e-news.cz - kurzy
Reklama

Zdeněk Přibyl: Mnoho firem investuje nemalé prostředky do zabezpečení serverů a firemní infrastruktury

15.01.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Zdeněk Přibyl: Mnoho firem investuje nemalé prostředky do zabezpečení serverů a firemní infrastruktury

Rozhovor se Zdeňkem Přibylem, ředitelem oddělení majetkových rizik ve společnosti SATUM CZECH.

Zdeněk Přibyl je Executive business director ve společnosti SATUM CZECH, která se zabývá korporátním pojištěním a risk managementem. SATUM CZECH je součástí mezinárodní sítěBrokerslink a před pár týdny se zúčastnil celosvětového setkání v brazilském Sao Paulu. Na co všechno se mají firmy a podnikatelé připravit v příštím roce?

„Mnoho firem investuje nemalé prostředky do zabezpečení serverů a firemní infrastruktury. Stejnou pozornost už ale nevěnují koncovým zařízením, která se stávají vstupní branou pro hackery. Ohrožení může přijít i prostřednictvím domácích počítačů, které zaměstnanci používají pro přístup k firemním datům. Zaměstnanci si tak mohou nekontrolovatelně nainstalovat programy, které uniknou dohledu firemních IT specialistů a způsobí vážné potíže. Problémem je také nedostatečně šifrovaná komunikace nebo nezabezpečené USB disky s firemními daty,“ říká Zdeněk Přibyl. 

Příští rok bude ve znamení zpřísňování podmínek na pojistném trhu. Na co všechno se mají firmy a podnikatelé připravit?

Pojištění je jako živý organismus – neustále reaguje na společenské i ekonomické změny. Těch bylo za poslední tři roky požehnaně. Klíčovou roli sehrál například výrazný růst cen a zdražováním energií a vstupních surovin.

Očekáváme, že na trend všeobecného zdražování i nestability budou pojišťovny v příštím roce daleko více reagovat a pojistné se zdraží. Trend nárůstu pojistných sazeb a snižující se kapacitu pojistitelů vidíme v posledních letech v zahraničí. Podnikatelé by se proto měli připravit na aktualizaci podmínek u svých pojistných smluv i v České republice. 

Hlavní důvody spatřujeme v nárůstu cen materiálů a práce, které vedou k přímému růstu nákladů pojistitelů na vyplacená pojistná plnění. Trh korporátního pojištění je dále ovlivněn odklonem pojistitelů a zajistitelů od klientů, kteří nejsou v souladu s ESG. Dalším negativním faktorem je růst katastrofických rizik ve světě včetně rozsáhlých požárů a tornád, který znamená růst cen zajištění. Tyto faktory vedou k nárůstu nákladů pojišťoven a ty je promítají do ceny pojištění. 

Podnikatelé by se měli proto ve větší míře věnovat analýze rizik. Pozornost by měli přesunout k rizikům, která mohou mít likvidační dopad na firmu, a pro tato rizika následně zajistit pojistnou ochranu. Škody, které jsou frekvenční nebo škody s malým finančním dopadem na firmu lze hradit z vlastních zdrojů a v pojistném programu je řešit vyšší spoluúčastí. Tato skutečnost se pak pozitivně projeví na ceně pojištění. 

Budou se také zvyšovat sazby. O kolik? Co vše to ovlivní? 

V tuto chvíli přesné částky neznáme, dlouhodobě se ale na pojistném trhu hovoří o tom, že je zapotřebí sazby navýšit. Velkou roli hrály globální události posledních let včetně živelních katastrof, které jsou stále častější. Tlak přichází také ze strany zajišťoven. Přesná míra zvýšení sazeb bude záviset na konkrétním typu pojištění a regionu. 

Jaké jsou trendy v případě produktů pro korporace, středně a malé podniky (SME)? Dalším trendem je personalizace pojištění u korporátních klientů. Budou se změny týkat i živnostníků? Můžete to blížespecifikovat?

Pro malé a střední podnikatele vzniknou unifikované produkty bez možnosti personalizace zejména kvůli šetření. Není k nim totiž zapotřebí takové množství specialistů na úpis a správu pojištění, čímž se snižují náklady, a pojišťovny tak nejsou nuceny výrazně zvyšovat sazby.

Korporátní pojištění bylo a vždy bude sestavené na míru danému typu podnikání. Právě zde je přidaná hodnota profesionálních makléřů, jako je Satum, kteří jsou schopni pojistný program poskládat i z produktů, které nejsou k dispozici na českém pojistném trhu.

V letošním roce jsme se stali výhradním partnerem za Česko a Slovensko pro mezinárodní makléřskou síť Brokerslik. Díky tomu se nám rozšířila možnost zajistit pojistné krytí i od zahraničních pojišťoven, se kterými jsme doposud nespolupracovali.

Může v budoucnosti makléře nahradit umělá inteligence?

Základem jakéhokoli byznysu je osobní přístup. To stejné platí mezi makléřem a podnikatelem. Neznamená to ale, že v takovém vztahu není pro umělou inteligenci místo – naopak věřím, že přijmout a naplno využít možnosti nové technologie je klíčem k úspěchu. AI bude naší prodlouženou rukou při rutinních procesech, zejména při kontrole smluv a zpracování dat, dále při analýze rizik. Vedle toho pomůže samotným pojišťovnám, které díky ní například zrychlí vyřizování škod.

V Satum za pomoci technologií zpracováváme data a dokumenty. Připravujeme analýzy včetně modelace různých verzí pojistného programu, spoluúčastí, limitů, rizik, dosavadního škodního průběhu z hlediska četnosti škod, jejich výše, příčin nebo opakování. Právě díky těmto datům pak můžeme přesně nastavit úroveň a způsob pojistné ochrany.

Dále naše společnost disponuje drony se specifickým softwarem, což nám výrazně ulehčuje přípravné práce a následnou likvidaci škod.

Jak vám pomáhají moderní technologie?

Moderní technologie jsou pro pojišťovnictví klíčové. Dokážou pomoci s analýzou rizik a prevencí fatálních škod. Vezměme si například fotovoltaiku. V Satum pomocí termokamer umístěných na dronech zajišťujeme takzvaný pasport elektrárny. Provedeme analýzu instalace a předáme inspekční protokol o aktuálním stavu fotovoltaických panelů. Pojišťovna tím získá přesné informace o jejím stavu. Firma také díky tomu ví, které panely jsou poškozené, a může je opravit. Drony používáme i pro zhodnocení majetku a při dokumentaci škod. 

Dále využíváme různého softwaru pro modelaci škod a jejich výše a tato data následně aplikujeme na pojistné programy svých klientů.

Jak se podle vás dají zmírnit kybernetická rizika?

Mnoho firem investuje nemalé prostředky do zabezpečení serverů a firemní infrastruktury. Stejnou pozornost už ale nevěnují koncovým zařízením, která se stávají vstupní branou pro hackery. Ohrožení může přijít i prostřednictvím domácích počítačů, které zaměstnanci používají pro přístup k firemním datům. Zaměstnanci si tak mohou nekontrolovatelně nainstalovat programy, které uniknou dohledu firemních IT specialistů a způsobí vážné potíže. Problémem je také nedostatečně šifrovaná komunikace nebo nezabezpečené USB disky s firemními daty. 

Klíčová je prevence, oblast kybernetické bezpečnosti musí být ve firmě dostatečně ošetřena, ať už po stránce softwarové, hardwarové, tak i po stránce edukativní. Samozřejmostí je proto vzdělávání vlastních zaměstnanců, které e-maily jsou podezřelé a jak se mají chovat v prostředí firemního softwaru. 

Vaše firma je jako jediná z Česka a Slovenska zastoupena v mezinárodní síti Brokerslink a před pár týdny jste se zúčastnili celosvětového setkání v brazilském Sao Paulu. Co tato mezinárodní síť znamená?

Díky výhradnímu zastoupení Satum v Brokerslink jsme schopni zajistit českým firmám pojistné programy zahraničních pojišťoven a řešit jejich individuální pojistné potřeby v zahraničí. Obzvlášť v dnešní napjaté době jsme rádi, že takové možnosti můžeme svým klientům nabídnout. Jedná se například o specifické programy v letecké dopravě či kyberbezpečnosti. Vedle toho jsme také schopni nabídnout firmám z celého světa pojištění pro jejich aktivity v České a Slovenské republice. 

Jak na vás zapůsobilo Sao Paolo?

Setkání v Sao Paulu bylo inspirativní a poskytlo nám příležitost k budování partnerských vztahů. Každý kontinent má svá specifika, nicméně díky této síti expertů jsme schopni si vzájemně pomoci a svým klientům připravit na míru program pojistné ochrany pro danou zemi. Česká republika určitě za světem nezaostává, naopak globální trendy následuje.

Jaká byla vaše cesta do makléřské společnosti?

Po ukončení studia na Ekonomické fakultě VŠB-TUO v Ostravě jsem působil pět let v České pojišťovně a vyzkoušel si pozice juniorního i seniorního upisovatele se specializací na pojištění velkých rizik. Tyto zkušenosti jsem zúročil po nástupu do společnosti Satum, kam jsem nastoupil jako ředitel oddělení majetkových rizik. Nyní jsem v pozici executive business director. Více než 15 let se podílím na obchodním rozvoji firmy a udávání jejího směru do budoucích let stejně jako na vytváření klíčových interních procesů.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Zdeňkem Přibylem

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama