Apogeo
Reklama

Lukáš Smetana: Celý areál je pouze o moderních technologiích

02.12.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Lukáš Smetana: Celý areál je pouze o moderních technologiích

Rozhovor s Lukášem Smetanou, spolumajitelem Automatických mlýnů Pardubice a architektem.

Lukáš Smetana je český architekt a spolumajitel Automatických mlýnů v Pardubicích. Spolu s manželkou v roce 2016 koupili areál Automatických mlýnů. Přestěhovali se z Prahy do Pardubic a začali snít o tom, že z Gočárových mlýnů udělají nové kulturní centrum v Pardubicích. Na splnění svého snu intenzivně pracují nejen ve spolupráci s městem Pardubice a Pardubickým krajem.

„Celý areál je pouze o moderních technologiích. I například původní Gočárovo obilné silo je celé řízeno přes počítač, vytápěno geotermální vodou z šesti hlubinných vrtů a řeší úsporně facility management. A v případě Sféry je zde i technologie od NASA,“ říká Lukáš Smetana. 

V roce 2016 jste jako manželé koupili areál Automatických mlýnů. Čí to byl v té době poměrně bláznivý nápad?

Nápad to byl mého kamaráda a skvělého architekta Zdeňka Balíka (ZETTE atelier) a já Zdendovi věřil. On viděl potenciál v areálu a já měl tu odvahu jej zrealizovat.

Co jsou Automatické mlýny? 

Automatické mlýny jsou nyní veřejný prostor kolem obilného Sila, jsou to opravené původní Gočárovy mlýny bratrů Winternitzů, vzdělávací centrum Sféra a galerie Gampy. Automatické mlýny jsou nyní začátek nové čtvrti v Pardubicích, kde budou ty nejlepší podniky gastra a ty nejkrásnější byty a kanceláře.

Proč jste se z Prahy odstěhovali do Pardubic?

Nebavilo mě dojíždět z Prahy do Pardubic. Chtěl jsem zároveň, aby rodina žila a děti vyrůstaly v krásném krajském městě uprostřed republiky. Máme tu blíže Krkonoše a hezky se tu jezdí na kole. Oproti Praze je tu vše velmi blízko a nic tu nechybí. 

Na pravém břehu řeky Chrudimky navrhl architekt Josef Gočár na začátku dvacátého století budovu mlýnů pro bratry Winternitze. Co z toho zbylo?

To, co Gočár navrhl, se opravilo, celý mlýn se zpřístupnil veřejnosti, stal se bezbariérový a doplnil se o krásný další dům. Okolí mlýnů jsme zvelebili, doplnili park a náměstí.

Pokračujete v architektuře mlýnů v duchu Gočára? 

Z Gočárovy architektury vycházíme a jsem přesvědčen, že by z nás měl radost. Dokonce jsme i odstranili Gočárovu chybu při navrhování obilného sila. 

Dříve zde byl rozsáhlý průmyslový areál, který ukončil svůj provoz teprve před deseti lety. Co zde bylo dříve?

Než zde vyrostly mlýny, tak to byla okrajová část města. Byly zde původně hospodářské objekty malostatkářů a dle fotek bylo toto území dost neutěšené.  

Pod taktovkou tří investorů se objekt v posledních letech postupně mění na pardubické centrum umění. Jak těžké bylo sehnat investory? 

Žádné investory jsem nesháněl. Celý areál je o architektuře. Kvalitní architektuře. Pod naší taktovkou jsme naslouchali architektům, kteří měli nápady a ti architekti přišli s nápadem, aby Pardubický kraj umístil galerii u nás v areálu a ne na pardubickém zámku. A v případě vzdělávacího centra Sféra, to byl zase nápad odborníků ve vzdělávání a dotační politice.

Veřejnosti jste otevřeli už letos v září. Jaký je o projekt zájem?

Zájem je enormní a asi se to dalo čekat. Já osobně se těším až bude postavená druhá 

etapa. Teprve poté bude mít celý areál větší smysl a zázemí pro návštěvníky.

Intenzivně pracujete nejen ve spolupráci s městem Pardubice a Pardubickým krajem. Jaká je spolupráce mezi podnikateli a veřejnou správou? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Nejdříve jsem musel nastavit pravidla v rámci architektury jednotlivých domů a pro partnery bylo toto nastavení nakonec výhodné. Veřejná správa má samozřejmě svázané ruce výběrovými řízeními a málokdo dělá architektonickou soutěž. U nás v areálu dostalo město a kraj projektovou dokumentaci od těch nejlepších architektů a mohli rovnou soutěžit dodavatelé staveb. A nyní si již každý řeší provoz domu samostatně a na úrovni politiků či ředitelů institucí se scházíme občas. Zároveň smekám před politiky, že co slíbili při prvotních jednáních, tak to na 100% dodrželi. Veřejná správa je o lidech. Já jsem byl ke všem upřímný a oni jsou také. 

Představuje oprava budovy také nějaké vaše architektonické nápady?

Žádné. Jsem vystudovaný architekt, ale nejsem praktikující. Nejsem v navrhování dobrý a tak to nedělám. Ani domů si nekoupím sedačku, bez konzultace s architektem Zdeňkem Balíkem. 

Mohou se v areálu dočkat také moderních technologií? Jakých? 

Celý areál je pouze o moderních technologiích. I například původní Gočárovo obilné silo je celé řízeno přes počítač, vytápěno geotermální vodou z šesti hlubinných vrtů a řeší úsporně facility management. A v případě Sféry je zde i technologie od NASA.

Kdy bude projekt plně ekonomicky udržitelný?

Ekonomicky bude vše fungovat za cca 3-5 let, až bude postavená druhá etapa a celý areál se uzavře.

Co dalšího chystáte? 

Když jsem v roce 2015 skončil s výstavbou bioplynových stanic, tak jsem si říkal, že už nic dělat nebudu. Teď mám představu, že až za 5 let dostavím areál, tak už dělat nic nebudu, ale kdo ví?

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Lukášem Smetanou

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama