e-news.cz - kurzy
Reklama

Linda Dolečková: Církev se připravuje na novou éru hospodaření

07.02.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Linda Dolečková: Církev se připravuje na novou éru hospodaření

Rozhovor s Lindou Dolečkovou, ekonomkou Arcibiskupství pražského.

Linda Dolečková je hlavní ekonomkou Arcibiskupství pražského. Po studiu na Vysoké škole ekonomické (VŠE) působila na pozici ředitelky produkčního oddělení Národního zemědělského muzea. Do pražské arcidiecéze nastoupila v roce 2018 a od začátku stála u velké restrukturalizace, která se dotýká především správy majetku církve. Ta se připravuje na situaci po roce 2030, kdy nastane ukončení státního příspěvku na provoz církve. Klíčem k jejímu financování bude vedle tradiční lesní prvovýroby nájemní bydlení.

„Rok 2030 bude pro církev významným milníkem v novodobé historii. Státní příspěvek na provoz církve je již nyní postupně snižován a s příchodem nové dekády bude jeho vyplácení zcela ukončeno. Pražská arcidiecéze podnikla za posledních deset let, kdy je zákon v platnosti, významné kroky k tomu, aby se na novou éru svého hospodaření připravila. Financování provozu církve bude postaveno na výnosech z majetku, který má ve své péči,“ říká Linda Dolečková

Je vůbec možné spojit víru a byznys?

Nejsme typickým hráčem v byznysové sféře, ale možné to je. Naše odlišnost spočívá v tom, že neděláme byznys pro byznys. Svět čísel pro nás hraje stejně významnou roli jako pro jiné podnikající subjekty, ale naším posláním vždy zůstane činnost duchovenská, evangelizační, pastorační, charitativní a vzdělávací. To je ta hlavní činnost církve. Na její podporu putují veškeré užitky z firem, které arcibiskupství založilo. Ty jsou klasicky podnikajícími korporacemi.

Na čem stojí podnikání církve?

Posláním církve je služba lidem a na tom stojí i její podnikání. Aby naše aktivity mohly pokračovat, je potřeba získávat nezbytné zdroje na jejich provoz. Nemluvíme tu pouze o službách věřícím, církev se v tomto směru nijak nevymezuje. Z našich služeb čerpá širší veřejnost, mnohdy bez toho, aniž by si to lidé uvědomovali. V naší společnosti jsme zvyklí, že můžeme přijít do kostela pro útěchu či radu, mnozí to berou za samozřejmé. Něco to ale stojí. A právě na tom, aby to tak mohlo fungovat i nadále, je postaveno naše podnikání. Naším úkolem je získat vlastní podnikatelskou činností dostatek financí, abychom mohli stejné možnosti poskytnout i budoucím generacím. 

Nový model se zdá být zatím na cestě k úspěchu. Za rok 2022 se arcibiskupství dostalo do zisku 213 milionů korun, za což vděčí především efektivitě lesní správy. Jak velkou část byznysu pro vás lesy představují?

Lesní správa představuje významnou část našeho podnikání, tvoří přibližně 40 procent našich hospodářských zdrojů. Jedná se o tradiční aktivum, o něž se církev starala po staletí. A úspěšně v tom pokračuje. Lesní prvovýroba přispívá k celkové finanční stabilitě arcidiecéze, ale také poskytuje pracovní příležitosti v regionech a zároveň se soustředí na ochranu a udržitelný rozvoj lesů, což je důležité pro zachování těchto přírodních zdrojů.

Hlavním pilířem zdrojů financí církve je vedle lesů také nájemní bydlení v Praze a jejím okolí pod značkou XPlace. Kdy se arcibiskupství rozhodlo podnikat právě v oblasti realit?

Značka XPlace vznikla v roce 2021 jakožto zastřešující platforma pro nabídku nájemního bydlení v pražské arcidiecézi. Na realitní trh jsme s projektem vstoupili ve druhé polovině roku 2022. Byl to krok k rozšíření a diverzifikaci hospodářských aktivit arcibiskupství. Nájemní bydlení bude po roce 2030 představovat jedno z klíčových výnosových aktiv církve. Naší ambicí je do této doby postupně nabídnout až tisíc bytových jednotek se skutečně pestrou nabídkou, ať už se jedná o velikost bytu, jeho lokalitu nebo další přidružené služby v okolí.

Kolik bytů bychom aktuálně pod značkou XPlace našli?

V současné době vlastníme v Praze přes 100 bytových jednotek. Začínali jsme s 16 byty v Jaselské ulici, naše portfolio se poté rozrostlo na Zličíně, kde nabízíme celkem 63 bytů, a v Dejvicích. V květnu přibyly další byty na Střížkově a v průběhu roku 2024 nabídneme další více než stovku bytů na Smíchově a později ve Stodůlkách. Na konci roku 2023 jsme také dokončovali vnitřní vybavení 38 bytů v Milovicích u Prahy. Tady XPlace nabídne větší bytové jednotky vhodné pro rodiny s dětmi. Ve dvou bytových domech jsou také k dispozici dvě kanceláře k pronájmu. Je důležité podotknout, že veškeré naše bytové jednotky jsou nové či kompletně zrekonstruované, ve všech jsou kuchyně a vestavěné skříně a některé z nich dokonce disponují vlastním nábytkem. Značka XPlace navíc nabízí také garáže a garážová stání nebo retailové prostory pro maloobchodní aktivity.

Pro koho jsou tyto byty určeny? Mohou být nájemníky například i nevěřící?

Nájemní bydlení XPlace je určeno pro každého. Za značkou stojí kapitál Arcibiskupství pražského, v jiném ohledu nejsou byty XPlace s církví nijak svázány. Naším cílem je vytvořit síť takových míst, kde se lidé budou cítit dobře a najdou zde dlouhodobé a bezpečné zázemí, bez nutnosti řešení hypotéky nebo jiných obdobných podmínek. Klademe důraz na férový vztah nájemce a pronajímatele a na kvalitní služby. Chceme, aby se za námi naši zákazníci rádi vraceli, bude-li to jejich životní situace vyžadovat.

Svou roli ve zdrojích církve hrála vždy i podpora ze strany věřících. Za tímto účelem jste letos spustili novou platformu. Představila byste nám, o co se jedná?

Podpora a dary od věřících historicky hrály v církvi významnou roli, což je princip, který platí i dnes. V září jsme proto spustili platformu DONATOR, která je moderním způsobem vybírání darů od věřících i ostatních, kteří chtějí církev podpořit a přispět na její hlavní činnost. Církev pod sebou skrývá celou řadu institucí, osob a služeb, které financujeme, ať už se jedná o duchovní, církevní školství, charitativní organizace a mnohé další. Mnozí lidé si uvědomují, že provoz a služby církve něco stojí, a chtějí nás podpořit. Právě pro ty je tu DONATOR. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Lindou Dolečkovou

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama