Apogeo
Reklama

Odvaha a slušnost Antonína Švehly

11.04.2023, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Odvaha a slušnost Antonína Švehly

15. dubna uplyne 150 let od narození významného československého politika a státníka Antonína Švehly.

Nepochybně bude napsáno mnoho zajímavého o jeho schopnostech vyjednávat, o nemalých zásluhách na úspěšném startu naší země v roce 1918 a samozřejmě i o jeho úloze v našem agrárním hnutí. Všechno to určitě bude stát za přečtení.

Antonín Švehla byl ze všech těchto pohledů, ale zřejmě i z lidského a rodinného hlediska výjimečnou pozitivní osobností, která nám zanechala pozoruhodný odkaz. Dlouhých 40 let totality byl tento odkaz sice potlačován, ale je tu dalších 30 let trpělivého a soustavného odkrývání a objevování. Kdo se přidá, nelituje! Zjistí, že politika – ač mnohými považovaná za špinavou a nedůstojnou – je nakonec jediným možným nástrojem pro řešení zásadních společenských problémů a že se přes všechny těžkosti a zlovolnosti dá dělat čistě, efektivně a zdvořile a že takto uplatňovaná vede k cílům. V tomto smyslu je odkaz Antonína Švehly nejen aktuální, ale snad i nadějný. Počátek československé samostatnosti nebyl ani klidný, ani samozřejmý a nebyl ani úplně radostný. Byla to hospodářsky, sociálně a politicky velmi obtížná doba, která vyžadovala řadu rázných kroků, mnohdy i proti některým očekáváním a zároveň nelehké kompromisy. Nuzné podmínky dělnictva hrozily přerůst v socialistickou revoluci po vzoru ruských bolševiků, německá menšina uplatňovala své nároky a nový stát měl pouze prozatímní ústavu, kde byla řada otázek neřešených. Počátek naší státnosti byl tedy ve své podstatě bojem o udržení základní stability země a o udržení demokracie. Nová ústava nesplnila očekávání těch, kteří chtěli vytvořit prezidentský systém, tedy vládu v čele s T. G. Masarykem.  Řevnivost vyvrcholila generální stávkou na konci roku 1920, a krátce nato vznikla tzv. Pětka – mimoústavní orgán, ve kterém se pět šéfů nejsilnějších parlamentních stran prostě dohadovalo na klíčových otázkách. Trochu se to dá přirovnat k tzv. „Oposmlouvě“ (smlouva mezi vládnoucí ČSSD a opoziční ODS o politické stabilitě), uzavřené po předčasných volbách v roce 1998 – každopádně to byly tajné schůzky pěti šéfů politických stran, kteří za zavřenými dveřmi odkládali politické spory a s vědomím společné odpovědnosti za stav země hledali společná řešení. Byli státníky, což je oproti politikům značný rozdíl. Řešení musela být taková, aby je každý z nich mohl ve své straně prosadit a obhájit. Tady se nehlasovalo, tady musel být každý těmi ostatními čtyřmi pochopen a respektován a ono to tak opravdu fungovalo! Šéfové stran sdělili svým poslancům a senátorům jak Pětka rozhodla a ti se podle toho zachovali. Bylo to samozřejmě kritizováno, ale zároveň respektováno. Výmluvný je v tomto smyslu rozhovor Antonína Švehly s Karlem Čapkem – zde Švehla připustil, že Pětka měla v sobě cosi z diktatury, byla však přínosem pro demokracii. Pětku kritizoval i Ferdinand Peroutka, který ale také nakonec připustil, že Švehla je zde nejsilnější osobností a že se zde nacházejí dobrá kompromisní řešení. 

Jak se dařilo dělat takovou politiku? Historie potvrdila, že deficit demokracie samotné demokracii v tomto případě posloužil. Zřejmě to hodně záviselo na kvalitě konkrétních lidí. Museli mít ve svých stranách dostatečnou autoritu, aby mohli splnit to, co u společného stolu dohodli. Museli u svých lidí prosadit především ústupky a museli to umět vysvětlit svým voličům i veřejnosti. Že to je v lidech, potvrdily v pozdějších letech pokusy vytvářet obdobné zákulisní pětky, šestky a osmičky. Už nikdy to však nefungovalo.  

Antonín Švehla nám tedy o svých narozeninách vzkazuje – vybírejte politiky, kteří prokazují schopnost státnického chování, kteří jsou dostatečně odvážní, aby naslouchali svým oponentům, chápali a respektovali jejich situaci, a kteří při tom všem jsou zdvořilí, slušní a kteří hlavně vědí, co chtějí a dovedou na tom trpělivě pracovat.  

Zdroj: ČNB

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Švehla  


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama