Apogeo
Reklama

Klára Davidson Spilková: Golf se na olympijské hry vrátil v roce 2016 po 112 letech 

05.06.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Klára Davidson Spilková: Golf se na olympijské hry vrátil v roce 2016 po 112 letech 

Rozhovor s Klárou Davidson Spilkovou, nejzkušenější profesionální golfovou hráčkou České republiky. 

Klára Davidson Spilková je nejen nejzkušenější, ale i nejúspěšnější českou profesionálkou, která se ve světovém golfu jako historicky vůbec první domácí golfista probojovala mezi 100 nejlepších na hráček světě. Do první stovky, na 89. místo, se probojovala po úspěchu na Floridě. S golfem začínala ve čtyřech letech a profesionálně se mu věnuje od šestnácti, dnes už přes 13 let. 

V letošním roce se na šesti odehraných turnajích dokázala umístit čtyřikrát v top 10 a k jejím největším úspěchům patří druhé místo na prestižním turnaji Aramco Team Series presented by PIF. Díky výsledkům za posledních šest měsíců se tak již může pomalu chystat na své třetí olympijské hry v řadě, do Paříže 2024, a opatrně pomýšlet na účast v evropském týmu pro letošní Solheim Cup. A jako v loňském roce, ani letos nebude chybět na svém oblíbeném domácím turnaji Ladies European Tour v červnu v Berouně, do kterého by měla vstupovat jako čtvrtá nejlepší hráčka této série.

„Moc ráda se domů vracím a ráda u nás hraju. Už jen proto, kolik krásných hřišť a skvělých golfistů máme,“ říká Klára Davidson Spilková.

Svou profesionální kariéru jste odstartovala v 16 letech, kdy jste se stala nejmladší hráčkou historie, která se kvalifikovala na Ladies European Tour. Jak na tu dobu vzpomínáte? 

Velmi ráda, o to víc teď s delším časovým odstupem. Třeba právě na to, že jsem jako vůbec první dostala výjimku a mohla do turnaje nastoupit v tak mladém věku. Právě v tom roce jsem nastoupila i na gymnázium Oty Pavla na Zbraslavi a vše skloubit dohromady, nám všem dalo hodně práce. Ani nevíte, jak jsem dnes ráda, že se nám vše podařilo zvládnout a po třinácti letech si můžeme říct, že i po třinácti letech mohu hrát golf, a navíc, na té nejvyšší profesionální úrovni.

Jak se podle vás změnil golf od vašich začátků?

Změnil se hodně. Třeba jen v tom, že se stal olympijským sportem a příští rok čekají šedesát nejlepších hráček již třetí olympijské hry v řadě. Samozřejmě, golf se u nás dlouhou dobu kvůli komunistickému systému moc nenosil a hráli ho v ústraní jen ti „vybraní“. Možná i kvůli tomu je to stále pro všechny nový sport. A stejně jako je to se vším, i „nový“ sport potřebuje svůj čas, aby se mohl rozvíjet, aby se v něm vytvořila základna golfistů a aby se podařilo vychovat první generaci skvělých hráčů. Je to krásný sport a já mu přeji jen to nejlepší. Mám ale stále pocit, že je ho potřeba dostávat víc mezi lidi, hlavně mezi děti a rodiny. Pomalu se ti už daří, ale jde to stále pomaleji, než bychom si přáli. Samozřejmě si uvědomuji, že golf má hodně pravidel a nálepek, a lidé se bojí jít ho třeba jen zkusit. Nejsou s ním zkrátka v souladu, ale i to se myslím v poslední době mění a zlepšuje. Věřím, že se golf stává všem čím dál víc otevřenějším a cenově dostupnějším, a to je skvělé. U nás jsou, a stále se staví, nová a krásná hřiště, to je za posledních třicet let největší pokrok. Máme i spoustu cvičných hřišť pro začínající hráče po celé republice a několik hřišť, která snesou mezinárodní srovnání, což je pro náš sport také hodně důležité. 

Na svém kontě máte dvě vítězství na Ladies European Tour (2017, 2022), dvě účasti na olympijských hrách (2016, 2021) a tři roky působení na nejprestižnější tour světa LPGA Tour v USA. Co pro vás tyto úspěchy v kariéře znamenají?

Samozřejmě pro mne znamenají hodně. Už jako malá holka jsem si přála hrát na LET a na LPGA Tour. Když pak přišla informace, že se golf po 112 letech vrací na olympiádu, měla jsem další velký cíl a sen, který se mi splnil. Jsem díky tomu šťastná, a taky vděčná, že si díky golfu mohu plnit své sny.  

V roce 2022 jste působila v Evropě i Americe současně LET, EPSON a LPGA Tour. Jak se dá sestavit a absolvovat takto náročný turnajový kalendář? 

Dá, je to asi i tím, že jsem nejdříve působila téměř devět let na LET, poté jsem tři roky žila v Americe a byla členkou LPGA Tour. Loňský rok se tak stal takovým zvláštním mixem. Tím, že mi byly všechny série známé, nebylo to nemožné, jen logisticky náročnější. Domov jsem měla jak na Floridě, tak v Praze. A nakonec, poté co jsem loni na podzim vyhrála turnaj Ladies European Tour v Irsku, jsem se definitivně rozhodla vrátit do Evropy. Hodně tomu přispěl i nový turnajový kalendář pro rok 2023, který vypadal velmi slibně. Za ty tři roky, co jsem byla ve Spojených státech, se i díky částečnému propojení s LPGA Tour hodně proměnil, turnajů obrovsky přibylo a na některých turnajích se několikanásobně zvedly prize money. 

Je těžké se tak rychle přizpůsobovat zvykům v různých destinacích? 

Cestování je součástí naší práce a povinností to také umět. Naučit se přizpůsobovat nejen zvykům různých zemí, ale i časovým posunům, podnebí, hřištím, kultuře, místním pravidlům a tak… I s létáním se dá naučit žít a vědět, jak se aklimatizovat a s časovým posunem umět poprat.

Několik let po sobě jste přebírala cenu za nejlepší českou profesionální golfovou hráčku. Cítíte i nápor konkurence?

Nápor konkurence? Je to super, že na LET je nás letos pět a já stále říkám, díky Bohu za to.  Je to skvělé pro sport samotný. Já konkurenci neberu jako konkurenci, ale jako pozitivum, mám ji ráda a motivuje mě se stále zlepšovat a jak jít dál. 

S vaším mužem Seanem jste se potkali na golfu, na Karlštejně. Vlastně za to trochu může váš kamarád, Francouz Basile Dalberto. Byla to láska na první pohled? 

No popravdě, byli jsme si na první pohled sympatičtí, ale než jsme se dali dohromady uplynulo ještě trochu času. Přesněji něco přes rok. Takže to malinko trvalo, ale oba jsme za to teď moc rádi, protože jsme spolu šťastní, milujeme se a užíváme si čas, který spolu můžeme trávit. Nejen na golfu.

Spolupráce s vaším mužem na hřišti, jakožto mezi manželi, funguje skvěle. Kdo má hlavní slovo?  

Já si myslím, že se spíš tak hezky doplňujeme, i když, hlavní slovo mám většinou spíš já. Hráč je ten, kdo tu ránu nakonec musí zahrát. Takže hlavně já s tím musím být nejvíc v pohodě. Ale řekla bych, že tady o to, kdo má hlavní slovo, vůbec nejde. Jde spíš o spolupráci mezi hráčem a caddiem, jak se doplňujeme, a o tom, jak mi může Sean na hřišti pomoct. Což se nám poslední dobou moc hezky daří. Ví, kdy mám mluvit a kdy mlčet nebo jen mou volbu potvrdit.

Sean Davidson žije v Česku už šestnáct let, dokonce tu učí na Právnické fakultě. Co konkrétně přednáší? 

Konkrétně právnickou angličtinu, ústavní právo, psaní a sportovní právo. Všechno samozřejmě v angličtině, ale česky už se velmi dobře domluví. Na Univerzitě působí přes 16 let a je velmi šikovný. Hodně ho to baví a naplňuje, a já jsem za to velmi ráda. 

Jak se těšíte na letošní červnový turnaj Ladies European Tour do Berouna? Jak se vám vůbec na berounském hřišti a před domácími fanoušky hraje? 

Na domácí turnaj se vždy těším obrovsky moc. Věřím, že to bude skvělý turnaj a promotér Luboš Koželuh pro to dělá opravdu hodně. Každý rok je to znát. Zároveň je to pro mne i trošku jiný turnaj než všechny ostatní. Vždy chci hrát dobře a vyhrát, ale tady ještě o to domácí publikum víc. Je to přeci jenom doma. Toho tlaku je tam tím pádem trochu víc a musíte s tím umět pracovat. A postavit se tomu čelem! 

Co pro vás znamená hrát golf doma? 

Když to vezmu všeobecně, tak strašně moc. Dokonce bych řekla, že každý strávený den nebo týden doma, je pro mne takový malý svátek. Moc ráda se domů vracím a ráda u nás hraju. Už jen proto, kolik krásných hřišť a skvělých golfistů máme. A pokud se ptáte na hraní turnaje doma, na to se vždy těším nejvíc. Jsem ráda, že mě mohou fanoušci a partneři vidět na hřišti. To mi dodává energii a opravdovou radost ze hry. 

Jaká výzva je pro vás možná účast na olympiádě v Paříži 2024? 

Tak výzva to je, a věřím, že Paříž jako moje třetí olympijská účast v řadě vyjde. Zatím tomu vše nasvědčuje. Je to motivace, kvalifikovat se a umístit třeba mezi třemi nejlepšími. To je teď pro mne největší cíl.

Musíte si jako top světová hráčka také stále udržovat fyzickou i sportovní kondici? 

Určitě ano. Bez toho se dnes žádný vrcholový sport ani dělat nedá a golf není žádnou výjimkou. Mám svého osobního kondičního kouče Sváťu Býmu a s ním kontinuálně na kondičce pracujeme. Jde o pravidelnost a dosahovaní cílů, což se nám již několik let všeobecně daří. Když nejsem doma, tak cvičení děláme online. 

Co vás nejvíce nabíjí energii?

Baterky mi asi nejvíc dobíjí dovolená, tam mohu od všeho úplně vypnout. Ale to se stává jen občas. Jinak hodně mi pomáhá příroda, odpočinek, knížky a spánek.

V poslední době se vám daří, silné máte hlavně závěry turnajů a poslední jamky, což v minulosti nebylo, čím to je?

Čím víc každé hřiště hraju, tím víc na něm získávám sebevědomí a věřím si. Také od loňské sezony hraju víc turnajů a je to na výsledcích znát. Mám pocit, že jsem správně rozehraná. Mám i větší herní konzistenci a víc si věřím do posledních kol. Když se mi podaří na poslední jamce zaskórovat, hned se mi i lépe spí nebo po úspěšném turnaji třeba přes půlku planety cestuje. Najednou se o to víc na další turnaj těším. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto + Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama