučního řádu či insolvenčního zákona jsou na tom hůř. Až do teď, ale to bychom předbíhali. 

I díky přičinění exekutorů je dnes v exekuci okolo 700 tisíc lidí, vedeno je přes 4 miliony exekucí  a polovina dlužníků je v dluzích déle než 10 let. Ať už se do dluhů dostali jakkoli, cesta ven je složitá a řada lidí na ni rezignuje. Nepomáhají ani různé oddlužovací akce, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Díky dvěma kolům milostivého léta bylo zastaveno jen okolo 50 tisíc exekucí, po zmírnění podmínek oddlužení do něj chodí necelých 20 tisíc lidí ročně, přičemž by to mohlo být až 400 tisíc potenciálních dlužníků. 

Skutečný průlom měl nastat od počátku letošního roku zastavováním bagatelních a bezvýsledných exekucí. Bagatelní exekuce je taková, u níž jistina pohledávky nepřesahuje 1 500 Kč a v posledních 3 letech před nabytím účinnosti novely zákona, nebylo v rámci exekuce nic vymoženo. Exekutor osloví věřitele s výzvou: pokud si přeje v exekuci pokračovat, musí složit 500 Kč, čímž řízení o tři roky prodlouží. V opačném případě se exekuce zastaví. Pokud ani po 12 letech nebude v exekuci vymoženo nic, zastavena bude automaticky. 

Exekutoři uvádějí, že podmínky pro zastavení splnilo k počátku roku až 800 000 exekucí, u dalších 150 000 to nastane v průběhu letoška. Ne u všech samozřejmě k zastavení dojde, nicméně až 80 000 lidí by se svých exekucí zbavit mohlo. Není sporu, že s tím bude hodně práce, sporné ale je, kdo to má zaplatit. Podle platného znění zákona sami exekutoři. Z iniciativy Senátu bylo do zákona dokonce vloženo ustanovení, že náklady na zastavení marně vedené exekuce není možné znovu vymáhat v exekučním řízení. 

Na náklady exekuce mohou exekutoři vybírat zálohu předem, většinou to však nedělají. A když to vláda chce navrhnout jako povinnost, protestují. K pochopení pohnutek obou stran si stačí uvědomit, že zatímco vláda chce počet exekucí omezit, exekutoři mají přesně opačný zájem. Pokud mám skládat zálohu, raději se na to vykašlu, řekne si řada věřitelů. Pak je to ovšem problém exekutorů, kteří na straně jedné vykonávají přenesený výkonem státní moci, současně  ale rovněž vystupují jako podnikatel, který nese podnikatelské riziko.

Podnikatelské riziko ale přece nemůže zahrnout změnu zákona, zpětně měnící pravidla hry,  křičí exekutoři a mávají judikaturou Ústavního soudu, podle níž jednou vzniklý nárok na náklady exekuce nemůže jen tak zaniknout a nepřiznání nákladů se nemůže dít plošně, ale toliko výjimečně, což není případ novely s plošnou aplikací v rozsahu milionu exekucí. Vláda jim ustoupila a schválila novelu exekučního řádu. Za zastavení exekuce bude stát vyplácet paušální náhradu ve výši 1050 Kč (na vládní tiskové konferenci zaznělo750 Kč) plus DPH.

Podle exekutorů je to málo, podle dluhových poradců to naopak znamená, že se exekutoři nyní budou hojit na daňových poplatnících, kteří jim budou takto realizované ztráty sanovat. Rozpočtovou kapitolu Ministerstva spravedlnosti na rok 2023 to bude mimochodem stát      1, 207 miliardy. V době vyhlašování balíčků a vládních škrtů působí taková štědrost vůči exekutorům jako červený hadr na býka. Však si také ministr Blažek celou věc předjednal s předsedy poslaneckých klubů vládní koalice a zástupcem poslaneckého klubu hnutí ANO. 

Problémem ale nemusí být jen, jako to vypadá, ale i jak to má proběhnout. Náhradu bude vyplácet exekuční soud, a každý spis proto bude muset projít kontrolou soudu. Při statisících exekučních spisů to bude obrovský nával soudní agendy. Soudcům se přitom vláda chystá zmrazit platy, což mimochodem Ústavní soud mnohokrát označil za neústavní. A jsme zase u toho, jak to vypadá. Spíše než úsilí o nápravu neústavní křivdy by jeden skoro řekl, že jsme svědky dalšího úspěchu jedné z právnických, ve sněmovně tradičně silných lobby.

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama