e-news.cz - kurzy
Reklama

Pavel Janeček: Podstatou dnešní krize je překotné implementování Green Dealu

03.09.2022, Autor: Renáta Lucková

4 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 5
Pavel Janeček: Podstatou dnešní krize je překotné implementování Green Dealu

Pavel Janeček je energetický poradce a odborník. Od roku 2014 do 2021 byl předsedou představenstva Pražské plynárenské, a.s.. Problematice energií se věnuje celý svůj profesní život.

Vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze, obor ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky. Po studiích pracoval ve společnosti Cheming a Karma Český Brod. Své manažerské zkušenosti získal též v zahraničí v investiční společnosti Explorer Global New Yourk, v maďarském Feg ZRt a ve švédské firmě Pergo Trelleborg.

„Všichni sousedé ČR mají podepsaný dlouhodobý kontrakt na dodávku zemního plynu a řešení této krize je tím determinováno,“ říká Pavel Janeček. 

Rozhovor s PAVLEM JANEČKEM, energetickým odborníkem a bývalým generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti Pražská plynárenská.

Nedávno jste se zmínil, že vláda musí být v současné energetické krizi daleko aktivnější. Jak?

Aktivnější v řešení příčin a nikoliv následků. Jakékoliv subvence jsou totiž vhodné jen při okamžité a krátkodobé pomoci a v počátcích krize. Pokud máme krizi systémovou, a vyplývající ze špatně nastavené energetické politiky, je řešením její správné nastavení. To ale začíná správným pojmenováním příčin. A toho se zjevně vláda z nějakých důvodů obává. 

Podstatou dnešní krize je překotné implementování Green Dealu, jeho parametrech, např. emisní povolenky, podpora tzv. obnovitelných zdrojů, tlak na elektromobilitu apod.

Jak vidíte energetickou situaci v sousedních zemích EU?

Záleží stát od státu. Ale všichni sousedé ČR mají podepsaný dlouhodobý kontrakt na dodávku zemního plynu a řešení této krize je tím determinováno. Např. Maďarsko nejenže díky tomuto poskytuje svým občanům dostupnou cenu energií, ale také zastropovalo ceny pohonných hmot. Francie a Slovensko zastropovaly cenu elektrické energie pro občany na víceleté období, po kterém se očekává, že ceny energií klesnou, a díky tomu občané zvládnou onu kritickou fázi extrémních cen energií.

Zastáváte názor, že je důležité, aby o energetice a energetických politikách v jednotlivých státech a na úrovni EU rozhodovali skutečně energetici, a ne enviromentální asistenti. Máme dostatek odborníků?

Určitě. Víte, v České republice je stále velice kvalitní energetické školství (ČVUT), a také celá řada firem, které jsou skutečnými energetikami. Např. ČEZ, PRE, Innogy, Pražská plynárenská, E.on apod. V nich se mladí lidé mohou učit od zkušených kolegů. Já fakt nemluvím o překupnících energií, kde to o energetice vůbec není. Ty firmy jsou důsledkem nastavení evropské energetické politiky, tzv. unbundlingu, a plánují na pár měsíců dopředu.

Co by znamenalo odpojení plynu pro země EU?

Jednoduše katastrofu pro veškerý průmysl a obrovské problémy pro občany. Nejde samozřejmě jen o topení, ale hlavně o to, že obecně uholovsky jsou základní surovinou pro většinu chemického a potravinářského průmyslu.

O topení navíc nejde jen pro humánní účely, ale také o topení v drůbežárnách, vepřínech apod.

O totálním odpojení se ale nebavíme. Hovoříme o náhradě tzv. ruského plynu ve výši cca 200 mld kubíků ročně.  A tady jde o nejen nedostatek plynu v zemích EU, ale také o cenu plynu na trhu. Už dnes vidíme, že dosahuje tzv. neuplatitelných výšek. To znamená likvidaci značné části průmyslu na území nejen ČR, ale také snížení konkurenceschopnosti průmyslu v Evropě.

Jaký náhradní zdroj za plyn můžeme mít?

Jak jsem popsal. Náhrada za plyn neexistuje bez průmyslu, ale v topení samozřejmě. Pak se jedná o časové hledisko oné náhrady, a také o cenovou dostupnost. 

Potřebuje být ČR součástí energetické burzy?

Nepotřebuje, ale proč by neměla být? Burza je nejspravedlivější systém obchodování s energiemi. Nicméně musí fungovat. Pokud na burze jsou na prodejní straně jeden, dva prodejci, není to o burze, ale o spekulaci. 

Na to, na co narážíte, je prodej elektrické energie přes lipskou burzu. Tam se jedná o to, že na ní se stanovuje cena EE, ale obchody pak leckdy probíhají mimo tuto burzu. Já navrhuji, aby se za současné situace přes burzu prodávaly pouze přebytky EE vyrobené na území ČR.

Je nám EU schopna pomoci v případě přerušení dodávek plynu a energií? Kdo by nám pomohl?

V posledních dnech byl uzavřen pakt o energetické solidaritě, a je to mylně vykládáno jako úspěch českého předsednictví EU. Takovéto smlouvy, které jsou v podstatě vynucené pro celou řadu států, především těch, které nejsou zasaženy energetickou krizí z důvodu jejich geografické polohy, jsou z podstaty systémovým přerozdělováním. A jejich vymahatelnost se ukáže až v době, kdy budou moci být vymahatelné. Já jsem smlouvu nečetl, ale zajímaly by mě právě ona vymahatelnost a případné sankce za neplnění.

Jak vidíte dnes problém Green Dealu?

Ano, vidím. A hlavně vidím, že jsem asi v menšině, protože v současné době parlament EU hlasuje o taxonometrii, o přípustnosti jádra, plynu a řeší, kdo a jak se odvolá.
A přitom se na většinu státu hrne pohroma nevídaných rozměrů. To je pro mne překvapivé.

Jaký je potenciál řešení energetické krize investicemi do obnovitelných zdrojů?

Byl tady nedávno německý ministr pro energetiku a klima pan Habeck, a řekl, že budou stavět větrné offshore parky až do instalovaného výkonu 70GW. Tak fajn. Asi to řešením je. Jenže loni v létě nefoukalo a ani nesvítilo slunce, a Německo zoufale potřebovalo energii. Až dostalo ji z ČR. Podobně Rakousko. Nutno připomenout, že v té době ještě Německo disponovalo 4 jadernými bloky. Dnes má už jen 3 a ty odstaví do konce roku 2022. Co potom?

Naděje na to, že ceny energií klesnou, jsou iluzorní. Pomáhá stát dostatečně?

Nevím, jestli jsou iluzorní. Jde o časové hledisko. Z toho, co jsem napsal, jde o to, že je podstatné pojmenovat, proč je cena vysoká. A pokud to uděláme, víme, že klesnout může. Stát, jak vidno, zatím ty kroky nedělá..

Máte obavy, co se tady bude dít s firmami a velkými podniky v příštích měsících a letech? Jaké dopady budou na české domácnosti? 

Samozřejmě, že mám… a hlavně proto apelujeme s dalšími kolegy na okamžitá řešení, protože pokud přijdou, a ony přijít musí, se zpožděním, možná nebude komu pomáhat, a dále je jasné, že budou mnohem dražší. Ono totiž dojde k masovému propouštění a o nezaměstnanost se bude zase starat stát. Proto není jasné proč stát s řešením energetické krize tak váhá. Onen odporný tarif s náklady cca 66 mld nic neřeší, protože nárůsty cen energií jsou enormní. 

Jaká tedy bude nadcházející zima?

Já se obávám, že bude velice studená, přestože na předpověď počasí nejsem specialista.

Jak si nejlépe dobíjíte energii vy?

Energii dobíjím sportem a práci se zvířaty. Manželka provozuje koňskou farmu, a její zvířecí obyvatelé jsou nejlepším způsobem, jak přijít na jiné myšlenky.

Děkuji za rozhovor.

Foto: Poskytnuto Pavlem Janečkem

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama