e-news.cz - kurzy
Reklama

Když už jedna práce nestačí, každý čtvrtý Čech zvažuje přivýdělek

03.06.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Když už jedna práce nestačí, každý čtvrtý Čech zvažuje přivýdělek

Více než čtvrtina Čechů si zvažuje v důsledku rostoucí inflace ke svému současnému zaměstnání přibrat druhou práci. Bezmála sedmdesát pět procent pracujících občanů nepovažuje v současné situaci svůj příjem za dostatečný, nejčastěji jim měsíčně chybí 3 000 8 000 korun. Řešením může být přivýdělek, například formou brigády, vyplývá z nejnovějšího průzkumu společnosti Tymbe.
Letos v dubnu vzrostly dle ČNB ceny zboží a služeb, které spotřebovává průměrná česká domácnost, v porovnání se stejným měsícem loni, o rekordních 14,2 %. Přibližně tři čtvrtiny respondentů průzkumu uvedly, že svůj příjem v současné situaci nepovažují za dostatečný. Více než čtvrtina respondentů (dvacet šest procent) uvedla, že k tomu, aby se vrátila na svůj předinflační životní standard, ji v měsíčním rozpočtu chybí do 3 000 korun. Celkem padesát jedna procent respondentů uvedlo, že jim měsíčně chybí 3 000 – 8 000 korun, což potvrzují i interní data společnosti Tymbe, největšího online zprostředkovatele brigád na tuzemském trhu. „V druhém kvartálu letošního roku si u nás za měsíc brigádník průměrně vydělal zhruba 4 600 korun,“ uvádí Michal Harásek, spoluzakladatel Tymbe. Přibližně šestnáct procent účastníků průzkumu poté uvedlo, že měsíčně postrádají 8 000 – 12 000 korun.
Zájem o brigády roste
Zvýšení svého měsíčního příjmu plánuje dle průzkumu více než čtvrtina respondentů (26 %), v současnosti zaměstnaná na hlavní pracovní poměr, řešit přivýdělkem. Jedním z nejrozšířenějších typů přivýdělku jsou brigády, které už dávno nenavštěvují pouze studenti. „Od konce roku 2021 registrujeme nárůst brigádníků ve věku nad 35 let o pět procent. Aktuálně tato skupina tvoří čtyřicet šest procent ze všech našich brigádníků. Vysvětlujeme si to i tím, že brigády jsou flexibilní a dají se snadno zkombinovat se stálou prací,“ doplňuje Harásek. Současná situace se ovšem dotýká takřka každého. Z průzkumu dále vyplývá, že brigádu aktuálně zvažuje i jedenáct procent respondentů, kteří v současnosti nemají stálý pracovní poměr ani jiný přivýdělek. Do této skupiny spadají zejména studenti, důchodci, lidé na rodičovské dovolené či nezaměstnaní. To, že se konstantě zvyšuje zájem o přivýdělek formou brigády dokládají i data Tymbe: „Počet aktivních brigádníků, kteří využívají naši platformu, se oproti prvnímu pololetí roku 2021 v tom letošním už téměř zdvojnásobil,“ uzavírá Harásek.

Zdroj: IPSOS

Průzkum byl realizován na konci května 2022 za pomoci online nástroje pro sběr dat Instant Research od agentury IPSOS. Na otázky odpovídalo 840 respondentů z celé ČR.
Foto: Pixabay
Zdroj: Native PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama