e-news.cz - kurzy
Reklama

Lidé vykupují samotesty na covid-19. Jsou opatrní a chtějí mít jistotu

22.11.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Lidé vykupují samotesty na covid-19. Jsou opatrní a chtějí mít jistotu

S rychlým postupem epidemie se výrazně zvýšil zájem o domácí antigenní testy, které mohou orientačně ukázat případnou nákazu covidem-19. Velké lékárny na mnoha místech hlásí vyprodáno. Zájemci shánějí testy přesto, že je už nemohou předkládat jako průkaz bezinfekčnosti.
Je pondělní ráno, začátek nového týdne, kdy lze očekávat další vysoké nárůsty nakažených. Mnozí lidé, kteří si například chtěli před příchodem do zaměstnání udělat orientační antigenní test, teď obcházejí lékárny často marně.
„Ráno jsme jich ještě pár krabiček měli, ale během chvilky jsme je vyprodali,“ potvrzuje lékárnice v pražské Poliklinice Prosek.
„Nemáme už vůbec žádné a bohužel ani netuším, kdy by mohly přijít další,“ podotýká její kolegyně z lékárny v pražské Libni. Poslední balení má také pobočka většího řetězce v nedalekých Holešovicích. „Máme už jen ty plivací,“ říkají zde.
„Zájem nás zarazil.“
Výpadky dodávek samotestů přitom hlásí po celé[lock] zemi. Například v lékárnách dalšího řetězce mají momentálně problém s nedostatkem zboží prakticky ve všech městech, kde působí.
„Aktuální poptávka po antigenních samotestech je i nadále obrovská. Zákazníci většinou vykoupí zásoby během několika dnů po naskladnění. Snažíme se zásobovat naše lékárny pravidelně, přesto se stává, že po nějakou omezenou dobu nejsou testy v lékárnách dostupné. Výrobci je aktuálně nestíhají vyrábět,“ potvrzuje Veronika Loosová z marketingového oddělení Benu lékáren.
Poptávka je přitom po všech typech – ať už jde o formu stěru z nosu, nebo testy ze slin. „Zvýšený zájem o tyto produkty pravděpodobně souvisí se stále se zhoršující epidemiologickou situací. Lidé se testují sami, ať už ve strachu o své zdraví, či proto, že nechtějí ohrozit své blízké,“ dodává.
A podobně to mají i lékárny Dr. Max. „Momentálně jde o velmi rychloobrátkové zboží. Cokoliv naskladníme, rychle se vyprodává. Roste zájem o velkoobjemová balení. Těch teď prodáváme asi šestinásobek toho, co v létě,“ popisuje mluvčí sítě Michal Petrov.
„Na rozdíl od nedostupnosti, která provázela některý sortiment v prvním roce pandemie (některé léky, roušky, respirátory), se ale v tomto případě nejedná o nic kritického. Doskladňujeme vše průběžně, i když zaznamenáváme více problémů v dodávkách než dříve,“ doplňuje.
Domácí antigenní testy jsou přitom pouze orientační a nemohou sloužit pro diagnostiku covidu-19.
V malých městech se ještě sehnat dají
Naopak v některých menších lékárnách v regionech jsou ještě samotesty k dostání. „Zatím nemáme problém, testy jsou. Naši distributoři dosud problém nehlásili. Což se ale může velmi brzy změnit, protože firmy budou poptávat sady pro své zaměstnance,“ říká lékárník Martin Kopecký ze Zábřehu na Šumpersku.
„Ano, samotestů máme teď dostatek, snažíme se předzásobit. Distributoři zatím problémy nehlásí. Očekáváme ale, že testy brzy vykoupí firmy se začátkem povinnosti testovat svoje neočkované zaměstnance,“ dodává Marek Hampel, který provozuje lékárny v Rýmařově na Bruntálsku a v Hlučíně na Opavsku.
Domácí antigenní sady ve formě tyčinek nebo testů ze slin mají v zásobě také některé internetové lékárny. „Poptávka je v posledních týdnech opravdu velká, nejvíce se prodávaly antigeny po 25 kusech. Máme je zatím v nabídce i nyní, ve skladu také zatím jsou,“ potvrzuje Romana Žatecká, mluvčí internetového obchodu Lékárna.cz.
Foto: Pixabay
Zdroj: redakce e-news


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama