Apogeo
Reklama

Veronika Lálová: Salsa a další karibské tance mě uchvátily svojí svobodou v pohybu a energií 

13.05.2023, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Veronika Lálová: Salsa a další karibské tance mě uchvátily svojí svobodou v pohybu a energií 

Rozhovor s Veronikou Lálovou, profesionální tanečnicí a lektorkou tance.

Veronika Lálová je profesionální tanečnicí a lektorkou tance. Je vícenásobnou mistryní ČR v párové i sólo salse a držitelkou mezinárodní třídy v latinsko-amerických a standardních tancích. Kromě salsy se věnuje všem latino stylům a karnevalové sambě, kterou studovala na taneční stáži přímo v Brazílii. Společně s tanečníkem Jakubem Škrhou jsou jedinými v ČR, kteří uspěli na letošním hlavním karnevalu v Rio de Janeiru.

„Rio je úžasné. Vždy vzpomínám velmi kladně, ač cestování tam není jen růžové. A zážitek karnevalu, no to je úplně nepopsatelné. Jsem vděčná, že jsem to šílenství mohla prožít a tančit na tak skvělé pozici jako je musa. Je to pro mne čest.

Salsa a další karibské tance mě uchvátily svojí svobodou v pohybu a energií. Na tanci miluji, když můžete vyjádřit tanec tak, jak zrovna cítíte. Improvizace je důležitou částí tance,“ říká Veronika Lálová.

Již od sedmi let tancujete, rodiče vás dokonce přihlásili do kurzu v Hradci Králové. Byla jste hyperaktivní dítě? Čím jste chtěla být v dětství? 

To je pravda, tančím již od 7 let a už odmala jsem byla velmi cílevědomá. Fakt mě to hodně bavilo a chtěla jsem být dobrá, makala jsem na sobě. Hyperaktivní nevím, ale pamatuji si, že jsem neměla ráda nudu, takže jsem se často rodičů ptala, kam půjdeme za kulturou. Odpočívat jsem moc neuměla, ale to je u dítěte asi normální, dneska už se to mění, za volný den jsem někdy ráda. Chtěla jsem být učitelkou. 

Co pro vás tanec znamená? 

Dříve pro mne znamenal úplně všechno, tanci jsem věnovala veškerý čas. Pak jsem také studovala a tanci tolik času věnovat nešlo. A po StarDance se tanec stal mým povoláním, takže je pro mne zábavou, ale i prací. Za to jsem nejvíce vděčná.

Jak vzpomínáte na své začátky v profesionálním tanci? Jak se od té doby změnilo taneční prostředí, kultura a vnímání tance? 

Tak to je těžká otázka, protože jsem začala hodně brzy. Byla to velká dřina. Soustředění v každém volnu, žádné volno. Protože jsem skončila v nějakých 17 letech s profi tancováním a nesleduji aktuální scénu, tak těžko říci, co je jinak. Já skončila, protože tanec je sport, který nejde změřit a hodnocení je velmi subjektivní. A to mě přestalo bavit. A ze zábavy už to byla jen ta dřina. Musela jsem si k tanci, jako srdeční záležitosti znovu najít vztah.

Začala jste se věnovat párové a sólo salse, v níž jste se stala vícenásobnou mistryní České republiky. Čím vás salsa uchvátila?

Salsa a další karibské tance mě uchvátily svojí svobodou v pohybu a energií. Na tanci miluji, když můžete vyjádřit tanec tak, jak zrovna cítíte. Improvizace je důležitou částí tance.

Věnujete se také dalším latino stylům a karnevalové sambě. Letos jste byla i na karnevalu v Riu de Janerio. Jak vzpomínáte na Rio? 

Rio je úžasné. Vždy vzpomínám velmi kladně, ač cestování tam není jen růžové. A zážitek karnevalu, no to je úplně nepopsatelné. Jsem vděčná, že jsem to šílenství mohla prožít a tančit na tak skvělé pozici jako je musa. Je to pro mne čest.

Spolupracujete s kubánskou a brazilskou taneční skupinou, a karnevalovou sambu jste studovala na taneční stáži přímo v Brazílii. Co vám tato spolupráce přináší?

S tanečními skupinami již nespolupracuji, to bylo jen krátce předtím, než jsem se účastnila StarDance. Vystupuji ale s bubenickou skupinou Ritmo Factory, je to originální vystoupení bubnů a tance, to si opravdu hodně užívám a je to velmi atraktivní vystoupení. Ano, pravidelně se vzdělávám v tanci v Brazílii, ale i ve Španělsku ve flamencu.

Jste certifikovanou lektorkou zumby, fitness a držitelka mezinárodní třídy v latinskoamerických a standardních tancích. Dá se dnes uživit tancem?

Není to lehké, ale snažím se. Mám štěstí, že jsem byla ve StarDance a že je samba pro publikum atraktivní. Takže se mi daří a přeji si, aby to co nejdéle tak zůstalo.

Vedete kurzy samby, salsy a latiny v Praze a v Hradci Králové. Uvažujete o rozšíření nabídky? 

Kurzy vedu v současné době už jen v Praze. Jsou to kurzy pro děti a ženy. Občas pořádám po republice workshopy. Nabídku kurzů jsem rozšířila o taneční kurzy do Ria de Janeira. Pořádám je s cestovní agenturou Rioprůvodci jako nejen taneční dovolenou. Kurzy tance a poznání ikon Rio de Janeira. Už máme stanovené termíny, jak pro začátečníky, tak i mírně pokročilé v listopadu a také připravujeme termín na další karnevalové období. Na to se hodně těším.

Vyučujete také svatební tanec. Co je to za tanec? Jak to vypadá?

Je to úvodní, první tanec svatebčanů. Jakýkoliv tanec si zvolí, třeba jejich srdeční záležitost, tak připravíme choreografii, kterou zatančí na svatbě.

Jak moc tanec formuje vztahy mezi lidmi? A mezi ženou a mužem? 

Umím si představit, že formuje velmi. Tím, že tančím odmala a tanec je mou prací, vnímám toto spojení úplně jinak. Věřím ale, že může vztahy krásně utužovat, ale znám třeba z tanečních i případy, kdy se páry nedohodnou jen kvůli pár krokům. 

Zúčastnila jste se i taneční show StarDance. Jak byste ohodnotila své partnery ve StarDance?

Ooou. To dělám nerada.(smích) První byl Zdeněk Piškula, sympaták, mladák, velmi talentovaný herec, se kterým byla velká sranda a moc jsem si to užila. David Svoboda je neskutečně fajn člověk, jsme kamarádi a přátelé dodnes. Člověk se srdcem na pravém místě a vážím si toho, že se známe. Pavel Trávníček má můj obdiv, že se StarDance zúčastnil.

Využívají se k výuce tance moderní technologie?

To asi mohou, já využívám jen ty základní. V počítači stříhám hudbu na vystoupení a mobil využívám na hudbu.

Jste stále usměvavá a pozitivní. Kde čerpáte energii?

No, já myslím, že nikdo není stále usměvavý a pozitivní. I já mám někdy dny, že by se hodně lidí divilo. (smích) Ale tím, že moje práce je můj koníček, tak ano, většinu svého času jsem dobře naladěná.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Veronikou Lálovou

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama