e-news.cz - kurzy
Reklama

Právnického Oscara si letos z Brna odváží osm osobností české justice

14.05.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Právnického Oscara si letos z Brna odváží osm osobností české justice

To, co je Oscar pro profesionály ve filmovém světě, to je cena sv. Yva pro právníky.

Alespoň tak to vnímá Mgr. Tomáš Machurek, jeden z osmi výjimečných zástupců českého práva, kteří v pátek 12. května 2023 převzali v brněnském hotelu International v průběhu slavnostního galavečera celojustiční soutěže Právník roku, pořádané Českou advokátní komorou a mediální a vzdělávací skupinou EPRAVO.CZ, skleněnou plastiku sv. Yva, patrona všech právnických profesí. 

Pro sedmnáctý soutěžní ročník bylo stanoveno celkem osm soutěžních kategorií, z toho bylo pět odborných – občanské právo, trestní právo, správní právo, pracovní právo a občanská a lidská práva a právo ústavní, a tři speciální – PRO BONO, Talent roku a Právnická síň slávy za celoživotní přínos českému právu. Plastiku sv. Yva si tak letos v kongresovém sále hotelu International převzalo celkem osm osobností české justice. 

V pěti odborných kategoriích předali zástupci jednotlivých právnických komor
a spolků, členové odborné poroty, skleněného sv. Yva JUDr. Antonínu Tripesovi, emeritnímu soudci, JUDr. Janu Jakovcovi, státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství Litoměřice, advokátovi Mgr. Tomáši Machurkovi, partnerovi AK MT Legal, JUDr. Jitce Hlaváčkové, právničce a poradkyni generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR, a JUDr. PhDr. Stanislavu Balíkovi, Ph.D., advokátovi a děkanovi FP ZČU v Plzni (podrobnosti viz níže). 

Pro mladé právníky do 33 let věku, resp. jejich autentické písemné odborné a literární práce s právní tematikou, je určena první ze speciálních kategorií soutěže – Talent roku. „Tímto oceněním, dotovaným finanční odměnou ve výši 100, 50 a 25 tisíc korun, chceme mladé začínající právníky motivovat k dalšímu odbornému růstu. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby pokračovali v psaní a svá pojednání publikovali i v našem odborném stavovském časopise Bulletinu advokacie či v elektronickém Advokátním deníku,“ řekl JUDr. Robert Němec, LL. M., předseda České advokátní komory, který společně s náměstkem ministra spravedlnosti Mgr. Antonínem Stanislavem, Ph.D., předával cenu za první místo v této kategorii. 

Letos odborná porota vyhodnotila jako nejlepší práci advokáta Mgr. Tomáše Munzara „Dezinformace jako výzva pro demokratický právní stát v České republice“.

Vítězkou speciální kategorie PRO BONO se stala a finanční odměnu ve výši 50 000 korun z rukou donátora této kategorie, nestora české advokacie JUDr. Gerhardta Bubníka, LL.M., převzala advokátka JUDr. Lucie Hrdá, nositelka Ceny Františky Plamínkové a ceny Flammaspoluzakladatelka organizace BEZ TRESTU
a právní poradkyně poradny Bílého kruhu bezpečí, která se dlouhodobě specializuje na trestní a rodinné právo, konkrétně na oblast domácího a sexualizovaného násilí.

Poctu nejvyšší, svatého Yva za celoživotní přínos českému právu, získal
do Právnické síně slávy byl uveden JUDr. Martin Šolc, advokát specializující se na právo obchodní a mezinárodní, zejména v oblasti fúzí a akvizic, držitel ocenění Právník roku v oblasti obchodního práva, bývalý místopředseda a předseda ČAK a bývalý viceprezident a prezident IBA.

„Uvedení do Síně slávy je nejvyšší poctou, jakou může právnická veřejnost udělit výjimečné osobnosti za její celoživotní aktivity v oblasti práva. Z osobností, které v uplynulých letech vstoupily do Právnické síně slávy, bych rád připomněl například prvního veřejného ochránce práv JUDr. Otakara Motejla, bývalou ministryni spravedlnosti a dlouholetou advokátku JUDr. Dagmar Burešovou či advokáta a donátora kategorie PRO BONO této soutěže JUDr. Gerhardta Bubníka, LL.M.,“ zmínil alespoň tři z dosavadních nositelů tohoto ocenění Robert Němec.

VÍTĚZOVÉ A VÍTĚZKY JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ

SOUTĚŽNÍ KATEGORIEPRÁVNÍCI / PRÁVNIČKY ROKU 
Občanské právo JUDr. Antonín Tripes, emeritní soudce, Krajský soud České Budějovice
Trestní právoJUDr. Jan Jakovec, státní zástupce, Okresní stání zastupitelství Litoměřice
Správní právoMgr. Tomáš Machurek, advokát, partner AK MT Legal
Občanská a lidská práva a právo ústavníJUDr. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D., advokát, děkan PF ZČU v Plzni, emeritní soudce ÚS a předseda ČAK
Pracovní právoJUDr. Jitka Hlaváčková, právnička, poradkyně generální ředitelky Svazu průmyslu a dopravy ČR
KATEGORIE 
SE ZVLÁŠTNÍMI KRITÉRII
 
Talent roku 1. Mgr. Tomáš Munzar, advokát trvale spolupracující s AK Bříza & Trubač2. JUDr. Jakub Sivák, Ph.D., státní zástupce, Obvodní státní zastupitelství Praha 83. JUDr. Natálie Kuňáková, LL.M., advokátka trvale spolupracující s AK Petráš Rezek
Ocenění PRO BONO JUDr. Lucie Hrdá, advokátka, společnice AK Hrdá, specializující se na trestní a rodinné právo, především na oblast domácího a sexualizovaného násilí, spoluza-kladatelka neziskové organizace BEZ TRESTU
Právnická síň slávy JUDr. Martin Šolc, advokát, zakladatel a společník AK Kocián Šolc Balaštík, advokát specializující se na právo obchodní a mezinárodní, držitel ocenění Právník roku v oblasti obchodního práva, bývalý místopředseda
a předseda ČAK, bývalý viceprezident a prezident IBA 

Kromě výše uvedených cen byla již posedmé mimosoutěžně udělena speciální Cena Václava Mandáka za nejlepší odborný článek publikovaný v předchozím roce
v Bulletinu advokacie, časopise vydávaném Českou advokátní komorou. Letošním vítězem se stal článek „Znepřístupňování“ webů spoluautorů JUDr. Tomáše Sokola, advokáta, prezidenta Unie obhájců ČR a člena představenstva ČAK, a prof. Ing. Vladimíra Smejkala, CSc., LL.M., DrSc., soudního znalce v oboru kybernetika a profesora na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně, uveřejněný v BA č. 7–8/2022. 

Poprvé bylo v rámci slavnostního večera předáno nové vyznamenání České advokátní komory určené pro významné představitele zahraniční advokacie. Řád české advokacie byl udělen Ranku Pelicarićovi,chorvatskému advokátovi s českými kořeny a bývalému prezidentovi CCBE, za podporu české advokacie na mezinárodním poli a za rozvoj česko-chorvatských advokátních vztahů.

„Za organizátory Právníka roku, společnost EPRAVO.CZ i Českou advokátní komoru, bych chtěl vyjádřit potěšení, že se nám opět podařilo naplnit myšlenku, s níž jsem před sedmnácti lety Právníka roku zakládal, a to představit veřejnosti ty nejlepší z nejlepších justičních osobností, které budují pozitivní obraz českého práva v očích široké veřejnosti,“ uvedl zakladatel soutěže a předseda představenstva EPRAVO.CZ, a. s., Mgr. Miroslav Chochola, LL.M., MBA. 

Celojustiční soutěž Právník roku je již od prvních ročníků spjata s dobročinností, a tak i v průběhu letošního galavečera byly předány charitativní šeky. Ten první – na částku 100 tisíc korun – darovala Česká advokátní komora a z rukou jejího předsedy Roberta Němce jej převzal vedoucí Právního oddělení Masarykova onkologického ústavu v Brně Mgr. Radek Halouzka.

Druhý šek věnovala (jako už při příležitosti slavnostního večera Právníka roku dvanáctkrát v minulosti) advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS. Suma ve výši 150 tisíc korun tentokrát zamířila do obecně prospěšné společnosti „Dejme dětem šanci“, která se snaží dětem a mladým lidem z dětských domovů ulehčit přípravu a vstup do samostatného života. Včetně letošní částky tak tato největší česká advokátní kancelář darovala na charitu jen při této příležitosti již 1,55 mil. korun.

Vítěze všech kategorií vybrala desetičlenná odborná porota, která se rozhodovala na základě nominací zaslaných odbornou veřejností přes portál www.pravnikroku.cz.

Stejně jako v předcházejících letech, bude na webu www.cak.czwww.advokatnidenik.cz k dispozici přímý přenos ze slavnostního večera a následně i videozáznam.

Foto + Zdroj: ČAK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama