e-news.cz - kurzy
Reklama

Jiří Vajner: Chceme být lídrem trhu s nájemním bydlením v Česku

10.04.2023, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jiří Vajner: Chceme být lídrem trhu s nájemním bydlením v Česku

Rozhovor s Jiřím Vajnerem, generálním ředitelem CREDITAS Real Estate.

Jiří Vajner je generální ředitel CREDITAS Real Estate. V developmentu působí více než 25 let, z toho 16 let v developerské společnosti Central Group, kde zastával nejvyšší manažerské pozice – byl obchodním a koncepčním ředitelem, působil zde rovněž jako prokurista. Je jedním ze zakladatelů společnosti ProBydlení, která se věnuje mimo jiné poradenství developerským společnostem a zajištění klientského vybavení a servisu. Se svou společností JVC Consulting se v roli konzultanta podílel například na projektu V Tower Prague. Od června roku 2019 byl výkonným ředitelem developerské společnosti V Invest. 

Developerské společnosti CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS spustila letos v březnu první projekt nájemního bydlení. Velké plány má nejen v nájemním bydlení. Celkem hodlá investovat 27 miliard korun do stavby 5500 bytů v projektech po celé republice. Tisícovka z nich bude určena nájemnímu bydlení. 

Na co přesně se CREDITAS Real Estate zaměřuje?

Jsme developerská společnost se zaměřením na rezidenční trh. Stavíme projekty, určené k prodeji i pronájmu. K dnešnímu dni čítá naše portfolio přes 1 000 realizovaných bytů. Mnoho dalších máme v různém stádiu příprav. Kromě flexibility při výběru je naší velkou výhodou také to, že si projekty sami připravujeme, stavíme, prodáváme, pronajímáme i spravujeme. Jsme díky tomu plně soběstační.

Proč jste změnili název společnosti, která na trhu fungovala přes 30 let?

Šlo o plánovaný krok, protože vypořádání s původními akcionáři včetně změny názvu bylo dohodnuto již při vstupu CREDITAS do společnosti V Invest v roce 2018. V Invest byla zavedená a stabilní společnost s třicetiletou tradicí na českém trhu, nicméně vizibilita značky CREDITAS je mezi širokou veřejností díky dalším společnostem ve skupině výrazně vyšší, i proto jsme přistoupili k této změně, která zároveň posiluje příslušnost ke skupině CREDITAS.

Je výhodou být součástí velké investiční skupiny? 

Samozřejmě, mít za sebou zázemí skupiny CREDITAS nám dává nejen finanční stabilitu, ale nabízí celou řadu synergií. Skupina je postavena na třech pilířích, a těmi jsou finanční služby, energetika a nemovitosti. Vše spolu souvisí a je vzájemně propojeno. S Bankou CREDITAS například připravujeme hypotéky pro naše klienty. Energetická divize UCED zásobuje energií některé naše developerské projekty. Připravujeme programy na synergie mezi bankovními produkty i rezidenčními projekty. Těch možností spolupráce uvnitř skupiny je celá řada, aktuálně o nich diskutujeme a snažíme se přijít s takovými návrhy, které budou pro naše klienty užitečné a výhodné.

Kde všude CREDITAS Real Estate aktuálně staví byty?

V únoru jsme dokončili 6. etapu z celkových jedenácti v projektu Nová Valcha v Plzni. Zájemcům nabídne celkem 1 150 bytů v rodinných i bytových domech. Celkově se tato výstavba bude rozprostírat na 41 hektarech území, jedná se tedy o celou novou čtvrť. 

Do léta budeme mít hotovou druhou etapu Jinonického dvora v Praze, která čítá 46 unikátních bytů od 1+kk až po 4+kk. Podstatou celého projektu je citlivá renovace nemovité kulturní památky se zachováním dobových architektonických prvků a stavebních elementů. 

Plynule postupujeme také s výstavbou bytových domů projektu Nové Boroviny v Kladně, kde bude do konce roku k dispozici 158 nových bytů. Velkou výhodou tohoto projektu je poloha mezi dvěma velkými parky a dojezdová vzdálenost do Prahy.

To jsou byty k prodeji, pak ale máte rovněž projekty nájemního bydlení.

Už před třemi lety jsme začali pracovat na projektu moderního nájemního bydlení v Praze. Jedná se o projekt LOOX Prosek Apartments na Praze 8, který od března nabízí k pronájmu stovku bytů. Jde o kompletně moderně zařízené jednotky s dispozicemi od 1+kk až po 4+kk. 

Dalším velmi zajímavým projektem je nájemní dům U Milosrdných vedle Anežského kláštera. Jedná se o luxusní novostavbu v samotném srdci historického centra Prahy, které by mělo být dokončeno v půlce příštího roku. Největší výzvou pro architekty a designéry bylo skloubit moderní funkční interiér a vnější vzhled budovy tak, aby respektoval okolní historickou zástavbu.

Nájemnímu bydlení je věnována rovněž IV. etapa výstavby projektu Jinonický dvůr, která nabídne přes 140 bytů. V současné době máme stavební povolení a vybíráme generálního dodavatele stavby. 

S nájemním bydlením má CREDITAS Real Estate poměrně ambiciózní plány.

Je to tak. V nejbližších letech se kromě rezidenčního developmentu budeme soustředit na nájemní bydlení a chceme se stát jedním z lídrů tohoto segmentu. Nabídka nájemních bytů je v Česku zatím malá, zejména ve velkých městech. Během následujících deseti let proto plánujeme vybudovat až tisícovku nájemních bytů především v Praze a v Brně. Vidíme v tom pro nás velkou příležitost.

Nájemní bydlení je velmi rozvinuté třeba v Německu nebo v Rakousku, kde v nájmech bydlí až 50 % lidí. Češi zatím chtějí byty spíše vlastnit. Čím si to vysvětlujete?

V naší zemi je hluboce zakořeněno, že bydlet v nájemním bydlení znamená automaticky nižší sociální status, protože si nemůžeme finančně dovolit bydlení ve vlastním bytě nebo domě. Tento dojem vychází z předpokladu, že vlastník bydlící ve svém má po splacení hypotečního úvěru byt, zatímco nájemník ani po letech nemá nic. To ale nemusí být vždy pravda. Zatímco vlastník vloží své úspory do nákupu bytu, nájemník může investovat do nákupu alternativního aktiva. A pokud vybere takové, které mu dlouhodobě po očištění o všechna rizika a náklady přinese víc než nemovitost, může být po letech oproti vlastníkovi dokonce i bohatší. Navíc oproti desítkám let trvajícího splácení hypotečního úvěru nabízí pronájem obrovskou flexibilitu. 

Myslíte, že se názor Čechů na nájemní bydlení změní?

Postupně ano. Obecně platí, že čím je země bohatší, tím je podíl nájemního bydlení vyšší. Pozorujeme, že poptávka po nájmech dlouhodobě sílí i v Česku a začínáme se v tomto trendu přibližovat západní Evropě. Stejně tak roste podíl lidí, kteří budou chtít v nájmu zůstat dlouhodobě. Tomuto trendu nahrávají také vysoké ceny nemovitostí a vyšší úrokové sazby u hypoték, které odrazují lidi od pořízení vlastní nemovitosti. Protože se nedá očekávat, že by ceny nových bytů zejména v Praze klesaly, bude čím dál tím větší množství lidí vyhledávat kvalitní nájemní bydlení pro jeho lepší finanční dostupnost a flexibilitu. A my chceme být tím, kdo jim tuto možnost nabídne.

Zmínil jste první hotový projekt nájemního bydlení LOOX na pražském Proseku. Co svým nájemníkům nabízí?

Budova se nachází přímo u stanice metra Prosek v Praze 8, disponuje perfektní občanskou vybaveností a byty ve vyšších patrech mají jedny z nejkrásnějších výhledů na Prahu. Součástí bytového domu jsou také komerční jednotky, které nabídnou obyvatelům domu a okolí další užitečné služby. V tomto projektu naplňujeme naši vizi flexibilního bydlení podle životní etapy jeho obyvatel. Najdeme zde byty různých velikostí – od startovacích 1+kk, přes 2+kk pro mladé rodiny až po velkoryse řešené 4+kk. Singles nebo mladé páry mají jiné požadavky na bydlení než rodiny s dětmi. Nájemníci se proto mohou v případě životní změny přestěhovat v rámci stejného bytového domu do odpovídajících prostor, aniž by museli složitě měnit adresu bydliště a hledat například pro děti jiné školky nebo školy. Navíc se jedná o moderní nájemní byty, které jsou kompletně zařízené ve vysokém standardu.

Chtějí nájemníci vybavené byty?

Z našich zkušeností vyplývá, že Češi začínají vyhledávat kompletně zařízené pronájmy. Dříve plně zařízený byt znamenal, že majitel nevyhodil nábytek po prarodičích a ponechal ho v bytě bez možnosti náhrady za novější. To nebylo pro nájemníka, který mohl mít jiné představy o bydlení, úplně komfortní. My naopak vybavujeme byty tak, aby nájemník byl spokojený – vše je moderní, šité na míru každému bytu, praktické i estetické. Máme k dispozici architekty i interiérové designery. Šetříme nájemníkům starosti se stěhováním a kupováním vhodného nábytku. Naší prioritou je, aby si přinesli pouze své osobní věci a mohli začít plnohodnotně bydlet.

Řada lidí si pod nájmem představuje v podstatě podnájem. Jaký je rozdíl mezi klasickým pronájmem u soukromé osoby a institucionálním nájemním bydlením?

Rozdíl je v kvalitě, přístupu a flexibilitě. Naše byty jsou kompletně zařízené ve vysokém standardu, nachází se v atraktivní lokalitě s výbornou občanskou vybaveností, zájemci si mohou spolu s bytem pronajmout také garážové stání a sklep. Nájemníkům nabízíme dlouhodobé smlouvy s předem daným mechanismem úprav. Důležitá je také flexibilita, která umožní v případě životních změn výměnu bytu za jiný v rámci jednoho domu bez nutnosti měnit adresu. To jsou všechno výhody, které dokáže poskytnout pouze institucionální pronajímatel.

Creditas Real Estate plánuje stavět i velké projekty, kde by měly být tisíce bytů. Půjde o byty k prodeji nebo k pronájmu? 

V různých stádiích příprav máme v rámci celé České republiky dohromady 5,5 tisíce bytových jednotek s celkovou užitnou plochou 285 tisíc m2. Jedná se o různorodé projekty, určené k prodeji i pronájmu. V Praze plánujeme projekt s názvem Avia Letňany, který nabídne 1200 bytových jednotek, část z nich určených na nájem. Dalším obrovským projektem bude například Západní Brána v Brně, jehož stavba by měla být zahájena do roku 2025 a zahrnuje téměř 900 bytů. 

Co vás na vaší práci nejvíce baví a co vám dělá největší starosti?

Baví mě stavět bydlení pro lidi, řešit stále nové výzvy. Mám dobrý pocit, že po nás něco zůstane. Development je však běh na dlouhou trať. Od akvizice po realizaci projektu uběhne mnoho času – v Praze není výjimkou i více než 10 let, což může být občas frustrující. Hlavním důvodem jsou složité a zdlouhavé legislativní procesy. Přesto mám tenhle obor rád. Plníme lidem jejich sny o bydlení, ať už vlastním nebo pronajatém. A to mi dělá radost.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Jiřím Vajnerem

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama