e-news.cz - kurzy
Reklama

Lubor Žalman: Celá historie lidstva je lemována přílivem nových technologií a naše epocha není ničím výjimečná

04.12.2023, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Lubor Žalman: Celá historie lidstva je lemována přílivem nových technologií a naše epocha není ničím výjimečná

Rozhovor s Luborem Žalmanem, partnerem a spoluzakladatelem EnCor Wealth Management.

Lubor Žalman je partner a spoluzakladatel EnCor Wealth Management. Patří k nejzkušenějším českým bankovníkům a finančníkům. Své zkušenosti získal již od počátku 90.let. 

„Za těch třicet let je obrovský posun v konkurenci mezi burzami a v konkurenci mezi retailovými obchodníky. Spousta lidí obchoduje nebo spíš spekuluje na svém mobilu cestou do práce. Kauza MEME stocks nám ukázala sílu drobných obchodníků, alespoň u nelikvidních akcií. Valuace titulů, které se z nějakého důvodu stanou „cool“ se mohou dostat do těžce nesmyslných hodnot a drobným spekulantům zůstanou často jen oči pro pláč,“ říká Lubor Žalman.

25 let se pohybujete ve finančnictví. Jak se tento sektor za tu dobu proměnil?

To se snad ani nedá popsat. Když jsem před 32 lety přišel do Komerční banky, tak se všechno stavělo od základů. Nikdo tam neměl počítač. Výpisy z účtů v krabicích od bot. Neexistence řízení rizik. Neměli jsme pro klienty, běžný účet, kartu, hypotéku, spotřebitelský úvěr – prostě nic. Takže první fáze českého finančního sektoru byla samozřejmě produktová. Vyhrával ten, kdo měl produkty. Pak přišla fáze distribuční: horečně se stavěly pobočky, začínala distribuce přes web a později se přidal mobil. Třetí fáze byla marketingová. Ta přetrvává dodnes a je posilována komoditizací bankovních služeb. Odlišíte se už jen reklamou. Mnohem zajímavější než bankovnictví jsou dnes investice, péče o majetek a nástupnictví – jak ve firmách, tak v rodinách.

Pečlivě sledujete vývoj na burzách. Děje se na nich něco zajímavého?

Za těch třicet let je obrovský posun v konkurenci mezi burzami a v konkurenci mezi retailovými obchodníky. Spousta lidí obchoduje nebo spíš spekuluje na svém mobilu cestou do práce. Kauza MEME stocks nám ukázala sílu drobných obchodníků, alespoň u nelikvidních akcií. Valuace titulů, které se z nějakého důvodu stanou „cool“ se mohou dostat do těžce nesmyslných hodnot a drobným spekulantů zůstanou často jen oči pro pláč.

Co říkáte na českou burzu a český kapitálový trh?

My v EnCor milujeme české akcie, ale česká burza potřebuje posílit jak na straně poptávky, tak na straně nabídky. Připravovaný Dlouhodobý investiční produkt jí pomůže, trend přestupů z transformovaných do účastnických fondů také. Škoda, že žádná vláda nenašla odvahu na druhý pilíř penzijní reformy. Zažil jsem v Polsku, jak to nakoplo polský kapitálový trh. Oproti tomu česká regulace, přikazující transformovaným fondů „Neproděláš!“, je dvojí polibek smrti. Pro burzu, ale paradoxně i pro klienta těchto fondů. Tolik na straně poptávky, kde si myslím, že nejhorší je za námi. Na straně nabídky potřebujeme zajímavé IPOs, které přicházejí, ale pomalu. Přitom IPO je ideální forma částečného exitu, při které zakladatel firmy neztrácí kontrolu a dál ji může rozvíjet podle svého.

Jak se proměnil trh s dluhopisy? Jsou státní dluhopisy jistější?

Četl jsem někde na LinkedIn bonmot, že třetina českých dluhopisů jsou podvody, třetina fantasmagorický business plán a třetina jsou OK. Náš dluhopisový fond investuje tak do 10% z té poslední třetiny. Je to hodně práce, ale odměnou nám je výnos znatelně nad inflací. Tento segment seriózních dluhopisů tady před lety nebyl a je moc dobře, že vznikl. Státní dluhopisy jsou samozřejmě ještě jistější, ale zase málo nesou.

Bankovnictví prochází velkými změnami. Budeme muset v budoucnu do banky vůbec chodit?

Já už tam pár let nebyl. Asi se tam někdy stavím, až půjdu kolem jen tak z nostalgie.

Jak vidíte příliv nových technologií?

Celá historie lidstva je lemována přílivem nových technologií a naše epocha není ničím výjimečná. Jde o to se neustále učit novinkám a přemýšlet o tom, jak by mi mohly usnadnit nebo zpříjemnit život. Investičně je to samozřejmě zajímavé téma.

Jak vidíte investování do privat equity fondů? Kdy je dobré do nich investovat?

Právě teď. Nejlepší výnosy mají ty ročníky PE fondů, které investují tehdy, když se ekonomice příliš nedaří. Nakupují totiž levně. Slovem PE se teď ale ohání na trhu každý a ono je to jako s těmi třetinami jako u těch dluhopisů. Je tady pár českých PE fondů, které jsou řízeny profesionálně a nejsou zamořeny konflikty zájmů. Doporučuji investovat do nich anebo do těch globálních. Umíme to zprostředkovat, stejně jako to nabízejí i švýcarské privátní banky, působící na našem trhu.

Jak by se měl člověk učit být investorem? Co je k tomu potřeba?

Na jednom panelu minulý týden padl názor, že bez toho, aby člověk na začátku neprodělal vlastní peníze to nejde. Jde o to neprodělat je pak na konci a taky v prostředku. Upřímně si myslím, že pro mnoho lidí je to jen jiný druh gamblingu. Je mnoho přínosnějších věcí, které člověk může dělat. Tohle se dá delegovat na profesionály. Pokud to někdo ale myslí vážně, tak by se měl naučit investorské řemeslo v nějaké kvalitní investiční firmě a pak se teprve udělat pro sebe.

Jak vidíte jako ekonom a bankéř současnou ekonomickou situaci v ČR?

Chtělo by to méně hádek a více práce a odvahy kousnout do nepříjemných věcí jako jsou penzijní reforma, deficit rozpočtu a vzdělávání. Dřív jsme byli pro Poláky vzorem, teď už to bude brzy naopak. Proč??

Co vše současná krize dle vás ovlivňuje? 

Já žádnou krizi nevidím, jen naprosto obvyklou fázi hospodářského cyklu.

Je o vás známé, že jste skalní fanoušek FC Baník Ostrava. Jak si dnes podle vás stojí tento klub a český fotbal?

Po dnešním kole jsme čtvrtí a příští neděli přijede do Ostravy Sparta. Co chtít víc??

Druhým vašim velkým koníčkem je rocková hudba. Co pro vás hudba znamená?

Nejen rocková. Občas mám náladu i na folkáče, ale čím jsem starší, tím víc je to o nostalgii. Kytaru jsem už nedržel v ruce ani nepamatuju… Taky bych ještě chtěl poznat víc z klasické hudby. Mám rád čtyři pět „profláknutých“ věcí a to mi přijde málo.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Luborem Žalmanem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama