Apogeo
Reklama

Advokáti do dětských domovů: společný projekt České advokátní komory a NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM 

15.05.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Advokáti do dětských domovů: společný projekt České advokátní komory a NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM 

Adresnou právní pomoc přináší Česká advokátní komora a NADACE TEREZY MAXOVÉ DĚTEM přímo do dětských domovů.

Pilotní iniciativa Advokáti do dětských domovů, která je součástí nadačního projektu TO DÁŠ! na podporu vstupu na trh práce mladých lidí z ústavní výchovy, byla zahájena prvním setkáním se zástupci dětských domovů v pondělí 15. května 2023. Díky úzké spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci proběhla v krásných prostorách rotundy Právnické fakulty UP za podpory předních odborníků na rodinné, pracovně právní i trestněprávní otázky.

Mladí lidé, opouštějící prostřední ústavní výchovy v rámci svého osamostatnění, patří k jedné z nejzranitelnějších skupin obyvatel. NADACE TEREZY MAXOVÁ DĚTEM jim proto dlouhodobě a všestranně pomáhá již v době umístění, po celou dobu pobytu i po opuštění dětských domovů. Jednou z forem pomoci všem těm, kteří se připravují na odchod z ústavů a hledají zaměstnaní, je i Projekt TO DÁŠ! 

Ten si klade za cíl najít a propojit zaměstnavatele s konkrétním zájemcem o práci z řad dětských domovů. 

Ve fázi, kdy mladí lidé dětské domovy opouštějí, se přitom setkávají s celou řadou situací, kdy potřebují mít sami nezbytné základní právní povědomí nebo kde by jim odborná právní rada mohla jejich postavení výrazně ulehčit. A protože jedním z cílů České advokátní komory je zajistit, aby byla nezbytná právní pomoc dostupná všude tam, kde je nejvíce potřebná, zareagovala na tuto potřebu a chce právě takovou pomoc nabídnout. 

„Projekt má za cíl pomoci pracovníkům dětských domovů orientovat se co nejlépe v každodenních specifických problémech, které pro děti řeší. Cílit však bude zejména na pomoc samotným dětem v období, kdy dětské domovy opouštějí a dostávají se do řady situací, které budou nově muset samy řešit. Ať už půjde o nejdůležitější otázky prvních pracovněprávních vztahů, poznatků týkajících se závazků a dluhů, upozornění na nejpodstatnější trestněprávní souvislosti nebo třeba stěžejní témata práva rodinného, děti by mohly díky tomuto projektu opouštět dětské domovy mnohem lépe připravené na novou etapu svého života a dostat tak zase o něco větší šanci „to dát!“ uvedla Michala Plachká, místopředsedkyně představenstva České advokátní komory, která je rovněž jednou z těch, kdo za projektem Advokáti do dětských domovů stojí. 

Pilotní setkání nabídne pro pracovníky ze šesti dětských domovů soubor přednášek a diskuzí nad tématy, které děti v poslední fázi pobytu v dětských domovech a po jejich opuštění nejčastěji řeší. Ke stěžejním oblastem, v nichž lepší právní povědomí může dětem výrazně usnadnit vstup do nové fáze života, jsou otázky související s pracovním právem a základy závazkové problematiky. Užitečným pomocníkem jim pak budou brožury, které zpracovala AK Bříza & Trubač, a které díky podpoře České advokátní komory budou na všech besedách dětem i pracovníkům dětských domovů k dispozici v tištěné podobě. „V brožuře Právní minimum pro uchazeče o zaměstnání a zaměstnance jsme se snažili srozumitelnou formou poskytnout větší právní povědomí v oblastech, které se těchto mladých lidí bezprostředně týkají. Chceme jim pomoci zejména při vstupu na trh práce, ale také například v dluhových otázkách,“ uvádí Ondřej Trubač, partner kanceláře, která brožuru zpracovala, a navíc jeden z těch, který za realizací projektu jako člen představenstva České advokátní komory stojí. Na projektu se dále za ČAK podílí také Pavel Kroupa. 

První setkání advokátů a dětských domovů proběhne už 15. května 2023 v krásných prostorách rotundy Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, a to díky spolupráci zastřešené zejména proděkankou Renátou Šínovou a Michaelou Sigmundovou. 

Cílem projektu je pak pořádat tato setkání a besedy advokátů s dětmi v dětských domovech pravidelně, i v dalších regionech ČR, neboť z výzkumu nadace vyplývá velký zájem o tento typ odborné podpory. 

„Před zahájením spolupráce s Českou advokátní komorou jsme plošně oslovili dětské domovy s cílenou nabídkou pomoci v rámci odborných právních služeb. Reakce nás velmi mile překvapila. 89 % dotázaných uvedlo, že mají o bezplatnou právní pomoc zájem a 80 % z nich pak vyjádřilo přání pravidelného setkání. Věřím proto, že iniciativa Advokáti do dětských domovů bude vřele přijata. Za tuto adresnou formu pomoci s velkým dopadem bych proto všem zapojeným advokátům i ČAK upřímně poděkovala,“ uvedla ředitelka nadace, Terezie Sverdlinová.

Česká advokátní komora (ČAK)

Pomoc směřovaná pod záštitou České advokátní komory dětem přitom volně naváže na již řadu let běžící projekt Advokáti do škol, v rámci nějž advokáti pomáhají formou přednášek přímo ve školách zvyšovat právní povědomí žáků a studentů. Projekt Advokáti do dětských domovů by pak měl být dalším vyjádřením snahy České advokátní komory o zajištění lepšího právního povědomí mladých lidí a zajištění nezbytné právní pomoci.  

Nadace Terezy Maxové dětem – 26 let konkrétní pomoci

Od roku 1997 se Tereza Maxová a její nadační tým snaží být oporou pro ty, kteří jsou na pomoc dospělých bytostně odkázáni. Opuštěným a ohroženým dětem. Nadace věří, že každé dítě by mělo mít svou mámu a tátu, místo, kterému se říká domov. Pomáhá proto všem dětem, které jsou bez rodičů, vyrůstají v dětských domovech, náhradních rodinách nebo jejichž vlastním rodinám hrozí krize či rozpad. Za 26 let své činnosti podpořila statisíce dětských příběhů a rozdělila bezmála 520 mil. Kč. 
Více na www.terezamaxovadetem.cz
Informace o obou projektech naleznete ZDE.

Foto + Zdroj: ČAK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama