e-news.cz - kurzy
Reklama

Luboš Koželuh: Musíme si přiznat, že v ženských sportech je menší konkurence než mezi muži

20.05.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Luboš Koželuh: Musíme si přiznat, že v ženských sportech je menší konkurence než mezi muži

Rozhovor s Lubošem Koželuhem, ředitelem a promotérem turnaje Tipsport Czech Ladies Golf Open v Berouně.

Luboš Koželuh je ředitelem a promotérem turnaje Tipsport Czech Ladies Golf Open v Berouně, který je součástí Ladies European Tour, světové dámské golfové série, která se hraje na čtyřech světadílech. 

Již pátý ročník golfového Tipsport Czech Ladies Open se uskuteční od 23. do 25. června 2023 opět v Berouně. „Bude hrát prakticky kompletní špička z Ladies European Tour, ale pro mne a pro české diváky je nejdůležitější, že bude hrát všech šest českých hráček, které hrají letošní LET v čele s Klárou Spilkovou a loňskou berounskou vítězkou Janou Melichovou, Sárou Kouskovou, Terezou Meleckou, Kristýnou Napoleaovou a Terezou Koželuhovou. Budou doplněny o další tři české profesionální hráčky a čtyři nejlepší amatérky,“ říká Luboš Koželuh.

Již pátý ročník golfového Tipsport Czech Ladies Open se uskuteční od 23. do 25. června 2023 opět v Berouně. Stalo se to již tradicí? 

Ano, můžeme to takto pojmenovat, nazvat. Čas běží a my finišujeme s přípravami již pátého ročníku.

Dějištěm turnaje Ladies European Tour bude počtvrté za sebou hřiště Royal Beroun Golf Clubu. Co vás na Berounu tolik baví?

V Berouně mne baví prakticky všechno, podstatné ale je to, že se prakticky vše sešlo a propojilo. Výborné hřiště, vhodné dámský světový profesionální golf, jeho výborné umístění, kousek od Prahy, od letiště, na dálnici D5. Výborné vedení resortu, stejně jako celý tým zaměstnanců, kdy všichni vzali turnaj za vlastní. V neposlední řadě i to, že Beroun je domovským městem generálního partnera turnaje, společnosti Tipsport.

Prize money jednoho ze 30 turnajů světové profesionální série byly letos navýšeny o padesát procent na 300 000 eur. Celkem se na Ladies European Tour 2023 hraje o rekordních 35 milionů eur. To jsou ve sportovní komunitě až neuvěřitelné finanční odměny, co k tomu říci?

Ano, finanční výdělky, které nejúspěšnější hráčky mohou vyhrát jsou opravdu vysoké, v tomto ohledu má tenis a golf velký náskok před ostatními individuálními sporty. Je zajímavé, že na takto vysoké prize money si v loňském roce sáhly i české hráčky. Klára Spilková vyhrála KPMG Irish Open, Jana Melichová náš Tipsport Czech Ladies Open, kde byla Klára druhá, stejně tak druhá byla Kristýna Napoleová na Aramco Saudi.

Přímé přenosy ze všech tří turnajových dnů vysílá opět O2 TV Sport, který je zároveň těsně před podpisem o vysílání celé série Ladies European Tour na další tři roky 2024-2026. Tento projekt by měl patřit mezi šest největších sportovních projektů O2 TV Sport. Dostane se tak český ženský golf i do světových sportovních médií? 

Že se vysílá náš turnaj a zároveň celá série na O2TV Sport je velké vyznamenání pro nás, ale zejména pro české hráčky, kdy tzv. česká stopa je jedním z důležitých momentů při rozhodování o výrobě a vysílání projektu a stejně tak při nákupu televizních práv. Český ženský golf se do světových televizních médií již dostal, bylo to vždy, když se české hráčky umístili v popředí turnajů, které jsem již zmínil. Loňský rok byl pro český golf v tomto ohledu průlomový.

Proč si myslíte, že ženský golf je dnes na tom lépe než mužský? 

Musíme si přiznat, že v ženských sportech je menší konkurence než mezi muži, na druhou stranu úspěchy českých tenistek, Martiny Sáblíkové, Ester Ledecké, nyní i nově českých golfistek, ukazují že v naší zemi je zajímavé specifikum dámského profesionálního sportu.

Jste promotér s bohatou zkušeností i z jiných sportů. Jak je náročné být promotérem?

Je to podle mne náročné podnikání, osobně se organizaci sportovních eventů věnuji skoro už třicet let, a tím jsem získal určité zkušenosti, a řekněme rozvinul organizační schopnosti, zároveň je potřeba i určitá finanční nezávislost a finanční „zajištění“, protože eventy parametrů Tipsport Czech Ladies jsou velmi finančně náročné.

Bude mít letošní ročník svá specifika?

Specifika mít nebude, budeme se snažit turnaj zase o kousek posunout dopředu ve spolupráci s hlavními partnery, golfovým resortem, O2TV Sport a generálním partnerem společností Tipsport. Budeme si přát, aby nám vyšlo počasí a dařilo se českým hráčkám. Pokud se toto stane, většinou turnaj běží jak po drátkách.

Koho letos v Berouně uvidíme? Bude mít turnaj znovu hvězdu?

Bude hrát prakticky kompletní špička z Ladies European Tour, ale pro mne a pro české diváky je nejdůležitější, že bude hrát všech šest českých hráček, které hrají letošní LET v čele s Klárou Spilkovou a loňskou berounskou vítězkou Janou Melichovou, Sárou Kouskovou, Terezou Meleckou, Kristýnou Napoleaovou a Terezou Koželuhovou. Budou doplněny o další tři české profesionální hráčky a čtyři nejlepší amatérky.

Obě vaše dcery Eva i Tereza se profesionálně věnují golfu. Obě jsou také mistryněmi světa ve Ski & Golfu, kombinujícímu obří slalom s golfem. Co si pod tím můžeme představit? 

Ano, obě uspěly v této moderní sportovní kombinaci, ale poslední dva roky se věnují již výlučně golfu. Tereza v prosinci hrála velmi úspěšně na kvalifikační škole ve španělské Malaze a uhrála si částečnou kartu na letošní Ladies European Tour. Eva je dnes již více úspěšnou golfovou trenérkou než hráčkou, přesto má plánu hrát v Berouně a také několik turnajů nižší Let Access Serie.

Jste hrdým tatínkem na úspěchy svých dcer? 

Určitě ano, je to největší radost, když se daří vašim dětem, větší než jakou jsem si užil, když jsem sám sportoval nebo spoluvedl hokejovou Spartu ke dvěma titulům.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Lubošem Koželuhem

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama