Apogeo
Reklama

Česká spořitelna investuje 5 milionů eur do akademického investičního fondu i&i Bio zaměřeného na vývoj léků a medicínské inovace

25.09.2023, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Česká spořitelna investuje 5 milionů eur do akademického investičního fondu i&i Bio zaměřeného na vývoj léků a medicínské inovace

Česká spořitelna vstupuje jako první banka v Česku do investičního fondu i&i Biotech Fund (i&i Bio), který působí při renomovaném Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB). Cílem tohoto fondu je podpora vývoje nových léčiv, diagnostických metod a medicínských technologií. Do roku 2026 plánuje i&i Bio s podporou Spořitelny investovat do zhruba 20 medicínských a biotechnologických projektů a pomoci tak jejich přechodu z výzkumu do praxe a k pacientům. Spořitelna je nejen prvním českou bankou, která do fondu tohoto druhu investuje, ale také jednou z mála evropských bank, které do podobných fondů vstupují přímo jako investoři.

„Ústav organické chemie a biochemie je díky úspěchu týmu profesora Antonína Holého ve vývoji léků proti onemocnění AIDS jedním ze světově nejúspěšnějších českých vědeckých pracovišť. Možnost stát se přímým investorem fondu a podpořit vývoj nových léků a medicínských technologií, které mohou potenciálně pomoci milionům pacientů po celém světě, vnímáme s velkou poctou a pokorou,“ říká generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. „Je skvělé, že díky své velikosti může i&i Biotech Fund výrazně akcelerovat přenos výsledků vědeckého výzkumu do praxe a být příkladem pro další investory nejen v medicínské oblasti. Investice do vědy a výzkumu s důrazem na schopnost uplatnit výsledné inovace v globálním měřítku může být jednou ze strategií, díky nimž se Česku podaří nastartovat druhou ekonomickou transformaci,“ dodává Tomáš Salomon. 

Přistoupením České spořitelny investiční kapitál i&i Bio výrazně posílil, a to na celkem 53 milionů eur. Rozšiřuje se tak akční rádius fondu, do něhož před dvěma lety vložil několik desítek milionů eur rovněž Evropský investiční fond. Tato ojedinělá spolupráce zajistila nejen i&i Bio, ale i mateřskému ÚOCHB a Akademii věd místo v elitní společnosti nejvýznamnějších evropských vědeckých institucí, u kterých vznikl podobný investiční fond. Jde o organizace, které jsou současně ohniskem vzniku inovativního průmyslu a hightech společností, ať už se jedná o Vlámský institut biotechnologie (Belgie), Katolickou univerzitu v Lovani (Belgie), Chalmersovu univerzitu v Göteborgu (Švédsko), Univerzitu v Manchesteru (Velká Británie) nebo Institut Karolinska v Solně (Švédsko). Mezi státy bývalého východního bloku pak drží v této věci transferový hub kolem ÚOCHB absolutní prvenství.  

„Jsem velmi rád, že je to právě Česká spořitelna jako první český finanční ústav, který se rozhodl tak významně podpořit transfer technologií v naší zemi, a že je to právě náš ústav, který takovou spolupráci může zaštítit. Jsem přesvědčen, že tohle je jediná cesta k prosperitě, která má v dnešním světě šanci,“ říká ředitel ÚOCHB prof. Jan Konvalinka.

Pro i&i Bio, který navázal na úspěšné působení společnosti i&i Prague podporující přenos nových technologií z laboratoří do praxe, představuje vstup České spořitelny další důležitý milník v rozvoji fondu. Po zahájení prestižní spolupráce s Evropským investičním fondem a vstupu významných českých soukromých investorů je současný příchod stabilní a spíš konzervativní finanční instituce dalším potvrzením, že je fond vhodným nástrojem pro různé druhy investorů.  

„Pro i&i Bio je velkou ctí, že ho Česká spořitelna vnímá jako zajímavý, srozumitelný a transparentní investiční nástroj. Samotný fond splňuje ty nejvyšší světové standardy a ukazuje směr, jakým můžou různí investoři efektivně vkládat peníze do nejnadějnějších výzkumných projektů,“ říká Jaromír Zahrádka, ředitel i&i Bio.Podle něj se otevírá úplně nová kapitola, která ma potenciál zásadně změnit formu spolupráce mezi světy vědy a financí. „Náš příklad ukazuje, že v budoucnu je realistické na podobných fondech budovat samostatný pilíř financování rozvoje vědy a inovací, nabídnout nové možnosti široké škále investorů a současně také pomoci české ekonomice hledat nové směry rozvoje,“ dodává Zahrádka.

Foto: Pixabay

Zdroj: i&i Biotech Fund + Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama