e-news.cz - kurzy
Reklama

Pomoc budou potřebovat až tři miliony lidí: Krize na Ukrajině očima humanitární organizace

26.02.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pomoc budou potřebovat až tři miliony lidí: Krize na Ukrajině očima humanitární organizace

Začala válka. Vpádem ruských vojsk na Ukrajinu eskalovala sedm let trvající napjatá situace v otevřený válečný konflikt. Pro místní obyvatelstvo to znamená další zhoršení již tak špatných podmínek, ve kterých musí žít.

S jakými problémy se dlouhodobě potýkají? Jak na místě pomáhá organizace ADRA a jakou další pomoc chystá? A jak můžete pomoci vy? Aktuální informace čerpáme z podkladů od kolegů a kolegyň z ADRA Ukrajina, kteří působí přímo na místě.
Co je nyní potřeba
Lidé v oblastech zasažených konfliktem budou nyní potřebovat humanitární pomoc, tedy zajištění základních životních potřeb – vody, potravin, hygienické a zdravotnické péče. První odhady hovoří o tom, že v roce 2022 budou tuto pomoc potřebovat téměř 3 miliony lidí.
Odnesou to hlavně ženy, děti a starší lidé
Nejvíce ohroženi jsou dlouhodobě ti, kteří žijí na území nekontrolovaném ukrajinskou vládou (NGCA) blízko tzv. linie doteku. Zdejší obyvatelé byli již dříve zasaženi omezením pohybu přes linii doteku v souvislosti s  COVID-19 a byli tak odkázáni na humanitární pomoc. A potřeba pomoci zde bude narůstat. Mimořádně zranitelní jsou pak zejména starší lidé a domácnosti složené pouze z žen a dětí, kteří žijí v izolovaných vesnicích. Mnoho z nich je sociálně slabších a ať už z ekonomických nebo jiných důvodů mají omezenou mobilitu.
Téměř 2,5 milionu lidí se již nyní potýká s problémy v oblastech WASH (voda, sanitace, hygiena). Nevyhovující podmínky panují ve zdravotnických a sociálních zařízeních, školách, sirotčincích a v nespočtu domácností. Vodovodní zařízení, stejně tak jako jejich obsluha, se dostávají do velkého nebezpečí. V některých městech bylo kvůli ostřelování zcela přerušeno zásobování vodou, na místě jsou tak potřeba cisterny.
Ani v oblastech dosud kontrolovaných ukrajinskou vládou není situace nijak růžová. 33 % domácností potřebuje zajistit přístup k pitné vodě. Pokud vůbec nějakou vodu mají, pak často není bezpečná a zdraví prospěšná. Statisíce lidí také potřebují zajistit přístup k sanitaci. Obyvatelé žijí v nehygienických podmínkách.  Ceny hygienických produktů stouply o 20 % a chudí obyvatelé si je často nemohou dovolit.
Jak ovlivní životy lidí válka
Ozbrojený konflikt samozřejmě ještě zhorší současnou humanitární krizi. Až 2 miliony lidí na východě Ukrajiny, kteří žijí podél kontaktní linie dlouhé 427 km, bude ohroženo vysídlením a násilím. Velkou část z nich tvoří starší lidé. „Válka ještě více prohloubí problémy s poškozenou infrastrukturou, omezí pohyb lidí, zablokuje přístup ke komunitám v nouzi, zhorší přístup k lékařské péči, veřejné dopravě, bankovním službám…,“ vypočítává možné důsledky Andrej Arvensis, projektový a finanční manažer Oddělení zahraničních projektů ADRA. „Již nyní je problém s přístupem k základním potravinám, hygienickým potřebám. Také je potřeba brát v úvahu, že jsme uprostřed zimního období a kvůli zhoršeným dodávkám plynu a elektřiny nemají lidé často čím topit.“
Jak na míste pomáha ADRA Ukrajina a ADRA Česká republika
Česká ADRA na Ukrajině pomáhá již od roku 2014. Soustředili jsme se například na pomoc lidem, kteří přišli o domov, pomoc sociálně znevýhodněným dětem či na podporu místních neziskových organizací, které dále samy pomáhají potřebným. Zatím poslední projekt byl zaměřen na zlepšení podmínek lékařské péče, budování kapacit místních nemocnic a ochrany v regionech nejhůře zasažených pandemií COVID-19. Zde najdete přehled všech našich předchozích projektů na Ukrajině.
Kancelář ADRA Ukrajina působí přímo na místě, od ní také čerpáme informace „z první ruky“. Její projekty v posledních letech směřovaly ke zmírnění výše popsaných problémů. ADRA Ukrajina zajišťovala přístup k pitné vodě, distribuovala topivo či hygienické potřeby atd. Prozatím jsou předchozí projekty vzhledem k nebezpečné situaci pozastaveny. ADRA Ukrajina poskytuje v tuto chvíli lidem psychosociální pomoc online, situaci monitoruje a připravuje se na humanitární pomoc, která bude v následujících dnech, týdnech a měsících potřeba ve zvýšené míře.
V důsledku války se ve snaze uniknout do bezpečí dá do pohybu velké množství lidí. Na zajištění jejich základních potřeb bude v první fázi určen i výtěžek naší sbírky SOS ADRA – Pomoc Ukrajině – konkrétně na podporu při evakuaci a zajištění základních potřeb vysídlených a evakuovaných obyvatel.
„Jako humanitární organizace jsme připraveni pomáhat všem lidem v nouzi bez rozdílu. Bude-li potřeba, jsme připraveni podpořit uprchlíky i v rámci České republiky, nicméně zkušenosti z jiných válečných oblastí ukazují, že lidé se primárně snaží zůstat co nejblíže svému původnímu bydlišti. Do vzdálenějších oblastí směřují až ve chvíli, kdy je konflikt dlouhodobý či jim nezbývá jiná možnost,“ doplňuje ředitel české pobočky ADRA, Radek Špinka.
Solidarita českých dárců a dárkyň je obrovská. Během prvního dne po otevření sbírky SOS ADRA – Pomoc Ukrajině se vybralo 1, 7 milionu korun! A dalších 900 000 Kč lidé přispěli prostřednictvím partnerské sbírky Nadačního fondu pomoci, jejíž výtěžek pomáháme distribuovat. Díky tomu jsme mohli první finanční prostředky odeslat hned tentýž den, kdy válka vypukla.
Pomožte i Vy na: https://www.darujme.cz/projekt/1205456
Děkujeme vám!
Foto + Zdroj: ADRA ČR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama