Apogeo
Reklama

Daňhel: Komentář k zákonu o distribuci pojištění a zajištění vychází knižně v nakladatelství Beck 

15.10.2022, Autor: Jaroslav Daňhel

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Daňhel: Komentář k zákonu o distribuci pojištění a zajištění vychází knižně v nakladatelství Beck 

Na konci druhé dekády se již celosvětově snižovala po krizi zavedená zpřísněná regulace finančního sektoru, zejména bank a pojišťoven. V Evropské unii tomu bylo a pořád je bohužel naopak. Jsme tudíž stále svědky a přímými účastníky stupňující se regulace finančního, a i pojistného trhu. 

V roce 1998 byla v rámci „regulatorní smršti“ implementována do českého práva směrnice EU známá pod zkratkou IDD, která se stala předlohou našeho zákona č. 170/2018 Sb. o distribuci pojištění a zajištění, a která nahradila a zdokonalila regulaci předcházející řadou mnohem podrobnějších pravidel. Zásadně zvýšila pravomoc dohledového orgánu co do rozsahu kontrolní činnosti a možnosti ukládat za jejich porušení sankce, jejichž úroveň současně zvýšila.

Dohledovým orgánem je u nás Česká národní banka, jejíž postoje ke zintenzivňování regulace finančního trhu bylo z počátku vcelku rozumné, později se však do své role přísného regulátora více vžila. Svědčí o tom mimo jiné postupné kvantitativní zvyšování požadavků na zkoušky způsobilosti pro jednotlivé segmenty finančních trhů. Odborná komunita pak v roce 2021 obtížně chápala, že ČNB jako připomínkové místo nezabránila nepochopitelnému kroku vládní garnitury, kdy pod nesprávně aplikovanou záminkou odstraňovaní disproporcí v daňové soustavě byla z prostředků životních rezerv spravovaných komerčními pojišťovnami, ale patřících jednoznačně pojištěným životním klientům, odčerpána částka řádově kolem deseti miliard korun na pokrytí populistických veřejných výdajů pro vládní voliče. 

Na jedné straně si můžeme klást otázky ohledně vhodné míry regulace, o jejích kladech či záporech, v některých případech i o jejich smyslu. Na straně druhé nezbývá nic jiného než zákon respektovat, snažit se místy orwellovskému textu porozumět a usnadnit promítnutí jeho ustanovení do každodenní činnosti pojišťoven, zajišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů. 

Porozumění zákonu a pochopení jednotlivým ustanovením není právě snadné pro pracovníky pojišťoven, kteří se honosí právnickým vzděláním. Svým pojetím text zákona jednoznačně preferuje názor, že pojištění je kategorií právní, a nikoliv kategorií ekonomickou a finanční, což si masově myslí ekonomové a ostatní neprávníci. Pojišťovákům k pochopení nepomáhá ani dlouhodobá praxe, či předcházející vzdělání přímo v oboru pojišťovnictví, které se primárně soustřeďuje na ekonomickou stránku pojišťovacích procesů, eventuálně na jejich odraz v pojistně technických procesech, které nutně musí pracovník v odvětví znát a uplatňovat.

Z tohoto pohledu je nutno mimořádně ocenit práci erudovaného autorského kolektivu Jana Ježdíka, Jiřího Berana a Lenky Pěnčíkové, kteří zpracovali komentář k tomuto zákonu. Ten v současné době míří na knižní pulty z nakladatelství Beck. Svého úkolu se zhostili na jedničku, v komentáři srozumitelnou formou vykládají jednotlivá ustanovení, uvádějí řadu praktických příkladů, a zejména dávají do souvislosti jednotlivá ustanovení, která se konkrétních aktivit při distribuci pojištění týkají.

Zákon striktně ukládá řadu povinností a jejich naplňování není možné bez jejich znalostí, bez jejich hlubšího porozumění a poznání. Komentář k zákonu má svoji nespornou kvalitu a dává prostor všem, kteří se na distribučním poli pohybují, porozumět novým požadavkům a dát konkrétní návod k jejich naplňování. Proto by neměl chybět mezi standardními pomůckami pojišťováků a eventuálně dalších osob, které se na distribuci pojištění podílejí. Bohužel, ani ten nejkvalitnější komentář nemůže odstranit zápory stále extenzivnější regulace, které zákon obsahuje, a jejíž přínosy lze považovat za sporné a trhu nepřínosné.

JAROSLAV DAŇHEL, Vysoká škola ekonomická

Foto: Pixabay

Zdroj: Jaroslav Daňhel


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama