Stavebnictví roku 2021: Dramatické zdražování materiálů, energie i práce. Navíc nedostatek všeho

29.10.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavebnictví roku 2021: Dramatické zdražování materiálů, energie i práce. Navíc nedostatek všeho

Inflace je klíčovým tématem roku 2021 a velmi pravděpodobně i let následujících. Zdražování je citelné na všech frontách a razantně zasáhlo i oblast stavebnictví. Ceny stavebních materiálů zdražily od začátku roku o desítky procent, promítají se do rozpracovaných projektů a plánů. Snaha urychlit stavbu, a tím se vyhnout dalšímu růstu cen, se však potýká s nedostatkem stavebních materiálů a navíc i omezenými kapacitami pracovní síly.
Cena staveb se oproti plánům zvedla až o pětinu
Zdražování ve stavebnictví odstartovalo na přelomu roku a rozjelo se v tempu, které změnilo celý obor. „Aktuální růst cen je naprosto bezprecedentní,“ uvedl pro ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. ČTK oslovila i zástupce stavebních firem, které registrují růst cen oceli a izolačních materiálů až o 100 % v meziročním srovnání. Některé ceny přitom rostou ještě rychleji, zejména výrobky ze dřeva.
Dle průzkumu společnosti CEEC Research, realizovaném mezi více než stovkou stavebních firem, zdražování materiálů zvýšilo cenu staveb až o pětinu. Ceny nemovitostí přitom rapidně rostou i v důsledku dalších faktorů. Jednou z příčin zdražování materiálů je jejich nedostatek, stavebnictví se tak musí vypořádat i s prodlouženými dodacími lhůtami.
„Už máme konkrétní příklady, kdy firmy odstupují od vysoutěžených kontraktů s omluvou, že nejsou v současné chvíli schopny garantovat cenu a termín dodání, jak bylo ve smlouvě uvedeno,“ dokresluje situaci Jiří Nouza. Delší dodací lhůty a vyšší ceny materiálů jsou realitou současného stavebnictví a nezbývá, než se s ní vypořádat. Nejenom samotné stavební firmy, ale všechny články dodavatelského řetězce nutí k efektivnějšímu řízení projektů. Vede také k hledání nových postupů, technologií a materiálů, do kterého se zapojují i vědecké instituce a školy. Vyzdvihuje se udržitelnost, ačkoli se dle slov Milana Pospíšila, prorektora  VŠCHT Praha hrozí, že v praxi začneme budovat neudržitelnou udržitelnost. „Pro vysoké školy je to výzva vzdělávací a vědeckovýzkumná. Jak už tady bylo řečeno, neutečeme tomu, využijme tedy českou přednost chytře se s tím vypořádat,“ komentoval Pospíšil aktuální situaci v diskuzi TZB…
Krize jako výzva
Je-li ve stavebnictví někdo, kdo se se stávajícími problémy dokáže vypořádat, jsou to obecně pražští developeři, alespoň dle posledních dat ČSÚ. Dle ČSÚ začala v srpnu 2021 v Česku výstavba 4 503 nových bytů, to je v meziročním srovnání nárůst o více než čtyřicet procent. Jenom v bytových domech přitom došlo k nárůstu o celých 140,9 %. Zdaleka nejvíce nových bytů se dle ČSÚ začalo stavět v Praze, jenom za srpen hned 1 209 nových bytů, od začátku roku celkem 4 612 bytů.
Bytová výstavba v Praze přes všechny potíže stavebnictví nepolevuje. Dokládají to i ambiciózní plány společnosti PSN, která v nejbližších pěti letech v Praze postaví až tři tisíce nových bytů. Nové byty PSN vzniknou například na místě brownfieldu Koh-i-noor v pražských Vršovicích, ale také hned v deseti novostavbách. Jedna z nich vyroste v pražských Vinohradech jako Vila dům Na Vinici, prodej bytů již byl zahájen.
Foto: Pixabay
Zdroje: CEEC Research, ČTK, ČSÚ, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama