e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mezinárodní obchod se liberalizuje. I přesto je ale třeba dále odbourávat bariéry v klíčových sektorech

15.03.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CETA: Mezinárodní obchod se liberalizuje. I přesto je ale třeba dále odbourávat bariéry v klíčových sektorech

Vlády v roce 2022 přijaly zásadní liberalizaci obchodu se službami, která byla podpořena opatřeními na zlepšení obchodních operací na domácích trzích, zvýšením transparentnosti regulace a zmírněním zbývajících překážek pro obchodní cesty po pandemii COVID-19.

I přesto, že tedy došlo k podstatné liberalizaci obchodu se službami, zavedení nových překážek v mnoha klíčových odvětvích ukazuje, že je třeba obnovit úsilí o otevření trhů. 

Globální regulační prostředí pro obchod se službami bylo dynamické a v porovnání s rokem 2021 došlo k nárůstu objemu regulačních změn, což odráží pokračující úsilí zemí o řešení různých globálních ekonomických výzev. Pozitivní vývoj byl však podle nové analýzy OECD vyvážen řadou nových překážek obchodu se službami, včetně překážek týkajících se schopnosti zahraničních společností poskytovat služby na místní úrovni, omezení pohybu osob a zvýšené kontroly zahraničních investic.

Index restriktivity obchodu

Z analýzy OECD s názvem Politické trendy do roku 2023 vyplývá, že ve 22 hlavních sledovaných odvětvích dochází k nárůstu zavádění nových překážek obchodu se službami. Průměrný nárůst nových opatření v oblasti obchodu se službami byl v roce 2022 pětkrát vyšší než v roce předchozím, přičemž nárůst zaznamenala všechna odvětví s výjimkou telekomunikačních služeb.

Z výroční zprávy, která se zabývá regulacemi obchodu se službami v 50 zemích jež představují více než 80 % celosvětového obchodu, vyplývá, že v roce 2022 vykazovaly nejnižší regulační překážky obchodu se službami zejména Japonsko, Spojené království a Nizozemsko. Nejliberálnějšími odvětvími služeb v roce 2022 byly distribuční služby, zvukové nahrávky a architektonické služby, zatímco nejrestriktivnějšími odvětvími byly v průměru za všechny zkoumané země služby letecké dopravy, právní služby a účetní a auditorské služby.

„Pokračující úsilí o odstranění překážek obchodu se službami je nezbytné pro usnadnění silného a trvalého hospodářského oživení, aby se posílila odolnost vůči budoucím šokům a podpořil udržitelnější obchodní systém,“ uvedl generální tajemník OECD Mathias Cormann. „Aby bylo zajištěno zachování výhod otevřených trhů a mezinárodního obchodního systému založeného na pravidlech, měli by se tvůrci politik zaměřit na minimalizaci překážek, které zvyšují obchodní náklady pro poskytovatele služeb, oslabují přínosy digitální transformace a podkopávají konkurenceschopnost“ dodává.

Graf: Podíl přidané hodnoty služeb na exportu

Zdroj: OECD

Ze zprávy dále vyplývá, že průměrná úroveň omezení v zemích mimo OECD ve 22 odvětvích je v roce 2022 1,5krát vyšší než v členských státech OECD, což svědčí o pokračující regulační roztříštěnosti a nerovných podmínkách pro přístup na trh služeb.

Poznatky STRI (Services Trade Restrictiveness Index, neboli Index restriktivity obchodu) ukazují, že ambiciózní úsilí o zmírnění překážek obchodu se službami by mohlo podstatně snížit obchodní náklady pro firmy, které poskytují své služby v zahraničí. V hypotetickém scénáři, kdy země sníží svůj index STRI o polovinu v porovnání s nejlepším výsledkem v každém odvětví, plynou výhody všem zemím, přičemž snížení obchodních nákladů je nejvýraznější v rozvíjejících se tržních ekonomikách.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama