Apogeo
Reklama

Češi si v květnu aktivovali přes dvanáct tisíc nových datových schránek

16.06.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi si v květnu aktivovali přes dvanáct tisíc nových datových schránek

Za prvních pět měsíců letošního roku přibyl stejný počet nových datových schránek jako za celý rok 2019. Nejvíce si jich uživatelé zřizovali na přelomu března a dubna.
Mimořádná opatření vlády proti šíření koronaviru přiměla rekordní počet Čechů ke zřízení a aktivaci datové schránky. Jenom během května tak učinilo 12 236 uživatelů, což představuje téměř trojnásobek oproti květnu loňského roku. Za prvních pět letošních měsíců dosáhl počet všech založených a aktivovaných datových schránek téměř 59 tisíc, což odpovídá počtu datových schránek založených za celý loňský rok (60 tisíc). Vyplývá to ze statistiky Ministerstva vnitra, které je zadavatelem projektu Informačního systému datových schránek (ISDS).
„Nárůst počtu uživatelů datových schránek jsme v souvislosti s vládními opatřeními proti pandemii očekávali. Ale že se podaří pokořit počet nově aktivovaných datových schránek z rekordního roku 2019 za necelý letošní půlrok, nás mile překvapilo,“ říká Martin Vondrouš, expert na zavádění nových technologií ve společnosti Software602, jednoho se subdodavatelů ISDS. „Abychom tento zájem ještě více podpořili a pomohli nejpotřebnějším, uvolnili jsme pro živnostníky a školy zdarma naši aplikaci pro úpravy elektronických dokumentů Signer,“ dodává.
Výhody pro OSVČ a pedagogy
Co Signer živnostníkům, pedagogům a vzdělávacím institucím nabízí? Především snadnější ovládání datové schránky. V editačním okně stačí napsat zprávu, kterou Signer převede do formátu PDF, uživatel přiloží požadovaný soubor do datové zprávy a odešle. Takto spravovat lze i několik datových schránek najednou, přičemž datové zprávy je možné ukládat přímo na zařízení uživatele, například tabletu nebo mobilu.
Jiným příkladem využití aplikace Signer je skenování dokumentů a jejich převod na text.
Účtenky nebo jiné doklady stačí vyfotit mobilem a uložit jako PDF dokument s časovým razítkem k pozdějšímu doložení. Signer umí i vložit a odstranit jednotlivé stránky PDF nebo slučovat celé dokumenty.
Pokud uživatel vlastní certifikát elektronického podpisu, může takové dokumenty rovněž elektronicky podepisovat. Signer například umí anonymizovat („začernit“) osobní údaje a citlivé obchodní informace v dokumentu, dopisovat texty nebo zabezpečit dokument šifrováním, zákazem tisku, apod.
„Já osobně používám Signer na notebooku s Windows a mobilní aplikaci na iOS. Mám mobilní aplikaci, kde mám plně pod kontrolou datovku (v mém případě datovky, protože jsem statutární zástupce právnické osoby) nejen pro přečtení, ale i odeslání a už deset let nechodím na poštu pro doporučené dopisy,“ popisuje zkušenost s aplikací Signer zakladatel a jediný člen představenstva společnosti Software602, Richard Kaucký.
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama