e-news.cz - kurzy
Reklama

Tomáš Bobela: Life science neboli zkoumání souvislostí života se stane hybnou silou v péči o kvalitu našich životů

09.12.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Tomáš Bobela: Life science neboli zkoumání souvislostí života se stane hybnou silou v péči o kvalitu našich životů

Rozhovor s Tomášem Bobelou, jednatelem společnosti bpd ventures s.r.o. a projektovým manažerem bpd partners a.s.

Tomáš Bobela je jednatelem společnosti bpd ventures s.r.o. a projektovým manažerem bpd partners a.s., které jsou součástí family office BPD partners. Ta se skládá z desítek společností z oblasti chemie, biotechnologií, obnovitelných energetických zdrojů, výstavby budov a správy portfolia nemovitostí. Tato family office vlastní a spravuje majetkové podíly v řadě společností a projektů převážně z oblasti zdravotnictví, biotechnologií a základního výzkumu.

„Moderní technologie nás posouvají všechny stále vyšší rychlostí dopředu. Někdy až žasnu, když mám možnost sledovat, jak lze efektivně využít některé z nich třeba v biotechnologických projektech. Z širšího pohledu je důležité zůstat nohama na zemi. Ne všechno musíme přijímat bezpodmínečně. Nemělo by se nám asi stát, že si na některých nových technologiích vybudujeme fatální závislost,“ říká Tomáš Bobela.

Na jaké typy startupů se zaměřujete? 

Vidíme velký potenciál v podpoře vědy a výzkumu. Zaměřujeme se především na oblast life science, tedy vědeckého zkoumání souvislostí života.  

Zajímají nás projekty, které přináší pokrok a nové přístupy. Nejsme nijak omezeni, co se týká třeba stádia, kdy do projektů vstupujeme. Takže spolupracujeme s projekty, které jsou úplně na začátku, přes ty, které už nějakou dobu běží, až po ty, které se už přiblížily k slibnému možnému exitu a samostatnému fungování. 

Prioritou pro nás je vždy přítomnost dobrého nápadu a lidský potenciál, který roste spolu s projektem. 

Rád bych ale připomněl, že podporujeme i vědce v základním výzkumu, tedy v oblasti velmi vzdálené komerčnímu světu, který startupy také představují. 

Mění se startupy v průběhu doby? Jaké obory jsou perspektivní? 

Startupy se mění, některé více, viditelněji a rychleji, některé zase naopak rostou pozvolna. Co se mění určitě jsou lidé v nich. Získávají nové zkušenosti, nové dovednosti a znalosti, a to se odráží v jejich dalším počínám. I to je důležité, aby se z chráněného a relativně komfortního prostředí byli schopni později starat sami o sebe. Zajímavé je taky sledovat, jak se občas mění a vyvíjí i samotná technologie nebo produkt startupu, který v závěru může mít i vícero uplatnění, než jsme zpočátku předpokládali. Dělá nám radost, když jsme při vzniku něčeho nového, co posouvá vědu a následně třeba i kvalitu lidského života kupředu. 

Co se týká perspektivity oborů, fungují u startupů tržní pravidla. Takže když si hodně lidí myslí, že ten či onen obor či technologie jsou perspektivní a investičně zajímavé, jejich valuace, tedy cena, kterou za ně zaplatíte vystřelí do takové výšky, že ta investice obvykle nedává smysl. Naštěstí se od začátku řídíme principem dlouhodobé účasti na projektech. Pečlivě sledujeme vývoj, nasloucháme expertům z různých oblastí biotechnologií a hledáme příležitosti tam, kde vidíme potenciál v dlouhodobém horizontu, byť se o tom či onom zrovna příliš nemluví či nepíše. Máme štěstí, že nám dostatek kapitálu umožňuje být dobrým partnerem pro začínající a perspektivní startupy. Investice do biotechnologií potřebují pro svůj vývoj v mnoha případech delší časový horizont než investice do standardních technologických startupů.    

Jakou roli podle vás hraje biomedicína? 

To je téma, které odbornou veřejnost rozděluje už mnoho let. Myslím, že dnes už je jasné, že biomedicína má v našem životě své důležité místo. BPD partners se soustředí nejvíce na oblast biotechnologií, to znamená průnik přírodních věd a moderních technologií. S překotným rozvojem využití umělé inteligence, která má potenciál ušetřit nejen náklady, ale i práci lidem, je jasné, že se budeme v budoucnu pořád víc zabývat zdravím člověka, otázkami kvality a délky života. Následující desetiletí budou ve znamení zásadních změn především v těchto otázkách a jako investoři, které zajímá kvalita života naší společnosti chceme být při tom. Life science neboli zkoumání souvislostí života se stane hybnou silou v péči o kvalitu našich životů. Chceme pomáhat startupům a začínajícím firmám v této oblasti růst. 

Co pro vás znamenají moderní technologie? 

Moderní technologie nás posouvají všechny stále vyšší rychlostí dopředu. Někdy až žasnu, když mám možnost sledovat, jak lze efektivně využít některé z nich třeba v biotechnologických projektech. Z širšího pohledu je důležité zůstat nohama na zemi. Ne všechno musíme přijímat bezpodmínečně. Nemělo by se nám asi stát, že si na některých nových technologiích vybudujeme fatální závislost. 

Jan Dobrovský říká, že mladí chtějí zažít krizi, upnuli se k záchraně planety. Vidíte to jako mladý podobně?

Já ten výrok velmi dobře znám a rovnou říkám, že je vytržený z kontextu celého rozhovoru. Honza v tom rozhovoru, podle mého správně, pojmenoval jednu z příčin trápení a nespokojenosti současných mladých. Jsem rád, že jeho názory otevírají prostor pro diskusi ve společnosti. Jako mladý člověk musím říct, že mě těší vidět ty stovky mladých nadšených vědců a studentů, kteří se věnují dobrodružství objevování ve vědě a výzkumu, podnikání a pokouší se tak změnit náš svět, aniž by k tomu potřebovali vyvolávat nějakou krizi.  

Máme podle vás dost mladých osobností?

Máme. Zrovna nedávno mě o tom přesvědčil článek v časopise Forbes, který každý rok vybere 30 mladých a úspěšných osobností, kterým ještě nebylo 30 let. Byl jsem potěšený i překvapený nejen z toho, kolik šikovných a výjimečných lidí u nás lze najít, ale i šíří záběru, kterou se zabývají. Nakonec v našem startupovém portfoliu jich najdete taky dost.  

Jak podle vás rozvoj utlumí současná krize? Nebo neutlumí? 

Nevím, jakou krizi máte na mysli. Probíhá jich kolem nás několik najednou. Pokud ale zůstaneme u oblasti startupů, vidíme, že globálně ochladla poptávka venture kapitálu po nových projektech, což znamená, že klesá schopnost získat nové peníze do startupových projektů. Loňský propad cen akcií biotechnologických firem na burzách má přirozeně dopad i na výši investic do startupů po celém světě. Myslím ale, že stále platí, že kvalitní startupové projekty s dobrou perspektivou své investory najdou i dnes, byť možná za horších podmínek než před pár lety.   

Jaké to je být synem jednoho z hlavních akcionářů? Je to pro vás zavazující nebo spíše inspirativní?

Určitě je to obojí. Zavazující i inspirativní. 

Byla vaše cesta do firmy přímá?

Úplně přímá nebyla. Chvíli jsou zkoušel různé věci, ale jsem rád, že jsem přijal výzvu podílet se na rozvoji projektů v rámci Life Science v BPD partners. 

Jak vidíte nástupnictví v rodinných firmách?

BPD partners je family office, který je – mezi jiným, také řešením v otázkách nástupnictví. 

Jaká je vaše vize dál?

Vize je teď jednoduchá. Dál podporovat projekty, které nám dávají smysl dlouhodobě a mají potenciál růst a pozitivně něco změnit na kvalitě života lidstva.  Budu rád, až se jednou ohlédneme zpátky, že budeme moct říct, že se náš čas i úsilí vyplatily.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Tomášem Bobelou

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama