Apogeo
Reklama

Tomáš Barczi: Vracíme technologii lidem, do budoucna se chceme ještě více soustředit na občana a jeho potřeby

26.02.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Tomáš Barczi: Vracíme technologii lidem, do budoucna se chceme ještě více soustředit na občana a jeho potřeby

Tomáš Barczi je generálním ředitelem Operátor ICT, a.s., městské akciové společnosti. Operátor ICT je jedním ze tří pilířů spolupráce v ČR v rámci v únoru 2022 podepsaného Memoranda o porozumění mezi Mastercard a Magistrátem hl.m. Prahy a připojení Prahy k celosvětové síti City Possible.
„Na spolupráci se velmi těšíme, získaná data nám umožní porozumět různým zatím nezmapovaným aspektům fungování města. Získáním dat to ale všechno teprve začíná, společně budeme muset najít cestu, jak daná data co nejlépe využít ve prospěch našeho hlavního města a jeho občanů. Ať už půjde o podporu cestovního ruchu, kultury nebo třeba o oživení ekonomiky,“ řekl Tomáš Barczi.
Rozhovor s TOMÁŠEM BARCZIM, předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti Operátor ICT, a.s., městské akciové společnosti
Krédem vaší společnosti je vytvářet technologickou budoucnost pro lepší život v Praze. Jak má vypadat lepší život v Praze?
Protože jsme technologická společnost, díváme se na život v Praze optikou technologií a inovací. A tak chceme, aby Praha byla místem, kde tyto technologie lidem a městu dobře slouží. Pro mne osobně je to Praha bez emisí, Praha, kde roste více stromů a více se využívají obnovitelné zdroje energie a udržitelná řešení. Dobrá zpráva je, že nástroje – tedy technologie na to máme, teď už jen musíme správně poskládat priority k realizaci.
Samozřejmě řada projektů je už v plném provozu a pomáhá Pražanům každý den. Na základě našich dat například město optimalizuje svoz odpadu, nebo poskytujeme přesnější informace o příjezdech MHD. Zásadní částí naší práce je pak digitalizace úřadu, kde rozvíjíme například Portál Pražana, který umožňuje občanům řešit některé městské agendy online.
Jaké jsou představy o technologické budoucnosti Prahy? Jak bude vypadat technologická Praha?
V první řadě to bude Praha řízená na základě dat. Pro kvalitní rozhodování na městské úrovni potřebujete mít dostatek informací. Města se nemůžou rozvíjet nahodile. Jsou to v podstatě živé organismy a do jejich rozvoje musíme zasahovat s rozumem. Proto jde jednoznačně říci, že se na tuto stránku bude klást v budoucnu ještě větší důraz. Teď vnímám jako nejdůležitější rozšířit povědomí o tom, co všechno pomocí dat dokážeme. Datová platforma Prahy Golemio je už teď velmi pokročilý nástroj, takže budu rád, když ho město bude využívat co nejvíce.
Vyžaduje to však spolupráci s městskými specialisty jak na úřadech, tak v našich sesterských firmách. Na začátku při zadání analýzy a na konci při jejím vyhodnocení jsou vždy lidé. Datová platforma mezitím zpracovává data a prezentuje informace, ze kterých můžeme získat řadu vědomostí. A kombinací mnoha takových vhledů leckdy vzniká jakási sci-fi nadstavba, která rozvoj neskutečně urychluje. Dnes je pak těžké odhadovat, jaké konkrétní novinky budeme mít k dispozici třeba za 50 let, faktické plány máme totiž přibližně jen do roku 2030.
O České republice se říká, že jsme na světové špičce v přijímání a využívání nových technologií. Je tomu tak i v případě města Prahy?
V případě velkých měst a Prahy to platí dvojnásob. Když to vezmu od běžných spotřebitelů, tak placení pomocí chytrého telefonu nebo hodinek, v návaznosti na platební kartu, se stalo standardem skoro přes noc. Byla to úžasná rychlost. Výzvou pro naši společnost je teď dobře komunikovat vylepšení, se kterými přicházíme. A když se nám to podaří, Pražané si je rychle osvojí. Zájem o technologie tu totiž rozhodně je.
Operátor ICT poskytuje Praze široké spektrum služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií. O jaké služby se konkrétně jedná?
Jedná se především o služby z oblasti digitalizace, kde pro město vytváříme aplikaci Lítačka a celý multikanálový odbavovací systém, čímž modernizujeme dopravu nejen na území hlavního města, ale i ve Středočeském a poměrně nově i v Libereckém kraji. Dále jde o Portál Pražana, který má za cíl zefektivnit městskou správu. Jednak aby občané nemuseli zbytečně chodit na úřad a mohli svoje záležitosti vyřešit z pohodlí domova, jednak aby město zjednodušilo svoje agendy a odpadlo přebytečné papírování. Pak je tu datová platforma Golemio, která sbírá a vyhodnocuje městská data z mnoha oblastí. A v neposlední řadě také městu poskytujeme standardní ICT služby, tady jde například o provoz datacentra nebo IT podporu koncových uživatelů na magistrátu.
Vytváříte také systémy pro městská data. Co obsahují a čeho se týkají městská data? K čemu jsou využívána?
Takovým systémem je již zmiňovaná datová platforma Prahy Golemio. Jde o datovou platformu, která ukazuje data nejen hlavního města, ale i dalších organizací, které nám je poskytují. Městská data jsou velmi široká oblast. Jde o data z dopravy, data z různých senzorů, například data o zaplněnosti kontejnerů na tříděný odpad, nebo data o očkování proti covid-19. Celkem pro město provozujeme něco kolem stovky analýz, které denně nebo častěji aktualizujeme. Pro město také provozujeme weby jako Covid.praha.eu. Všechny projekty, které jsme realizovali, můžete najít na webu Golemio.cz, na webu Pragozor.cz pak můžete najít přehledně a srozumitelně prezentovaná data o Praze.
Důvodem, proč data sbíráme a analyzujeme, je abychom věděli, jak město funguje. Když uvedu třeba příklad z dopravy, tak díky dopravním datům jasně vidíme, kde a kdy se tvoří zácpy, nebo co způsobí která uzavírka. A město pak na základě toho může dělat další opatření, od změn v trase uzavírek až po změny v územním plánu.
Operátor ICT je jedním ze tří pilířů spolupráce v ČR v rámci nedávno podepsaného Memoranda o porozumění mezi Mastercard a Magistrátem hl.m. Prahy a připojení Prahy k celosvětové síti City Possible. Co si slibujete od této spolupráce?
Nová data vždycky přináší velkou výzvu, jak je co nejlépe zpracovat a využít. Od transakčních dat si samozřejmě slibujeme, že lépe porozumíme chování návštěvníků Prahy, a Praha díky tomu bude vědět, kam lépe investovat nebo jak lépe cílit reklamu v zahraničí.
Naše společnost pro město vytváří nástroj, který mu umožní smysluplně investovat a podporovat cestovní ruch, případně kulturu, na místech, kde to nejvíce potřebuje.
Ke spolupráci v rámci City Possible jste řekl, že na spolupráci se velmi těšíte a získaná data vám umožní porozumět různým zatím nezmapovaným aspektům fungování města. Co není ještě zmapováno?
Tak třeba ta již zmíněná transakční data, kde nemáme úplný přehled o tom, kdo z jakých zemí a za co utrácí, jestli jde o ženy nebo o muže, jak jsou návštěvníci staří…
Přišlo by mi také dobré, kdyby se nám podařilo více zmapovat klimatickou problematiku. Tedy zjistit, kde všude jsou tepelné ostrovy, kam se hodí nainstalovat zelenou střechu, kde je dobré vysazovat stromy, aby to mělo co největší dopad na kvalitu ovzduší. Zatím se tyto věci dějí spíše nahodile, ale když jim budeme rozumět, budeme tuto stránku moci rozvíjet mnohem efektivněji.
V rámci mezinárodní spolupráce City Possible má vaše společnost také analyzovat anonymizovaná a agregovaná spotřebitelská a nákupní data pro potřeby městského plánování a rozvoje. O jaká data se konkrétně jedná a jak mohou být tato data užitečná a využitá?
Jde primárně o agregovaná transakční data o spotřebě a je možné je použít k určování ekonomického potenciálu různých akcí. Sledovat strukturu toho, za co lidé utrácí a jaká klientela do Prahy jezdí. Město z toho může například vysledovat, na jaké země chce cílit, pokud by chtělo více rozvíjet třeba kongresový turismus.
Když budu konkrétní, možná vás překvapí, že návštěvníci z Rumunska v Česku utrácejí více peněz než návštěvníci z Německa, což určitě stojí za to blíže prozkoumat. Podívat se, jakou strukturu daná spotřeba má, jestli zaplatí více za hotely, jídlo, nebo za suvenýry… Čím lepší přehled o tom budeme jako město mít, tím lépe nám to umožní podpořit cestovní ruch podle toho, co je pro nás nejzajímavější. A tady nemusí jít jen o finanční stránku.
Účelem této platformy je posilovat vzájemnou spolupráci v oblasti cestovního ruchu, zlepšovat urbanistický rozvoj díky dokonalejšímu využívání dostupných dat a rozvíjet udržitelnost prostřednictvím inovativních řešení. S kým ještě spolupracujete?
Jako zásadní vnímám spolupráci se společností Waze a Google, od kterých získáváme data o stavu dopravy v Praze, která neustále vyhodnocujeme a analyzujeme. Tato data například využíváme ve spolupráci s Letištěm Praha, které zkoumá různé varianty tras z centra na letiště a jak dlouho ta cesta trvá.
Skvělá je také spolupráce s organizací Czechitas, která podporuje vzdělávání žen v IT. Klíčová je pro nás spolupráce s městskými společnostmi a organizacemi, které mají odpovědnosti za jednotlivé agendy, například dopravu nebo územní rozvoj.
Akciová společnost Operátor ICT vznikla přejmenováním společnosti Operátor OPENCARD, a.s. Co se od té doby ještě změnilo s přejmenováním společnosti?
Kdybych to vzal s trochou nadsázky, tak úplně všechno. Rozrostli jsme se a z malé společnosti, která měla na starosti jednu záležitost, na střední společnost, která pro město a další subjekty poskytuje celou škálu nejen IT služeb.
Nejzásadnější změna ale nastala postupně, a to v přístupu k technologiím. Netvoříme a nenakupujeme technologie pro technologie, abychom měli nálepku moderní high-tech metropole. Ale řešíme, co konkrétně naše město a jeho občané potřebují, a na základě toho hledáme to nejvhodnější řešení. Jednoduše vracíme technologii lidem, s tím, že do budoucna se chceme ještě více soustředit na občana a jeho potřeby.
Česká populace rychle stárne a ne všichni jsou schopni používat moderní technologie. Je na to Praha technologicky připravena?
Tady je důležité zmínit, že se velmi rychle mění, co je považováno za moderní technologie. V jednu chvíli byla televize tím nejmodernějším výkřikem, kterou mělo jen pár lidí. Pak se rozšířily do každé domácnosti, a dnes ji umí ovládat úplně každý. Naopak se dostáváme do situace, kdy už ji mnozí lidé ani nemají. Navíc technologická zdatnost dnešních šedesátníků je úplně na jiné úrovni, než byla před deseti lety.
Vývoj, ač je velmi rychlý, se neděje skokovitě, ale postupně. Město se tedy bude přizpůsobovat poptávce a postupně bude omezovat činnost některých úřadů. Ruku v ruce s tím ale půjde další rozvoj bezbariérové MHD a osobní mobility pro seniory. Digitalizace je trendem dnešní doby a lidé si ji zaslouží. To ale neznamená, že město přestane být otevřené a přístupné všem občanům.
Jak vy osobně si představujete lepší život v Praze? A v jaké Praze budoucnosti by se vám nejlépe žilo?
Jsem technooptimista, takže věřím, že se čím dál tím více budeme posouvat do stavu, kde budou technologie co nejefektivněji pomáhat lidem, namísto toho, aby nám řídily a předurčovaly život.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Tomášem Barczim
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama