e-news.cz - kurzy
Reklama

Lucie Cervera Siglerová: SOVA má šanci být největší český satelit do 100 kilogramů

14.01.2023, Autor: Renáta Lucková

6 votes, average: 4,17 out of 56 votes, average: 4,17 out of 56 votes, average: 4,17 out of 56 votes, average: 4,17 out of 56 votes, average: 4,17 out of 5
Lucie Cervera Siglerová: SOVA má šanci být největší český satelit do 100 kilogramů

Rozhovor s LUCIÍ CERVEROU SIGLEROVOU, finanční ředitelkou a prokuristkou OHB Czechspace.

Lucie Cervera Siglerová je finanční ředitelkou a členkou vedení v brněnské společnosti OHB Czechspace, jedné z největších firem ve vesmírném průmyslu v České republice. Společnost je od roku 2018 součástí Evropské technologické skupiny OHB SE, která patří k nejvlivnějším evropským subjektům v kosmickém průmyslu.
Zákazníky společnosti jsou agentury a společnosti z oblasti vesmírného průmyslu s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) v čele, jako hlavním konečným zákazníkem. OHB Czechspace dodává konstrukce vesmírných sond, družicových adaptérů a podpůrného pozemního zařízení. Zaměřuje se na jejich vývoj, design, ověřování, zajištění nákupu a montáže, provádění mechanických zkoušek a dalších úkolů.

Lucie Cervera Siglerová vystudovala obor Veřejná ekonomika na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy Univerzity v Brně a po získání inženýrského titulu působila převážně na vedoucích pozicích v nadnárodním firemním prostředí. Od roku 2021 se v OHB Czechspace podílí na řízení, provozním managementu a strategii firmy. 

Vesmírný průmysl je v České republice na vzestupu. V čem vidíte Váš osobní přínos?

Rozvoj vesmírných technologií vidím jako nepostradatelnou součást budoucnosti nás všech, a jsem ráda, že mohu aktivně přispívat k růstu tohoto oboru v České republice. Lidé často hledají ve své práci přidanou hodnotu. Ve space sektoru není potřeba pro vyšší smysl chodit daleko. Dostanete se k práci na projektech, které jsou důležité pro celé lidstvo.

Po příchodu do prostředí vesmírného průmyslu byla pro mě velkou změnou výrazná genderová nevyrovnanost, proto ráda podporuji širší zapojení žen do inspirativního prostředí vesmírných technologií. V OHB Czechspace boříme statistiky a ženy tvoří celou třetinu z našeho téměř třicetičlenného mezinárodního týmu. Oceňuji také možnost skloubení kariéry a rodiny. Nejen z tohoto důvodu v OHB Czechspace prosazuji možnost flexibilních i částečných pracovních úvazků.

Na přelomu loňského listopadu a prosince se v Praze konal Czech Space Week, jedna z největších evropských výstav a konferencí, zaměřených na kosmický průmysl. Jednalo se o oficiální akci Českého předsednictví v Radě EU. Jak byste zhodnotila zpětně tuto událost?

Uplynulý ročník Czech Space Week potvrdil, že kosmický průmysl v České republice je na velmi vysoké úrovni, máme desítky kvalitních firem, které jsou schopné obstát v evropské i celosvětové konkurenci. Vedle toho máme také silnou vědeckou základnu, protože čeští vědci patří ke světové špičce. Pro nás je spolupráce s českými firmami a podpora aktivit kosmického průmyslu v tuzemsku zásadní. Proto jsme každoročně také jedním z hlavních partnerů akce.

Dokladem kvality českých projektů byl i velký zájem návštěvníků o prezentace českých firem a jejich ambiciózních projektů. Jedná se o program Ministerstva dopravy České republiky a Evropské kosmické agentury, jehož cílem je podpořit expertízu českých firem v oblasti realizace a vedení komplexních misí. Odpovědí na tuto výzvu je i naše vědecká mise SOVA, kterou jsme na Czech Space Week představili.

Jaké byly ohlasy účastníků akce, na co se vás ptali nejčastěji?

Od účastníků akce jsme často dostávali dotaz na míru propojenosti s našimi sesterskými společnostmi v rámci skupiny OHB. Vážíme si toho, že od OHB máme oporu v případě potřeby, ale v rámci zakázek spolupracujeme naprosto stejně s firmami v rámci i mimo skupinu. OHB Czechspace vystupuje jako samostatná firma a sami si určujeme budoucí směřování a projekty, na které se chceme zaměřit. V oblasti spolupráce je nyní naším hlavním cílem navazování a prohlubování vztahů s firmami z České republiky. Většina mých kolegů jsou Češi a vážíme si možnosti rozvíjet vesmírný průmysl v naší republice.

Na úrovni evropské spolupráce se vaše společnost podílí na vývoji nových technologií a přístupů. Na čem se konkrétně podílíte? Co v rámci toho jste schopni nabídnout?

Společnost OHB Czechspace funguje na českém trhu čtyři roky, za tu dobu jsme si vybudovali silnou základnu inženýrských služeb. Naší klíčovou vizitkou jsou prokazatelné zkušenosti v oblasti konstrukce, analýz, montáží a testování strukturálního vybavení pro družice a raketové nosiče. 

Nedávno jsme v rámci společnosti otevřeli také novou divizi výzkumu a vývoje, kde pracujeme na studiích nových technologií. Příkladem takového výzkumu je náš projekt CRYSA. Jeho cílem je najít nové materiály, které odolají extrémně nízkým teplotám dosahujícím téměř tři sta stupňů Celsia. Na projektu spolupracujeme s českými vědci z Akademie věd. Výsledné materiály pak využije Evropská kosmická agentura, například pro chystaný rentgenový teleskop Athena.

V současné době pracujeme také na návrhu a výrobě vlastních kosmických produktů pro trh s družicemi a nosnými raketami. Provádíme kompletně celý vývoj, od náčrtu na papíře až po kvalifikovaný letový hardware. Počítáme se zapojením českých partnerů, a i samotnou výrobu chceme kompletně realizovat v České republice, aby celý hodnotový řetězec zůstal na domácím trhu. Konkrétní plány ale prozradíme až v průběhu roku.


Mezi vaše hlavní projekty patří česká satelitní mise SOVA, na jejíž první fázi vaše společnost získala letos zakázku od Evropské kosmické agentury. Můžete nám to více přiblížit, o co se jedná?

SOVA bude česká vědecká mise, která pomůže řešit problematiku globální změny klimatu. Přinese přesnější klimatické modely, a tím také umožní lépe předpovídat extrémní jevy počasí, jako jsou ničivé bouře, silný vítr nebo dokonce tornáda. Družice SOVA bude pomocí unikátního přístroje nahlížet do zemské atmosféry a studovat gravitační vlny. Jedná se o pohyby vzduchu, které se šíří ve vyšších vrstvách zemské atmosféry a ovlivňují počasí po celém světě.

SOVA má šanci být největší český satelit s váhou do 100 kilogramů, který bude vyslán do vesmíru od startu družice Magion 5 v roce 1996. OHB Czechspace vede průmyslové a institucionální konsorcium složené z českých a mezinárodních partnerů. V roli hlavního dodavatele studie jsme zodpovědní nejen za samotný návrh družice, ale také za zajištění nosné rakety a následný provoz SOVY ve vesmíru. Aktuálně připravujeme studii proveditelnosti, která určí další kroky projektu. Naším dalším cílem je stát se hlavním dodavatelem a integrátorem družicového systému pro nadcházející etapu.

V současnosti se zabýváte finalizací designu a potřebné dokumentace pro vesmírnou misi Hera, kde jste zodpovědní za celou konstrukci této průzkumné sondy.  Jaké bude poslání mise Hera? 

Posláním Hery je pomoci ochránit naši Zemi před srážkou s asteroidem. Tento unikátní experiment odstartoval v září 2022, kdy celý svět obletěla zpráva, že se americké NASA podařil první test planetární obrany. Sonda DART narazila do planetky Dimorphos, a tím změnila její oběžnou dráhu.

Na tuto první část mise naváže již v roce 2024 mise Hera, která je v režii ESA. Sonda Hera dorazí k Dimorphosu v roce 2026 a bude provádět podrobná měření zasaženého asteroidu. Data, která tak získáme, přispějí k tomu, aby bylo možné tento unikátní test zopakovat jako účinnou metodu obrany Země. Náš tým byl zodpovědný za vývoj kompletní nosné struktury, tedy hlavní karosérie sondy Hera. Jsme hrdí na to, že tento unikátní projekt ponese do vesmíru českou stopu.

Mise CO2M je součástí nové generace satelitů pro pozorování Země Copernicus HPCM, společného podniku ESA a Evropské unie. Jejím cílem je poskytnout Evropě provozní kapacitu k monitorování emisí CO2 způsobených člověkem. Podaří se díky vesmírným technologiím pomoci snížit emise CO2? 

Úkolem mise CO2M bude měřit, kolik oxidu uhličitého se do atmosféry uvolňuje výhradně lidskou činností. Vůbec poprvé tak bude možné přesně sledovat zdroje a množství emisí v jednotlivých zemích a regionech Evropské unie. Celá mise je součástí komplexního evropského družicového programu Copernicus. Přínosy družicového pozorování Země jsou klíčové nejen pro lepší měření klimatu, ale pomáhají lépe rozumět změnám v půdě, mořích nebo oceánech. Přináší cenná data pro zemědělství, lesnictví, energetiku a další oblasti.

Otázka snížení emisí CO2 je řešena na úrovni mezinárodních agentur, kde se signatáři shodli na určitých kvótách tohoto skleníkového plynu. Pro monitorování dodržování kvót na úrovní států ale i průmyslových oblastí a měst jsou nutné pokročilé měřící vesmírné přístroje a právě takové ponese družice mise CO2M. 

Budoucí vesmírné technologie otázku snižování emisí ale řeší i přímo. Velká část emisí oxidu uhličitého je produkována při získávání elektrické energie. Evropská kosmická agentura například studuje proveditelnost solární elektrárny umístěné na oběžné dráze země, která by elektrickou energii posílala zpět na zem.

Dalším tématem bezúhlíkové budoucnosti, především v oblasti dopravy, jsou palivové články, což je technologie původně technologie vyvinutá pro vesmírnou aplikaci.

Jaké další poslání vidíte pro ČR a vaši společnost v kosmickém výzkumu? 

Česká republika je členem Evropské kosmické agentury již od roku 2008. Za tuto dobu české průmyslové společnosti demonstrovaly, že jsou schopny být vysoce kompetentními dodavateli technolgoií na evropské úrovni. Česká výzkumná pracoviště se dokázala zapojit do mezinárodích vědeckých týmů vesmírných misí a podílela se na návrzích vědeckých přístrojů pro vesmírnou aplikaci.

Nyní má díky tzv. ambiciózním projektům Česká republika možnost posunout předchozí zkušennosti na vyšší úroveň a realizovat kompletní vědeckou vesmírnou misi.

Dokážeme díky kosmickému výzkumu ochránit život na planetě Zemi a planetu samotnou? 

Z hlediska hrozeb z vesmíru jednoznačně ano. Právě kvůli hrozbě dopadu asteroidu na zemi je nyní demonstrována metoda odklonu asteroidu za pomocí mise planetární obrany Hera, na které se naše společnost podílí.

V otázce hrozeb, které vznikly činností lidstva, jako například globální změna klimatu a přidružené jevy jako zánik ekosystémů pouze částečně. Družice pro pozorování země již nyní pomáhají při přesném monitorování procesů na zemi, jako je chování oceánů či ledovců, stejně jako atmosferických jevů. Dokáží také velice efektivně pomáhat při problémech velkých požárů, katastrof způsobených extrémními vlivy počasí nebo zmiňovaného monitorování oxidu uhličitého. Nicméně tyto technologie pouze představují nástroje, které s globálními výzvami dokáží pomoci, zodpovědné chování vůči naší planetě, tak abychom ji zanechali ve stejném stavu pro budoucí generace, zůstává na lidstvu samotném.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Lucií Cerverou Siglerovou

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama