Apogeo
Reklama

Schmarcz: Prosperita je tam, kde se daří Židům. Antisemitismus je lidsky odporný, ale i ekonomicky hloupý

08.12.2023, Autor: Martin Schmarcz

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Schmarcz: Prosperita je tam, kde se daří Židům. Antisemitismus je lidsky odporný, ale i ekonomicky hloupý

Holocauast má dlouhé stíny. Tři prezidentky prestižních amerických universit vyvolaly skandál, když během veřejného slyšení v Kongresu odmítly jasně odsoudit antisemitismus a výzvy ke genocidě Židů na jejich školách.

Prý to záleží na „kontextu“ a na tom, zda hlasatelé nenávisti přistoupí od slov k činům – tedy začnou skutečně vraždit své židovské kolegy. Tato prohlášení jsou o to více šokující, že probíhá válka vyvolaná masovým vražděním Židů, nejhorším od šóa.

Řeč je o reprezentantkách tzv. Ivy League, která sdružuje ty nejžádanější školy v USA – konkrétně jde o Harvard, MIT a Pennovu universitu. Už dlouho víme, že americké vzdělávací instituce jsou plné rasismu, který je namířen proti hodnotám vlastní kultury. Tedy primárně proti „bílým“, přičemž progresivisté, kteří v kampusech vládnou, mezi ně absurdně počítají i Židy, kteří nikdy neměli impérium, jsou pronásledováni celá tisíciletí, stávali se obětmi řady pogromů a prošli si krutostmi nacistické genocidy.

O výchově ke kulturnosti, civilizovanosti, humanitě, právu a rozumu na amerických univerzitách tedy panují pochybnosti delší dobu. Přesto zaráží zarytost, s níž ony zástupkyně intelektuální smetánky odmítaly odpovědět na jednoduchý dotaz poslankyně Elise Stefanikové. Tak jako někteří nacističtí pohlaváři ani před Norimberským tribunálem nepřiznali své mravní selhání či vůbec pochybení a trvali na principech nacionálního socialismu, i tento výkvět elity, tyto tři prezidentky, dále hájily nenávistnou ideologii progresivismu…

Otázka samozřejmě zní, jak s takovým vzděláním, s tak chatrnou morální a etickou výbavou, s tak mizerným a pokrouceným pohledem na právo a spravedlnost studenti Harvardu, MIT a Pennu uspějí v běžném životě. Jistě, díky svému kulturnímu kapitálu, který sdílejí se svými stejně deformovanými vrstevníky, mohou mít otevřené dveře do mnoha lepších salonů. Ale pokud tato „nová progresivní elita“ ovládne řízení americké společnosti, jak si ta povede v globální konkurenci?

Židé jsou něco jako pstruzi v potoce. Dokud v něm v pohodě žijí, znamená to, že jeho vody jsou čisté. Avšak zmizí, jakmile začnou být otrávené. Progresivisté sypou do pramenů Západu jedy nesvobody, útlaku, bezpráví a nenávisti. A ovšem také iracionality. Naše civilizace je vedle humanity a práva postavena rovněž na rozumu. Když selže a prostor dostanou vášně rozmýchavané nejrůznějšími mystickým vůdci, ať už s jmenují Hitler, nebo Haníja, je konec nejen lidskosti a spravedlnosti, ale i prosperitě a štěstí.

Protagonisté kampusových „honů na Židy“ se nejspíše potkají s tím, že navzdory diplomu z oceňované university nedostanou místo v řadě úspěšných firem, které nestrpí antisemitismus. Prohlášení v tomto duchu už vydaly například největší právní kanceláře. Ale to bude teprve začátek. Školy, který neodsoudily volání po genocidě, mohou zapomenout na židovské sponzory. Ale nejhorší dopady bude mít tohle chování (pokud nebude včas vymýceno) na celou společnost, protože podlomí jejího ducha svobody.

Nakonec nejde „jen“ o to, že si „královny Břečťanové ligy“ postavily proti sobě přátele Izraele (počítaje v to i křesťany) – i když už to bude mít pro jejich školy nepříznivý finanční dopad. Především, jak řečeno, podmínky, které potřebují ke svému životu Židé, potřebuje i svobodná společnost ke svému růstu a prosperitě. Oni zmizí první, jako ti pstruzi. Ale v zemi ovládané rasismem, nesnášenlivostí, neomarxistickou ideologií, islamismem a dalšími odrůdami kolektivismu se nedaří ani demokracii a kapitalismu.

Pokud se najde nějaký cynik, jemuž nezáleží na tom, co se děje Židům, měl by vědět, že dříve čin později se totéž stane všem ostatním, pokud to dopustí a neozvou se včas. Tak jako se to nakonec dělo i Němcům pod nacisty a jako se to nakonec děje Gazanům pod Hamásem. Samozřejmě, že ve Spojených státech je pořád k něčemu takovému velmi daleko. Kořeny svobody jsou zde velmi silné – ostatně i proto je New York v podstatě důležitějším centrem světového židovství než Jeruzalém. Ekonomicky zcela jistě.

Pokud by snad Židé začali houfně opouštět USA, šlo by o varovné znamení. Tak jako když již nyní emigrují před antisemitismem a teroristickými útoky z Francie. V Česku investují rádi, protože naši zemi považují za přátelskou a bezpečnou. Dokud tomu tak bude, pak to znamená, že jsme celkově vhodnou zemí pro podnikání (nebo k tomu přinejmenším splňujeme podmínku elementární svobody). Za nenávist se platí – mimo jiné i chudobou. Uvidíme, jestli vznikne nějaké, byť třeba neformální hnutí „Defund Ivy League“…

University ve Spojených státech se opravdu už dlouho stavějí proti vlastní kultuře a civilizaci, jež jim umožnila vzniknout. Je možné, že nestydatým omlouváním genocidního chování překročily „limes inferior“? Hranici, pod níž už začíná peklo antikultury? Pokud bylo slyšení před Kongresem a neochota nedvojznačně odsoudit antisemitismus příslovečnou poslední kapkou, jíž přeteče pohár trpělivosti Američanů s progresivistickými elitami odtrženými od reality, pak to nakonec může být k něčemu dobré.

Lidem, kteří dosud problém nevnímali tak silně, snad dojde, že pokud jsou tímto způsobem „vychováváni“ ti nejlepší a nejchytřejší, může to mít zničující důsledky na všechny oblasti života společnosti. Od politiky přes právo až po byznys. Pokud se budou studenti podporovat v tom, aby se z ideologických důvodů chovali ke spolužákům nelidsky, porušovali jejich lidská práva a řvali na ně rasistické nadávky, těžko z nich vyrostou osobnosti schopné řídit civilizaci humanity, práva a rozumu. Přišla by bída. Mravní i ekonomická.

Martin Schmarczvydavatel revue SPEKTÁKL, spektakl.gazetis.to

Foto: Pixabay

Autor: Martin Schmarcz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama