e-news.cz - kurzy
Reklama

Miroslav Singer: Jednoznačně začít škrtat v rozpočtových výdajích

16.01.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Miroslav Singer: Jednoznačně začít škrtat v rozpočtových výdajích

Rozhovor s MIROSLAVEM SINGEREM, hlavním ekonomem a členem vrcholového vedení Generali CEE Holdingu.

Miroslav Singer je hlavní ekonom a člen vrcholového vedení Generali CEE Holdingu a bývalý guvernér ČNB. 

Miroslav Singer po ukončení studia na VŠE (obor matematické metody v ekonomii v Praze), pokračoval na doktorandském studiu University of Pittsburgh, kde v roce 1995 obhájil svou disertaci a získal titul Ph.D. Během let 1991‒1995 pracoval jako výzkumník a přednášející, později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu AV ČR a v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy. Od roku 1995 zastával významné manažerské posty ve finanční a průmyslové skupině Expandia, kde byl také v letech 2000 a 2001 ředitelem společnosti Expandia Holding. V roce 2001 nastoupil jako ředitel do společnosti PricewaterhouseCoopers ČR a setrval v ní až do roku 2005. 

V jaké fázi krize se teď dle vás nacházíme? Bude to ještě dlouho trvat?  

Z hlediska ekonomického vývoje nejsme v žádné krize. Krize by byla, kdyby docházelo. k významnému propadu výstupu, což se neděje. Jsme nejspíš na prahu recese, což sice není žádná radost, ale je to jev o poznání příjemnější, než je krize.

Bude cena za inflaci a krizi vyšší než si myslíme? Jaká tedy bude?

V tom máte trochu hokej. Budeme mít recesi, což není cena za inflaci, ale za snížení inflace. Zatím navíc nic nenaznačuje, že by ta recese měla být nějak dramatická.

Jsou nedávná rozhodnutí ponechat úrokové sazby ČNB efektivní reakcí na růst cen?

Efektivní reakcí na růst cen bylo jejich zvýšení, které teď zpomaluje růst úvěrů, obecněji množství peněz v ekonomice. Neboli, sazby na stávající úrovni významné segmenty ekonomiky brzdí, a tím přispívají ke zpomalování růstu cen. Na počátku příštího roku uvidíme, jestli to bude stačit.

Co je třeba udělat pro stabilizaci veřejných financí? 

Jednoznačně začít škrtat v rozpočtových výdajích. A to i těch mandatorních, neboli položených na zákonech. Vládne nám koalice disponující většinou v Parlamentu ČR a tedy schopná, bude-li k tomu mít ochotu, ty výdaje začít brzdit.

Jaké jsou hlavní faktory ovlivňující růst inflace v ČR? 

Úrok ČNB, kurz koruny, ceny energií a trh práce.

Kdy začne ČNB snižovat úrokové sazby a jaký lze očekávat kurz koruny?

Podle mého názoru určitě ne do druhé poloviny příštího roku, umím si ale představit i scénář, ve kterém nám stávající sazby zůstanou i po celý příští rok zachovány.

Jak vidíte ceny energií v současnosti? Jaké jsou výhody a nevýhody zvolené metody zastropování energií?

Vzhledem k tomu, že vláda, tuším, před Vánocemi oznámila, že se na detailu dohodla s dodavateli, a my ho ještě neznáme, těžko se mi to hodnotí. Zásadní dlouhodobě není stropování cen, ale úspory ve spotřebě, a zajištění jiných zdrojů. Zdá se, že obojí nám mj. „zařizuje“ při zvýšení cen energie v EU primárně normální, takřka učebnicové fungování tržní ekonomiky. Vyšší cena přitahuje dodavatele, a motivuje spotřebitele ke snižování spotřeby.

Jaké je řešení energetická krize?

Energetickou krizi řeší vyšší ceny, ale na úkor naši životní úrovně. Pokud chceme řešení energetické a nižší ceny, musíme zvýšit produkce energie, a to i té generované z klasických zdrojů. Takže investice do energetického sektoru musí stoupnout.

Třetina Čechů není na krizi připravena. Dá se vůbec na krizi připravit? 

Nedá, debata o připravenosti na krizi je nesmyslná. Ale ve skutečnosti, jak jsem již psal, toto žádná krize není.

Jak se bude vyvíjet inflace v roce 2023? 

Na počátku roku ještě mírně tažena dalším navýšením cen energií pro mnohé odběratele mírně vzroste, aby pak poměrně prudce padala. V druhé polovině roku by už měla být spolehlivě na jednociferných hodnotách, jež budou klesat. To vše ale předpokládá, že primárně ruská agrese na Ukrajině nebude nějak dramaticky eskalovat. Zde ale podotýkám, že, nebude-li tento předpoklad naplněný, ekonomický vývoj nebude náš hlavní problém. 

Jaké jsou podle vás výhledy české ekonomiky, českých firem a domácností do budoucna? 

Přežijeme, přizpůsobíme se a mírně zchudneme, což se již děje. Ale ta chudoba bude relativní, například příjmy lidí se ve svém o inflaci očištěném vyjádření posouvají zhruba o pět let zpátky. To zní sice dramaticky, ale rok 2017 nebyl rokem hladu a bídy.

Co si přejete do nového roku 2023?

Aby nám nepřinesl už žádné šokující překvapení. To, co jsme zažili v posledních třech letech, stačilo.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Miroslavem Singerem

Zdroj:  Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama