e-news.cz - kurzy
Reklama

Nové rybníky fungují jako rekultivační projekty po těžbě

18.08.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nové rybníky fungují jako rekultivační projekty po těžbě

Rekultivační projekty na Ostravsku a Karvinsku jsou v plném proudu.

Státní podnik DIAMO aktuálně dokončuje obnovu rybníků v ostravské části Nová Ves, které poškodily poklesy způsobené dřívější těžbou na dole Jan Šverma. Tento projekt je důkazem, že i zabahněné poddolované území se může změnit na romantické místo, kde mohou Ostravané relaxovat.
Na Ostravsku se už dnes uhlí netěží, přesto se stále potýká s dopady dřívější dlouhodobé těžby. Státní podnik DIAMO, který má na starosti zahlazování následků hornické činnosti, nejvíce zasažené lokality postupně rekultivuje. Aktuálně dokončuje obnovu tří rybníků v ostravské části Nová Ves, jejich funkčnost byla silně omezena v důsledku těžby na dole Jan Šverma (závod 2 ve Svinově).
Hlavní stavební a technické práce na obnově rybníků jsou u konce, na podzim zahájíme ještě biologickou rekultivaci. Nedaleko centra Ostravy se tak za rok podařilo vytvořit pěkné místo s příjemnou přírodní atmosférou,“ uvedl Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku DIAMO.
Obnova vodního režimu u soustavy tří rybníků spočívala ve vybudování odtokového potrubí o délce téměř jeden kilometr, které zajistí gravitační odvedení přebytečných vod, obnovili jsme povrch komunikace a chodníku a dále bylo provedeno odbahnění rybníků, zpevnění břehů i hrází, včetně rekonstrukce a doplnění vtokových a výpustních objektů,“ doplnil Josef Havelka, ředitel odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO.
Z rybníků bylo ve spolupráci s místním rybářským spolkem a profesionálními rybáři z Jistebníku vyloveno celkem 360 ryb (převažovali kapři, amuři a karasi), část z nich se následně vrátila do soustavy rybníků. Součástí projektu je i dosadba stromů a porostů a jejich následná 5letá údržba. Celkem bude vysázeno 30 listnatých stromů a 110 keřů. Náklady na tento projekt činí téměř 11 milionů korun.
Aktuálně odštěpný závod ODRA státního podniku pracuje na dvanácti projektech a další čtyři jsou ve fázi projektové přípravy. Mezi největší a nejnáročnější projekty patří sanace a rekultivace odvalu dolu Václav a bývalé koksovny v Orlové, kde se našly nebezpečné látky charakteru dehtů a dalších odpadů z koksochemického procesu, nebo rekultivace kalové nádrže flotačních hlušin úpravny bývalého dolu Paskov a přilehlého Oprechtického potoka. Celkem v posledních 5 letech DIAMO uskutečnilo na Ostravsku a Karvinsku rekultivace za 130 milionů korun.
DIAMO, státní podnik, se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v České republice. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6 000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami (SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p., celkem k 31. 12. 2017 zaměstnával 2 235 lidí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama