e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Ekonomická krize způsobená EU je daleko horší, než ta klimatická

20.12.2022, Autor: Martin Schmarcz

28 votes, average: 4,25 out of 528 votes, average: 4,25 out of 528 votes, average: 4,25 out of 528 votes, average: 4,25 out of 528 votes, average: 4,25 out of 5
Schmarcz: Ekonomická krize způsobená EU je daleko horší, než ta klimatická

Otepluje se planeta a může za to člověk? To není správně položená otázka. Princip předběžné opatrnosti nám říká, že raději máme počítat se zvýšením teploty, možná i výrazným – a připravit se na to, abychom mu dobře odolali.

Evropští politici neustále varují před klimatickou krizí, ale v praxi jednají tak, jako by nikdy neměla nastat. Opatření, jež EU přijímá k rychlému snižování emisí, nás totiž připravují o průmysl, o technologie a peníze, bez nichž nemáme šanci čelit změnám klimatu. Jemuž sebezničením ani nepomůžeme.

Celá klima hysterie je úplně špatně. Zelení radikálové se zaměřují pouze na to, aby opanovali veřejnou debatu, vyvolali v lidech na Západě pocit viny a nasadili co nejdrastičtější opatření. Jakákoli. Jen aby působila co nejtvrději, byla co nejdražší a hodně nás bolela. Kdo protestuje, je “popírač”, “fosil”, ten, kdo “nechce nic dělat “pro záchranu planety”. Ve skutečnosti ti, na něž nakonec dopadne tíha vyřešit nejen dopady globálního oteplování, ale i lokální evropské deindustrializace, tedy podnikatelé, mají úplně jiné problémy.

Byznys je zvyklý na to přizpůsobovat se politickým rozhodnutím a regulacím. Bylo tomu tak vždy. Daně, obchodní zákoník, antimonopolní úřady, cla, zákony na ochranu spotřebitele a vůbec celá hospodářská politika, to vše do plánů podnikatelů výrazně zasahuje a oni jsou s tím srozuměni. Nechtějí protestovat, bouřit se, nebo snad dokonce demonstrovat s transparenty “chceme více uhlíku”! Ne, jen chtějí předpověditelné a rozumné podmínky, jež jim umožní investovat, rozvíjet výrobu a ekonomicky přežít.

Pokud politici říkají: máme klimatickou krizi a musíme s tím něco dělat, byznysmani to vezmou jako fakt. Zaznívá-li od vlád: vsadíme na modernizaci a inovace, tak si (přinejmenším ti odvážní a dynamičtí) pomyslí, že to je skvělé, protože se jim tím otevírají nové investiční a rozvojové příležitosti. Ale když se přijímají nesmyslná opatření, jejichž důsledkem je nedostatek elektřiny a rapidní zvýšení její ceny, vyhánění evropského průmyslu a podpora inovací v Číně, místo v EU, logicky z toho nejsou vůbec nadšení.

Jaké jsou výsledky dvou dekád války s uhlíkem, jak ji vede Unie (a už nikdo další ve světě, dokonce ani ne jiné západní země)? Globální emise CO2 a jeho koncentrace v atmosféře nadále prudce rostou, byť evropský příspěvěk klesl zhruba o třetinu. Úměrně tomu se ale snížila i naše průmyslová síla, stali jsme se daleko víc nezávislými na importech, zejména z Číny. Přestaly se budovat nové elektrárny a máme nedostatek zdrojů, což palčivě pociťujeme nyní, za energetické krize. Klimatu jsme nepomohli a sebe ničíme.

Bez ohledu na to, jak moc se klima mění a jak moc za to může člověk, evropská “léčba” nás zabíjí rychleji a jistěji, než nemoc. Místo aby unijní lídři reagovali správně a vyvodili poučení z toho, co nyní zažívají občané a firmy, a to vinou jejich vadné klima hysterické politiky, nedupli na brzdu, ale na plyn. Máme snižování emisí ještě zrychlit. Přičemž nástroji k tomu nebudou primárně investice do průmyslu a nových technologií, ale paušální zdražení všeho, včetně dopravy a bydlení, na něž se nově vztahují emisní povolenky.

Bruselská mašinérie tedy pokračuje ve špatném kursu a utužuje byrokratická opatření, místo aby se zamyslela nad tím, jak zlepšit klima pro evropské podnikání, neboť globální klima našich 8 % světových emisí “nevytrhne”. I kdybychom se rozhodli umřít a snížit je na nulu, ostatní velcí znečišťovatelé zvednou jejich produkci o víc. Potřebujeme udělat dvě zásadní změny: 1. jednat opravdu globálně a nesnažit se jet daleko před pelotonem – klidně v čele, ale s podporou ostatních za zády a 2. přestat si ničit průmysl.

Co se týká “uhlíkové” diplomacie, to je věc evropských politiků a přiznejme si, že jsou v tom katastrofálně neúspěšní. Jak dopadla poslední klimatická konference OSN? Ostatní země natáhly roku, aby jim EU vyplatila větší kompenzace za údajné dopady změn klimatu a ta se rovně jako jediná zavázala k ještě rychlejšímu snižování emisí (i když už dávno vede). Jinak neslíbil nikdo nic, dokonce ani odchod od uhlí, které si evropští klima hysteričtí politici tak strašně moc oškliví (i když nás momentálně zachraňuje).

Nechme však nyní zahraniční politiku stranou a podívejme se na to, co máme a musíme udělat my doma (ale neděláme). Především konečně opusťme nesmyslnou a škodlivou fascinaci uhlíkem a jeho emisemi. Sami klimatologové se brání nařčením, že oni stanovili onu “hranici smrti” na rok 2030, kdy údajně dojde k nevratným změnám a my se postupně upečeme. Ne, to je jen zkratka sloužící zeleným politikům k tomu, aby nás mohli strašit, ovládat a omezovat naše životy.

Ve skutečnosti mezinárodní klimatický panel mluví pouze o trendech. Ano, vědci radí, že máme udělat vše pro snižování emisí. Ale nepřicházejí s drastickými deadliny. Doslova říkají, že urputná snaha udržet oteplování na 1,5° oproti předindustriální éře je nesmyslná. Rovněž nabádají nesoustředit se pouze na skleníkové plyny, ale také na ochranu biodiverzity, na starost o krajinu, o lesy, o vodu. To vše jednak rovněž ovlivňuje klima a zároveň umožňuje lidstvu přežít i za vyšších teplot.

Jinými slovy: Rada klimatologů zní, vrátit se od klima hysterie ke staré dobré ekologii. Ostatně my musíme snižovat emise už proto, že kromě CO2 se do ovzduší dostávají jedy a pevné částice, kvůli nimž jsou lidé nemocní a předčasně umírají. A děláme snad to vše pro lidi? Nebo ne? Pokud ano, tak vsadíme na inovace, na investice do lepších technologií, do jádra a budeme zvyšovat konkurenceschopnost. Tím v důsledku i snížíme emise. Zatím však EU jen působí horší ekonomickou krizi, než je ta klimatická.

MARTIN SCHMARCZ, vydavatel revue SPEKTÁKL spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama