Apogeo
Reklama

Švehla: Hippokrates by se asi zachmuřil

15.01.2024, Autor: Martin Švehla

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Švehla: Hippokrates by se asi zachmuřil

Situace v českém zdravotnictví je pro laika dost nepřehledná. Ovšem laik je také pacientem a to s přibývajícím věkem i na několika zdravotnických pracovištích. Takže se rozhlíží, naslouchá a hledá, kde je zakopaný pes. Diskuze je stále bouřlivější, na jedné straně jsou celkem spokojení politici, na druhé straně jsou nespokojení lékaři a zdravotnický personál. Jak to vypadá, jde hlavně o peníze. 

To je první absurdita, protože stát vydává na zdravotnictví téměř 10 % HDP, tedy obrovskou částku kolem 580 miliard ročně, což je 58 tisíc na jednoho obyvatele. Obecně se soudí, že máme zdravotnictví „zdarma“, což ale není pravda. Zdravotní pojišťovny, které vybírají z výdělků zhruba 7 %, k tomu dostávají skoro 2 tisíce za státní pojištěnce a minimálně 2 700 od každého živnostníka, z toho zaplatí zhruba 420 miliard, tedy asi 70 %. Sami pacienti si připlatí ročně skoro 75 miliard, kraje a obce přidají dalších 10 miliard a ze soukromých zdrojů  plyne do zdravotnictví kolem 5 miliard korun a zbytek doplácí státní rozpočet z ostatních daní. 

Je to mnoho čísel, která ale veřejné mínění příliš neovlivní. Lepší obrázek si uděláme, když srovnáme naše náklady se zahraničím – v rámci EU jsou náklady na zdravotnictví kolem 3.250 EUR na obyvatele za rok, u nás je to jen asi 1.850 EUR, takže jsme někde lehce nad polovinou průměru, celkově na 14. místě v rámci EU. K tomu dodejme, že s průměrným HDP na obyvatele jsme v rámci EU na 15. místě. Zdálo by se tedy, že jsme v relaci … 

Stále převládá pocit, že odborně je naše zdravotnictví na světové špičce. Je to zřejmě pocit oprávněný, protože tu máme mnoho světové uznávaných profesorů, řadu unikátních výkonů a z některých i bohatších zemí se k nám pacienti sjíždějí k výkonům, které u nás prostě umíme dobře. Mnozí naši odborníci vyjíždějí do zahraničí, kde operují s velkými úspěchy a vydělávají si (doufejme) na živobytí, odpovídající jejich schopnostem.

Veřejné mínění zaujala zpráva z Pardubic, kde zubaři požadují za hodinu v ambulanci 2.500 Kč a odmítají sloužit, když radnice nabízí zhruba polovinu. Tomu rozumí každý, ovšem každý trochu jinak. Kolují tři interpretace: první lze shrnout jako „nestydaté vydírání“. Druhá je trochu rezignační a zní: „stejně jim to nakonec dají“. Nu a tu třetí můžete zaslechnout mezi lékaři, zejména střední a starší generace. Zní: „my jsme sloužili, abychom lidem pomáhali, abychom je uzdravovali a hlavně proto, protože nás to bavilo! Člověk se na každém pacientovi trochu přiučil a když se léčba podařila, byl největší odměnou ten dobrý pocit!“

I když je ten třetí postoj uším pacienta nejbližší, bohužel nepřevládá a ani by převládat neměl. Lékaři, kteří slouží pro radost z léčení a doma mají finanční starosti, to není úplně lákavá představa a těžko říct, jak by se na takovou situaci díval Hippokrates, tento starověký garant lékařské etiky.  

Mzdové požadavky lékařů zdají se být pouze špičkou ledovce nebo odrazem reality, která v našem případě dlouho zrála. Naše zdravotnictví není dobře zorganizované. Ví se to léta, ale moc se to neřešilo. Zmatek začíná už na lékařských fakultách, které nezvládají připravit dostatek odborníků, aby nahradili praktiky, pediatry, internisty a další veterány, kteří už touží po odpočinku a které ve službě snad opravdu drží jen ta láska k profesi, odpovědnost a možná i vidina poklesu životní úrovně v penzi. Pokračuje systémem, který ovládají zdravotní pojišťovny přidělováním smluv, přes nemocnice, které nemají personál, ale zajišťují všechno možné a končí to u nás, pacientů, kterým nic nebrání v nadužívání dostupných zdravotnických kapacit. Cestujeme od praktiků k odborníkům, od rentgenů na cétéčka, všude máme čekací doby, lhůty v řádu týdnů i měsíců a pak čekáme na operace, které se odkládají a odkládají, až už někdy ani nejsou potřeba. Podivné na tom je, že se ani mimořádnou legální platbou nelze domoci nějakého urychlení nebo zlepšení. Není málo pacientů, kteří by si rádi připlatili a šli na operaci hned, měli odborné vyšetření hned, nečekali v čekárnách a nemuseli shánět nedostatkové léky. Existují na to sice placené služby, zajišťující tuto „protekci“ tisícům klientů, ale nedosáhnou na všechno a systém to nemění. 

Řešení se nabízí několik. Podstata je asi v tom, nakolik má být zdravotní péče záležitostí státu a nakolik věcí soukromou. Připustíme-li si, že by se o své zdraví měl člověk starat především sám, systém by se mohl pohnout k vyšší efektivitě. Za zcela soukromou záležitost je zdravotní péče považována v USA. Jsou tam sice miliony lidí bez zdravotního pojištění, odkázaných jen na zcela minimální pomoc v případě potíží, ale tito lidé zase dost ušetří a je to jejich volba. Většině Američanů platí pojištění zaměstnavatel a celkově: stát vydá v USA na zdravotnictví zhruba tolik, co my – asi 9 % HDP. Částku však zdvojnásobí soukromé platby, takže celkem je zdravotnictví USA se spotřebou 18 % HDP vůbec nejlépe placeným na světě. 

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama