e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Chce jít Fiala v Nečasových stopách? Zvednout daně živnostníkům je pro vládnoucí pravici návod na sebevraždu

20.02.2023, Autor: Martin Schmarcz

7 votes, average: 3,71 out of 57 votes, average: 3,71 out of 57 votes, average: 3,71 out of 57 votes, average: 3,71 out of 57 votes, average: 3,71 out of 5
Schmarcz: Chce jít Fiala v Nečasových stopách? Zvednout daně živnostníkům je pro vládnoucí pravici návod na sebevraždu

„Nebudeme zvedat daně, rozpočet vyrovnáme škrty”. S tímto závazkem pro koalici SPOLU hlasovala řada pravicových voličů. Po roce je z toho: „Šetřit neumíme, zato pořádně zvýšíme živnostníkům sociální a zdravotní pojistné”. Což je program socialistické levice.

Ta tvrdila, že mají platit stejně, jako zaměstnanci. Ani ona se však k takovému kroku nakonec nikdy neodvážila. A když daně drobným podnikatelům zvedl Nečas, ODS následně spadla na necelých osm procent a trvalo jí osm let, než se znovu prodrala k moci.

Jádro pravicového elektorátu se loni v říjnu radovalo, že končí levicově-extremistická Babišova koalice a nastupují “naši”. Otázka zní, zda je k jásání důvod. Ani oligarchu, který říkal, že “malí jsou na prd” za covidové krize nenapadlo napálit jim vyšší daně. Ne. S tím museli přijít jeho pravicoví nástupci. Po oznámení, že by pojistné mohlo vzrůst až o 60 %, se mohou živnostníci právem ptát: “tohle jsou ti naši”? Z jedné strany je drtí energetická krize a vysoká inflace, z druhé vláda, kterou (snad) považovali za svou.

Dokonce i kabinet ANO a ČSSD věděl, že v těžké situaci nemůže těm nejmenším ještě řádně naložit. To za prvé. Za druhé teze, že zaměstnanci i osoby samostatně výdělečně činné mají platit “spravedlivě” stejné pojistné, je demagogická. Pravdou je, že zdanění práce je u nás absurdně vysoké. Mělo by se snížit. Rozhodně ale ne napálit stejně mastnou sazbu těm, kteří pracují sami na sebe. Protože pokud velkým firmám způsobuje potíže a zvyšuje jim náklady, tak na živnostníky by měla dopad přímo zničující.

Technicky řečeno, samotný zaměstnance neodvádí vysoké pojistné. Celkově je to velmi přijatelných 11 % hrubé mzdy. Dalších 34 % ovšem za něj platí zaměstnavatel a to je opravdu “rána”. Tím se mu poněkud snižují čisté příjmy (neboť firma logicky počítá celkové náklady na mzdu), avšak ty určuje v první řadě konkurence na trhu práce. Neboli problém mají hlavně zaměstnavatelé. A že se oněch 34 % neobjevuje na výplatní pásce v částce vyčíslující hrubou mzdu jen dokládá, že se stát bojí prudkých reakcí a raději jedná pokrytecky.

Když se z hrubé mzdy odvádí 45 % jen na pojistné, je to strašný zásah do podnikání, který ovlivňuje tvorbu pracovních míst. Od pravicové vlády čekáme, že tuto sumu sníží, jak ostatně její představitelé řadu let slibují. A místo toho se mají ztrestat živnostníci? Každý přece ví, že hlavním, často dokonce jediným důvodem, proč volí tuto daleko obtížnější cestu k výdělku, je právě skutečnost, že se snadněji uživí. I tak mnozí z nich žijí těžce a kdyby měli platit takto vysoké pojištění, tak jim nezbude na nájem, energie a jídlo.

Správný paternalista na tohle opáčí: Když jim to nejde, ať se nechají zaměstnat. Ano, nutným důsledkem drastického zvýšení pojistného by asi byl masivní přechod z živnosti do pracovního poměru. Což by potěšilo ty, kteří nenávidí drobné podnikání. Ale sotva reálné ekonomy. Živnostník má v hospodářství důležitou roli, která rozhodně nespočívá v plnění veřejné kasy. Živí sebe, svou rodinu, třeba i někoho dalšího a vyplňuje mezeru mezi prací pro korporát a nezaměstnaností. Když vysublimuje, zmizí cosi důležitého.

Proč asi existují živnostníci a nemáme 100 % aktivně činných umístěných ve velkých firmách? Protože to je kapitalismus a oni jsou jeho solí. Jinak brzo tento svobodný systém nerozeznáme od socialismu. Byť s “kapitalistickou tváří”. Zkrátka v tržním ekosystému má každý druh svoji roli a když jeden vyhubíme, důsledkem nebude jeho “vyčištění” od obtížných “parazitů” (jak říkají socialisté), ale zhoršení podmínek pro všechny. Ať už se to týká dostupnosti služeb, růstu HDP, či třeba prevence sociálních problémů.

Proč vlastně vláda uvažuje o tak zoufalém kroku, který je plivnutém do tváře jejím voličům a střílí se tak do vlastní nohy? Jediný důvod je, že zoufale shání peníze, které neumím nebo nechce ušetřit. Protože neplatí ani tvrzení, že živnostníci jsou černými pasažéry systému (k lékaři skoro nechodí, takže odvedou o miliardy více, než spotřebují), ani že se jim stát “musí postarat” o důstojné penze. Oni od vlády žádný důchod neočekávají, počítají s tím, že budou pracovat nejlépe do smrti, případně se na stáří zajišťují sami.

Když premiér Petr Nečas přistoupil na to, že vláda sebere živnostníkům uplatňujícím výdajový paušál daňovou slevu na manželku a děti, naštval si vlastní voliče. Ti pak neměli důvod ho v předčasných volbách v roce 2013 podržet. Těch 7,72 procenta nebyl totiž důsledek prokurátorského puče, ale trest za podraz, jímž ODS od sebe odehnala lidi, kteří pro ni hlasovali dlouhá léta. Mnoho z nich pak přešlo k Andreji Babišovi. A vláda Bohuslava Sobotky skutečně na návrh lidovců a s podporou ministra financí Babiše slevy obnovila.

Snad si tuto lekci dobře pamatuje Petr Fiala, který tenkrát sloužil jako ministr školství. A zarazí realizaci těchto šílených nápadů. Ať kabinet raději pořádně šetří (pokud neví, kde uspořit potřebných 200 miliard, ať se zeptá “starých pardálů” Miroslava Kalouska a Mirka Topolánka). A že tento krok navrhl NERV? Jenže tam nesedí politici, kteří by rozuměli tomu, co strana nemůže z ideologických důvodů udělat a ani zástupci drobného podnikáni. Jsou v něm převážně bankéři, akademičtí ekonomové a lidé z neziskového sektoru.

Ona by se nakonec mohla historie opakovat, neboť tímto krokem by pravice znovu nahrála hnutí ANO. To po odchodu Babiše do ústraní nemusí být pro tolik voličů “zakázaným územím” a i když stojí nalevo, tak kdyby slíbilo vrátit pojistné pro živnostníky na současnou úroveň, pro řadu z nich by to mohl být důvod dát mu svůj hlas. Což by pro SPOLU znamenalo katastrofu. Jak dál? Jeden volební slogan ODS z počátku 90. let hlásal ”Budoucnost máte ve svých rukách”. 

Tak co si zvolíš, vládo? Další život, nebo sebevraždu?

MARTIN SCHMARCZ, vydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama