e-news.cz - kurzy
Reklama

Ondřej Machač: Fintech dnes znamená mnohem více než jen online bankovnictví

06.04.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Ondřej Machač: Fintech dnes znamená mnohem více než jen online bankovnictví

Rozhovor s Ondřejem Machačem, Strategy partnerem České Fintech Associace. 

Ondřej Machač je Strategy partner České Fintech Associace. Je spoluzakladatelem dobročinného projektu Podpořit.cz a aktivním konzultantem asociace CTIT a Platební instituce Roger v oblasti fintechu. Dlouhodobě se věnuje inovacím, a věří, že dokáže měnit život člověka k lepšímu. 

„I moje babička se předhání se sousedkou, kdo má v Georgi více odměn za nákupy a kdo umí platit mobilem, což není v okolních zemích běžným jevem. 

Moje ambice musí být vysoké, protože se přelévají na členy naší asociace a celý ekosystém. Chci, aby Česká Fintech Asociace byla katalyzátorem inovací a podporovala rozvoj finančních technologií v Česku. Zároveň musíme naše technologie a chytrá řešení vyvážet do zahraničí a prodávat je zde. Takto například činíme na největší fintech konferenci Money 20/20, kde máme s fintechy stánky nebo na Česko-Irském Fintech Fóru v Dublinu,“ říká Ondřej Machač.

Říkáte, že Češi mají rádi technologie. Platí to stále?

Ano, Češi technologie stále milují. Jejich zájem o nejnovější technologie a inovace neustále roste, což je vidět zejména v oblasti fintechu, kde Česká republika zaznamenává značný růst využívání mobilních plateb a online bankovnictví, kde jsme na špičce. Například i moje babička se předhání se sousedkou, kdo má v Georgi více odměn za nákupy a kdo umí platit mobilem, což není v okolních zemích běžným jevem.

Do čela České Fintech Asociace jste se postavil koncem dubna 2022. Co to pro vás znamená?

Práce pro Českou Fintech Asociaci je pro mne velkým uznáním i závazkem. Znamená to pro mne možnost podílet se na směrování a podpoře inovací v českém fintech sektoru, což je oblast, kde věřím, že můžeme skutečně měnit životy k lepšímu. Srovnejte si například výnosy úložek rodičů pro dítě do 18 let. Moji rodiče mi ukládali na stavební spoření, protože neměli moc na výběr, ale dnešní rodiče mohou ukládat například u našich členů v asociaci Portu nebo Fondee – rozdíl za 18 let odkládání peněz do začátku dítěte je razantní, a to díky fintech řešení.

Jaké jsou vaše ambice a kam budete asociaci směřovat? 

Moje ambice musí být vysoké, protože se přelévají na členy naší asociace a celý ekosystém. Chci, aby Česká Fintech Asociace byla katalyzátorem inovací a podporovala rozvoj finančních technologií v Česku. Zároveň musíme naše technologie a chytrá řešení vyvážet do zahraničí a prodávat je zde. Takto například činíme na největší fintech konferenci Money 20/20, kde máme s fintechy stánky nebo na Česko-Irském Fintech Fóru v Dublinu.

Chcete se také zaměřit na rozvoj fintechu v Česku, aby se finanční technologie staly jedním z pilířů transformace české ekonomiky, rozvoje talentu a budoucí prosperity. Jak se vám to daří naplňovat? Co je k tomu potřeba? 

Dosahování těchto cílů vyžaduje spolupráci mezi vládou, akademickou sférou a soukromým sektorem. Pracujeme na vytvoření prostředí, které podporuje inovace, vzdělávání v oblasti fintechu a přilákání investic. K naplnění těchto cílů je zásadní také podpora legislativního rámce, který umožní fintech sektoru růst.

Co vše představuje fintech v současnosti? 

Fintech dnes znamená mnohem více než jen online bankovnictví. Zahrnuje inovace v platebních systémech, blockchain technologie, robo-poradenství a mnoho dalších oblastí, které transformují finanční služby.

V jakém stavu je dnes český fintech?

Český fintech sektor je plný inovací a růstu, ale stále čelí výzvám jako je regulace a potřeba větší investiční podpory. Nicméně, díky silné technologické infrastruktuře a talentovaným lidem, je na dobré cestě stát se klíčovým hráčem na evropské fintech scéně. Vypovídající může být i počet fintechů, který u nás neustále narůstá. Aktuálně evidujeme necelých 150 fintechů z různých oblastí, které zaznamenáváme do Fintech mapy.

Jak udělat fintech dostupnější?

Pro zvýšení dostupnosti fintech řešení pracujeme na osvětě a vzdělávání veřejnosti o výhodách finančních technologií. Mohu zmínit například přednášky na vysokých školách, veřejné akce, fintech konferenci FinTech Roadmap nebo třeba zavádění finanční výuky na školách společně s INEV. Zároveň podporujeme inovace, které fintech služby činí přístupnějšími a uživatelsky přívětivějším, to ale ukáže trh během času.

Jak může fintech pomoci v době inflace?

Fintech může pomoci lidem lépe zvládat inflaci prostřednictvím nástrojů pro správu osobních financí a vytváření rozpočtů až po investiční aplikace a robo-poradce, kteří nabízejí personalizované finanční poradenství. Podívejte se k nám na stránky, naleznete zde ty opravdu dobré pomocníky.

Je u nás hodně mladých nadějných tváří?

Ano, v českém fintech sektoru je mnoho talentovaných mladých lidí a s většinou se scházíme na pravidelných Fintech Mixérech. Jsou to právě oni, kdo přinášejí svěží nápady a inovace, a kdo mají potenciál výrazně přispět k budoucímu růstu a prosperitě tohoto odvětví.

Jak vidíte rok 2024 v oblasti fintechu?

VC investice proudící do fintechu nyní proudí do AI, takže je velký tlak na ziskovost, což je v konečném důsledku dobře.

Jak vidíte pojem inovace vy?

Pro mne inovace neznamená jen nové technologie, ale především nové způsoby, jak řešit problémy.

Jaká bude podle vás banka budoucnosti?

Z mého pohledu je v tomto nejdále britská Starling Bank.

Kromě svých inovativních bankovních produktů a služeb nabízí Starling Bank také jedinečnou funkci ve formě svého Marketplace. Tento marketplace umožňuje zákazníkům snadno integrovat služby a produkty vybraných třetích stran přímo do jejich Starling aplikace. Tím se zákazníkům otevírá možnost přizpůsobit si svůj bankovní účet podle svých specifických potřeb a preferencí.

Marketplace Starling Bank zahrnuje širokou škálu finančních, ale i nefinančních služeb, včetně nástrojů pro účetnictví a fakturaci, pojištění, investičních produktů, nástrojů pro správu výdajů a mnoho dalších. Tento přístup umožňuje zákazníkům vytvořit si skutečně integrovaný finanční ekosystém v rámci jedné platformy.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Ondřejem Machačem

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama